Pretraga

Nakon sedamdeset godina na zagrebačko Pravo vraćen jedan od nekoć središnjih kolegija

A- A+

Zagrebački Pravni fakultet ima novi-stari kolegij. Prije Drugog svjetskog rata jedan od ključnih kolegija na studiju prava bilo je i Kanonsko pravo. Nakon sedamdeset godina ponovno je uspostavljen kolegij na kojem će se studenti baviti povezanošću crkvenih i državnih propisa. Katolički mediji s radošću su obavili ovu vijest navodeći kako “postupno raste i broj odluka u kojima se  hrvatski sudovi pozivaju na crkveno pravo”.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu | Foto: srednja.hr

“Zahvaljujući viziji dr. Ivana Milotića, nakon 70-ak godina u Hrvatskoj se u pravnoj naobrazbi studentu ponovno nudi mogućnost učiti o materijama na čijemu je proučavanju izgrađen studij prava, a koje nastaju prožimanjem kanonskih i civilnih kategorija.”

Tim jer riječima Informativna katolička agencija objavila vijest da se na Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu uvodi kolegij Kanonsko pravo i hrvatski pravni sustav.

‘Sve veće značenje crkvenih propisa’

Zagovornicima sekularnosti zasigurno se ne bi svidio način na koji su to opisali.

– U Hrvatskoj kanonsko pravo do II. svjetskoga rata bilo je jedan od središnjih kolegija, dok danas poprima sve veće značenje uslijed uređenosti odnosa Svete Stolice i RH. Također, postupno raste i broj odluka u kojima se na njega pozivaju hrvatski sudovi, a time i interes za njim – piše IKA.

Napominju i kako “između kanonskoga i hrvatskog sustava postoje sasvim osobite poveznice i određene dodirne točke u nizu područja poput stvarnog, obveznog, radnog, obiteljskog, upravnog, trgovačkog, poreznog prava, ali i u nizu drugih pravnih grana”.

Nositelj – vodeći stručnjak za odnose crkve i države

Kolegij će predavati izv. prof. dr. sc. Ivana Milotića, vodeći stručnjak za odnose Katoličke Crkve i RH, ujedno i supredsjedatelj Mješovite komisije RH i Katoličke Crkve za pravna pitanja. Upravo je on i potakao uvođenje novog, tj. vraćanje starog kolegija.

IKA prenosi kako je želio “da takvim akademskim sadržajem obogati studij prava, ali i oživi studiranje kolegija te adekvatno vrednovanje kanonskog prava (ius canonicum) i crkvenog prava (ius ecclesiasticum).”

Podsjećaju kako je “upravo s tim disciplinama u XVIII. stoljeću u našim krajevima započelo fakultetsko obrazovanje pravnika pa one stoje ne samo u početku ideje prvog pravnog fakulteta u Hrvatskoj, nego i modernog zagrebačkog sveučilišta”.

Nema silabusa, a ishodi su nepoznati

Iako na stranicama Pravnog fakulteta još nije objavljen silabus kolegija niti njegovi ishodi učenja, IKA piše kako će se na kolegiju proučavati materije u kojima se kanonski i hrvatski poredci dodiruju, preklapaju i na poseban način međusobno prožimaju.

Detalji kolegija nisu objavljeni | screnshoot: web-stranice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

– Taj kolegij predstavlja tehničku i pozitivnu pravnu disciplinu koja obuhvaća samo ono pravo koje je u primjeni i trenutno od praktične važnosti. U njemu se sagledava ponajprije imovinska komponenta tih odnosa, ali u određenoj mjeri i ona neimovinska. Kolegij je moguće upisati na 5. godini pravnog studija, prenosi IKA.