Pretraga

Naš cijenjeni fizičar profesor Goran Senjanović održat će predavanje na zagrebačkom fakultetu

A- A+

Studenti PMF-a u Zagrebu, ali i svi ostali imat će priliku ovog tjedna u srijedu 21. veljače slušati predavanje jednog od najboljih teorijskih fizičara, profesora Gorana Senjanovića. Održat će predavanje pod naslovom ‘The unbearable lightness of neutrino – Nepodnošljiva lakoća neutrina’ s početkom u 17 sati i 15 minuta u zgradi Kemijskog odsjeka PMF-a. Predavanje jednog od najboljih predavača na ovim prostorima, ali i šire, bit će održano na engleskom jeziku.

fizičar Goran Senjanović u stolici sjedi i priča

Hrvatski fizičar Goran Senjanović | Foto: Screenshot YouTube, HRT

Goran Senjanović, hrvatski fizičar svjetskog glasa koji je krajem prošle godine održao predavanje na Sveučilištu u Splitu, ovog tjedna dolazi u Zagreb. U srijedu 21. veljače održat će predavanje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu (PMF) pod nazivom ‘The unbearable lightness of neutrino – Nepodnošljiva lakoća neutrina’. Studenti PMF-a, ali i svi ostali imat će priliku poslušati predavanje jednog od najboljih predavača na ovim prostorima, ali i šire.

Predavanje profesora Senjanovića počet će u 17 sati i 15 minuta i to u predavaonici P1 zgrade Kemijskog odsjeka PMF-a na adresi Horvatovac 102a. Valja napomenuti kako će se predavanje održati na engleskom jeziku te će svi zainteresirani moći saznati što su to neutrini, ali i postaviti pitanje našem fizičaru.

– Neutrino je tajanstvena elementarna čestica, neopisivo lagana – njegova masa je preko milijardu puta manja od mase protona, koji daje masu svima nama. Pitanje mase neutrina je direktno povezano s činjenicom da je stoljećima u fizici vladalo duboko uvjerenje da su fundamentalni zakoni prirode lijevo-desno simetrični. No, 1956. godine to se sasvim mijenja dramatičnim otkrićem da je tzv. slaba sila potpuno asimetrična – samo lijeve čestice međudjeluju. Ali, što ako je simetrija samo skrivena, a ne narušena u subatomskom svijetu? Predavanje je posvećeno Lijevo-Desno Simetričnoj Teoriji, u okviru koje je predviđena masa neutrina desetljećima prije potvrde mjerenjima. Pitanje ‘služi li se priroda jednako lijevom i desnom rukom?’ je ključno pitanje u fizici elementarnih čestica, koje je dovelo i do samog Standardnog Modela – teorije koja danas opisuje svijet na fundamentalnoj razni. Odgovor na ovo pitanje je središnji koncept teorije profesora Senjanovića i predmet je eksperimentalnih istraživanja na Velikom sudaraču hadrona (LHC) na CERN-u, stoji u objavi PMF-a.

Profesor Senjanović biti i gost u podcastu portala srednja.hr gdje ćemo pričati o njegovom radu u fizici, ali i o njegovom znanstvenom putu te o novim generacijama učenika, ali i studenata i kako ih potaknuti da se bave prvenstveno znanošću, a onda i fizikom. Informacija o točnom datumu i vremenu podcasta s profesorom Senjanovićem bit će naknadno objavljena, stoga pratite naš portal i društvene mreže.