Pretraga

Fizičar svjetskog glasa stiže u Hrvatsku, pokušat će odgovoriti na jedno od ključnih pitanja iz fizike

A- A+

Goran Senjanović, hrvatski fizičar svjetskog glasa održat će jedinstveno predavanje pod nazivom ‘Skrivena ruka prirode’. Predavanje će se održati u Splitu te je posvećeno Lijevo-Desno Simetričnoj Teoriji u okviru koje je predviđena masa neutrina, tajanstvenih elementarnih čestica, desetljećima prije potvrde mjerenjima. Pokušat će se odgovoriti na pitanje služi li se priroda jednako lijevom i desnom rukom što je središnji koncept teorije profesora Senjanovića i predmet je eksperimentalnih istraživanja na Velikom sudaraču hadrona na CERN-u.

fizički zadatak na papiru s olovkom sa strane

Foto: Canva

Hrvatski profesor i fizičar svjetskog glasa, Goran Senjanović autor je 152 objavljenih radova koji su citirani oko 15.000 puta. Trenutno radi kao profesor na Sveučilištu u Münchenu, a ovog će tjedna u srijedu 13. prosinca u Splitu održati predavanje pod nazivom ‘Skrivena ruka prirode’. Predavanje će se održati u palači Milesi s početkom u 18:30 sati, a organizatori su objasnili o kakvom se predavanju zapravo radi.

– Naime, stoljećima je u fizici vladalo duboko uvjerenje da su fundamentalni zakoni prirode lijevo-desno simetrični. No, 1956. godine to se sasvim mijenja dramatičnim otkrićem da je tzv. slaba sila potpuno asimetrična – samo lijeve čestice međudjeluju. Ali, što ako je simetrija samo skrivena, a ne potpuno narušena u subatomskom svijetu?, navode sa Sveučilišta u Splitu.

Izdvojeni članak
Einstein

Zadatak dana: Čak i ako vam fizika baš i nije jača strana, na ovo pitanje morate znati odgovor

Predavanje je posvećeno Lijevo-Desno Simetričnoj Teoriji u okviru koje je predviđena masa neutrina, tajanstvenih elementarnih čestica, desetljećima prije potvrde mjerenjima.

– Pitanje ‘služi li se priroda jednako lijevom i desnom rukom?’ je ključno pitanje u fizici elementarnih čestica, koje je dovelo i do samog Standardnog Modela – teorije koja danas opisuje svijet na fundamentalnoj razni. Odgovor na ovo pitanje je središnji koncept teorije profesora Senjanovića i predmet je eksperimentalnih istraživanja na Velikom sudaraču hadrona na CERN-u, ističu sa Sveučilišta u Splitu.