Pretraga

Naš znanstvenik potvrdio postojanje najdublje Zemljine jezgre: O tome je educirao zagrebačke učenike

A- A+

Znanstvenik i profesor Hrvoje Tkalčić nedavno je u utrobi Zemlje potvrdio postojanje najdublje jezgre. Nakon svog otkrića iz Australije je došao u Hrvatsku i o tome održao edukaciju za učenike Opće privatne gimnazije. Učenici su mu postavljali mnoga pitanja, a najčešće ih je zanimalo koliko će dugo Zemlja još postojati.

Foto: Opća privatna gimnazija

Na dubini većoj od pet tisuća kilometara planeta Zemlje nalazi se njena najdublja jezgra, a njeno postojanje potvrdio je naš znanstvenik i profesor s australskom adresom, Hrvoje Tkalčić. Nakon svog otkrića došao je u Zagreb kako bi učenicima Opće privatne gimnazije govorio upravo o tome.

– Zemljinu jezgru istraživo sam još od studija na Berkeleyu u Kaliforniji. Proučavali smo velike potrese koji se događaju na cijelom planetu te točku na drugoj strani planeta gdje su se valovi koje generiraju veliki potresi proširili kroz sam centar do te druge strane, odbili se i opet se kroz sam centar vratili natrag i to nekoliko puta. Proučavanjem širenja valova zaključili smo da oni usporavaju na različite načine nego valovi u ostatku unutrašnje jezgre Zemlje što nas je dovelo do otkrića da se u samom centru nalazi još jedna jezgra koja je kao metalna kugla. Ovim otkrićem saznali smo da o Zemlji znamo puno manje nego što smo mislili, a ovo je samo jedan komadić u slagalici koju nastojimo složiti, rekao je Tkalčić.

Učenike je najviše zanimalo koliko će još postojati Zemlja

Učenici su za njega imali puno pitanja, ali najviše ih je zanimalo koliko će Zemlja još dugo postojati, na što im je Tkalčić odgovorio kako se ne trebaju brinuti za postojanje našeg planeta jer će ona postojati još milijardama godina.

– Drago mi je da sam imala prilike upoznati ovog svjetskog znanstvenika, a koji dolazi iz naše Hrvatske. Sada nešto više znam o našoj Zemlji, a ukoliko bude ponovnih potresa znat ću i nešto više zbog čega se događaju i kako se ponašati, izjavila je učenica Lara.

‘One koje zanima znanost, a ima ih, ovo je bez sumnje dodatan poticaj’

Ravnatelj Opće privatne gimnazije, Tomislav Krstičević, objasnio je kako se ovim susretom našeg znanstvenika i učenika želi poslati poruka da je lijepo baviti se znanošću, a uz to mlade na zanimljiv i uzbudljiv način educirati o našoj planeti.

– One koje zanima znanost, a ima ih, ovo je bez sumnje dodatan poticaj i motiv da u životu idu u tom smjeru, istaknuo je ravnatelj.

Tkalčić je učenicima otkrio i čime se sada bavi kada je zemljinu jezgru već istražio.

– Sada radim i na istraživanju unutrašnjosti drugih planeta. Nove misije na Mars i Mjesec slijede i upotrijebit ćemo neke od metoda koje smo razvili za proučavanje unutrašnjosti Zemlje kako bismo saznali što više, poručio je Tkalčić.