Pretraga

Naša studentica osvojila srebro iz juda: ‘Proslavila sam s kolegama iz kluba bez kojih ne bih uspjela’

A- A+

Nakon što su naši studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili najviše medalja na 34. Europskim sveučilišnim igrama, razgovarali smo s Leom Katarinom Gobec koja je osvojila srebro iz juda. Studira urbano šumarstvo, zaštitu prirode i okoliša na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, a judo trenira već 17 godina, ali se njime ne planira baviti profesionalno nakon faksa, a razlog nam je otkrila u intervjuu.

Foto: Lea Katarina Gobec | Privatna arhiva

Lea Katarina Gobec je 24-godišnja studentica prve godine diplomskog studija šumarstva, zaštite prirode i okoliša na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu. Kada nije na faksu, trenira judo, a ove se godine natjecala na Europskim sveučilišnim igrama o osvojila srebro.

– Ovo mi nije prvi put da se natječem na Sveučilišnim igrama. Sudjelovala sam i 2018. kada su se igre održavale u Coimbri i osvojila broncu. Medalju sam ove godine svakako očekivala. Imala sam dobar ždrijeb i makar konkurencija nije bila loša, znala sam da imam šansu za dobar plasman, kaže Lea Katarina.

‘Judo nije nešto čime bih se profesionalno bavila nakon faksa jer je u Hrvatskoj vrlo teško od njega živjeti’

U judo se zaljubila u prvom razredu osnovne tako da se sada njime bavi sveukupno 17 godina. No, nakon faksa ne planira se njime baviti profesionalno.

– Jako volim judo. Volim se natjecati i trenirati, ali iskreno judo nije nešto čime bih se ja profesionalno bavila nakon faksa jer je u Hrvatskoj vrlo teško od njega živjeti. Eventualno bih pomogla svom treneru u klubu ako mu zatreba, ali htjela bih se njime nastaviti baviti rekreativno, objašnjava Lea Katarina.

Iako trenira kroz cijelu godinu, za Sveučilišne igre se puno intenzivnije pripremala mjesec dana prije odlaska u Poljsku.

– Ondje smo bili oko tjedan dana, od kojih smo gotovo tri puna dana proveli u natjecateljskoj dvorani, a ostatak vremena smo imali slobodno stoga sam vrijeme najčešće provodila s kolegama iz kluba koji su također reprezentirali Sveučilište u Zagrebu na judu. Išli bismo na razna druga natjecanja iz drugih sportova kada bismo mogli, a navečer smo se družili međusobno ili s drugim ekipama iz Hrvatske. Atmosfera i društvo su bili super. Svi smo se jako dobro proveli, priča nam Lea Katarina.

Proslavila je s kolegama iz kluba bez kojih, kaže, njen uspjeh ne bi bio moguć

Kako su natjecanja trajala različito, cjelokupni uspjeh studenata Sveučilišta u Zagrebu nisu uspjeli zajednički proslaviti, ali je zato prije odlaska svakog od njih bilo slavlja za svačiji uspjeh.

– U Hrvatskoj nisam imala nekakav spektakularni doček, niti sam ga ja željela. Dečko me odveo van i počastio večerom, a moji roditelji, brat i sestra, koji su uvijek jako ponosni na svaki moj uspjeh i prate svaku borbu na svojim malim ekranima, nisu me mogli osobno dočekati, stoga sam njihove čestitke primila tek tjedan dana kasnije kada su se vratili s ljetovanja. Glavno da je moj trener sretan i zadovoljan, da mi je čestitao predsjednik Zagrebačkog Sveučilišnog Sportskog Saveza profesor Davor Pavlović koji je ujedno profesor tjelesne i zdravstvene kulture na mom fakultetu, te da sam uspjeh mogla navečer proslaviti s kolegama iz kluba čije navijanje me bodrilo sve do medalje i bez kojih moj rezultat ne bi bio moguć, ističe Lea Katarina.

Smatra kako je judo jedan od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj, posebice među djecom i da je dobro što se mediji sve više uključuju u praćenje judaša na velikim natjecanjima poput Grand Prixa koji se održava u Zagrebu svakog ljeta i koji okupi stotine najboljih natjecatelja iz svijeta.

– Smatram da se u Hrvatski judo ulaže dosta novaca, no također mislim da se situacija uvijek može unaprijediti. Judo je kod nas posljednjih 20 godina daleko došao kao sport, no u usporedbi s drugim državama još malo kaskamo pa je na nekim stvarima potrebno još poraditi, zaključuje Lea Katarina.