Pretraga

Nastavlja se sukob oko navodnog plagijata ministra obrazovanja Barišića

A- A+

Sveučilište u Zagrebu u ponedjeljak je na adrese novinskih redakcija poslalo nepotpisano priopćenje kojim je stalo u obranu ministra Pave Barišića po pitanju afere u kojoj je tužen za plagijat. U priopćenju se, između ostalog, navodi kako je predsjednik Odbora za etiku, Vlatko Silobrčić istupio neodgovorno putem medija, kako je sam Odbor uvučen u ‘medijsku političku kampanju bez etičkih standarda’ te kako je Silobrčić prekršio odredbe Poslovnika Obora, a kako je Barišićev, kako kažu već riješen slučaj, ‘izvukao iz oramara’. Vlatko Silobrčić se povodom takvih optužbi javnosti obratio priopćenjem, ali ga je Sveučilište još jednom žurno demantiralo.

Foto: Screenshot N1, Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Vlatko Silobrčić, predsjednik nacionalnog Odbora za etiku prozvan je u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu, u kojem je navedeno Sveučilište svim snagama stalo u obranu ministra Pave Barišića, vezano uz medijske napise o optužbama za plagijat u svome radu.

– Posebno zabrinjava činjenica da je neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima. Predsjednik Etičkog odbora takvim je postupcima prekršio prije svega odredbe Poslovnika Etičkog odbora koje naglašeno sprječavaju Odbor da svoje postupke provodi u tehnologiji javnog linča. No, prije toga, na inicijativu predsjednika, Odbor je Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa od 15. lipnja 2015. svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira i uveo tzv. ‘hijerarhijski red postupanja’ koji se izrijekom protivi ustavnom načelu autonomije sveučilišta, pisalo je u priopćenju Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Neobično priopćenje Sveučilišta u Zagrebu vezano uz ministra Pavu Barišića

Silobrčić: ‘Ipak se sada sve što se u javnosti pojavilo protiv Ministra pripisuje meni’.

Silobrčić se po ovom pitanju pokušao obraniti, priopćenjem koje je objavili nekoliko hrvatskih medija, a mi vam ga prenosimo u cijelosti.

– Pojavila se očekivana reakcija s naslovom: “Priopćenje……” Kako nije potpisana zapravo ne znam od koga. Ipak ću reagirati jer je objavljeno u javnosti (vidi: mrežna stranica Sveučilišta, 31.10.2016.).

U prvome dijelu toga anonimnoga teksta, anonimni tekstopisac (dalje X) brani sadašnju Vladu i posebno njezina ministra P. Barišića. Korisna djelatnost X-a; valjda će mu netko uvažiti to što radi!

U drugome ulomku “drvlje i kamenje” na mene i moju fukciju predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokome obrazovanju. Idemo redom: X mi pripisuje moći koje ja nemam. Naime ja sam jedan od devet članica/članova Odbora koje je imenovao Sabor. Dopuna Kodeksa Odbora nije mogla biti obavljena a da većina (ako se dobro sjećam bilo je jednoglasno!) Odbora nije dopune formulirala i prihvatila. Dakle Sabor je imenovao tijelo koje je, u okviru svojih zakonskih prava, dopunilo svoj Kodeks. Te su dopune bile u Izvještaju koji sam podnio Saboru u veljači 2016. Sabor je Izvještaj prihvatio bez primjedbi.

Ali, idemo dalje, meni se pripisuje haranga protiv gospodina P. Barišića, iako nema niti jedne moje izjave u kojoj sam ga ja optužio za plagiranje. Rekao sam samo da ja, s takvom “poputbinom”(tj. onim što mu se spočitavalo u javnosti) ne bi pristao na kandidaturu za ministra, dok se stvari ne raščiste. Sve javne tekstovi o “nepodopštinama” gospodina Barišića pisali su drugi. Nisam sve tekstove prikupljao pa ih ne mogu ni navesti (sjećam se bar nekih dnevnih novina u kojima su se pojavljivali: Jutarnji list, Večernji list, Index, 24 sata). Svježi su mi primjeri dvaju tekstova koje su pisali filozofi: Jure Zovko i Neven Sesardić. Ipak se sada sve što se u javnosti pojavilo protiv Ministra pripisuje meni. Nije istina, ali je korisno! Treba optužiti predsjednika Odbora jer bi Odbor mogao biti opasan.

Među konstrukcijama X-a je i ta da sam ja držao u arhivi predmete protiv gospodina Barišića da ih izvadim u pravo vrijeme. Lijepa priča: 2011. godine kad nisam mogao znati da ću 2014. biti imenovan od Sabora u Odbor i da će me Odbor izabrati za svoga predsjednika, sakrio sam predmete jer sam znao da će gospodin P. Barišić biti predložen za ministra 2016. godine i tada ću ga ja napasti. Što su Braća Grimm prema X-u!!

Dalje, pripisuje mi se kršenje Poslovnika Odbora, valjda zato što sam javno rekao da će i predmet gospodina Barišića biti na dnevnome redu, kao i svi predmeti za koje smo doznali da su došli u Odbor u vrijeme kad mu je bio istekao mandat, i nisu prošli redovitu porceduru (o tome vidi priopćenje Odbora na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje). Riječ je o razdoblju od 2011. do ljeta 2014. kad je imenovao Odbor kojem predsjedam.

Preporučam X-u, da prvo stekne građansku hrabrost da se potpiše na svoju umotvorinu. Zatim možemo raspravljati o svemu. Do tada, sretne mu/joj maštarije, piše Vlatko Silobrčić.

Izdvojeni članak

Dok Odbor za etiku razmatra Barišićev navodni plagijat, on Odbor tuži Ustavnom sudu

Ovoga puta Ured za odose s javnošću potpisan na priopćenje Sveučilišta

Sveučilište, koje inače nema običaj često reagirati na novinske napise, niti odgovarati na upite novinara, ovoga je puta žurno reagiralo na priopćenje profesora Silobrčića. Ovoga puta na dnu je ipak potpisan Ured za odnose s javnošću, a evo kako su oni pokušali demantirati Silobrčića.

– Na Priopćenje Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom “Sveučilište u Zagrebu protivi se metodama
medijskog suđenja te apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih
standarda”, koje je 31. listopada 2016. upućeno medijima, reagirao je Vlatko Silobrčić. O odgovoru na
Priopćenje, objavljenom 1. studenoga 2016. na portalu Jutarnji.hr, akademik Silobrčić naveo je više
tvrdnji koje ovim želimo demantirati:

1. Nije riječ o “anonimnom tekstu”, kako tvrdi akademik Silobrčić, nego o priopćenju kao
legitimnom i uobičajenom obliku komuniciranja Sveučilišta s javnošću. U priopćenjima se
preko Ureda za odnose s javnošću prenose stajališta tijela koja upravljaju Sveučilištem (čl. 11.
Statuta Sveučilišta). Priopćenje je upućeno preko Ureda za odnose s javnošću i objavljeno je
na mrežnoj stranici Sveučilišta pa se u vezi s ovim priopćenjem nikako ne može govoriti o
“anonimnom tekstu” i “anonimnom tekstopiscu”, kako to čini akademik Silobrčić u
spomenutom reagiranju.

2. U reagiranju na Priopćenje akademik Vlatko Silobrčić polemički pobija više tvrdnji kojih
uopće nema u Priopćenju:

a) “…X mi pripisuje moći koje ja nemam. Naime ja sam jedan od devet članica/članova Odbora

koje je imenovao Sabor. Dopuna Kodeksa Odbora nije mogla biti obavljena a da većina (ako se
dobro sjećam bilo je jednoglasno!) Odbora nije dopune formulirala i prihvatila.”
– U
Priopćenju se tvrdi samo toliko da je “na inicijativu predsjednika Odbor Izmjenama i
dopunama Etičkog kodeksa od 15. lipnja 2016. svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira”.

b) ” …meni se pripisuje haranga protiv gospodina P. Barišića…” – U Priopćenju se ne spominje
nikakva “haranga” nego se tvrdi samo toliko
“…da je neodgovornim medijskim istupanjem

predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo
uvučeno u medijsku i političku kampanju…”

c) “Među konstrukcijama X-a je i ta da sam ja držao u arhivi predmete protiv gospodina Barišića
da ih izvadim u pravo vrijeme. Lijepa priča: 2011. godine kad nisam mogao znati da ću 2014.
biti imenovan od Sabora u Odbor i da će me Odbor izabrati za svoga predsjednika, sakrio sam
predmete jer sam znao da će gospodin P. Barišić biti predložen za ministra 2016. godine i tada
ću ga ja napasti. Što su Braća Grimm prema X-u!!”
– U Priopćenju nema riječi o skrivanju i
držanju predmeta u arhivi nego se tvrdi samo toliko da
“… predsjednik Etičkog odbora
pokušava uzurpirano pravo vrhovnog etičkog sudišta, metodom “vađenja iz ormara” prema
političkoj potrebi, retroaktivno primijeniti na etički već davno (…) procesuirane odnosno
odbačene i zaključene predmete.”, piše

Ured za odnose s javnošću
Sveučilišta.