Pretraga

Nastavnik tjelesnog dobio popis djece koju ne smije dotaknuti: Nije ih mogao ni ocijeniti

A- A+

Na društvenim mrežama popularan je postao isječak o nastavniku tjelesnog u Srbiji koji je prije nekoliko mjeseci otkrio da je dobivao popis djece kojoj smije pomagati dok preskaču kozlić. Ostalu djecu nije mogao dotaknuti pa im zbog straha od povreda nije ni dao da preskaču kozlić. Tako ih nije mogao ocijeniti, a aktualizirao je i porast roditelja u Srbiji koji zbog ocjena ili drugih razloga u školu dovode odvjetnike.

kozlić za preskakanje

Kozlić | foto: Pexels

Miloš Adamović, sportski trener i nutricionist u Srbiji koji je radio u školi kao nastavnik tjelesnoga, prije nekoliko mjeseci na Happy TV kazao je da je u školi dobio popis od ravnateljice čijoj djeci smije pomagati dok preskaču kozlić, a čijoj ne.

‘Dolaze roditelji s odvjetnicima da se poveća ocjena djetetu, hoće da tuže nastavnike’

– Jer dijete kada preskače kozlić, vi morate da ga uhvatite za ruku da ne bi palo, da se ne bi povrijedilo. Ja sam dobio spisak. Roditelji su na svom roditeljskom sastanku potpisali čiju djecu ja smijem fizički dodirnuti jer to je fizički kontakt. Druga nisu ni preskakala kozlić. Znači, do tog nivoa mi idemo da će dječja prava i roditelji moći uređivati kako oni žele i kako oni smatraju taj cijeli sistem, rekao je za Happy TV.

Dodao je da tako uopće nije mogao ocijeniti djecu koju nije smio dodirivati. Napomenuo je da danas zbog loših prehrambenih navika djeca imaju slabe kosti pa mali pad dovodi do prijeloma.

– Mehanizmi profesora su na mizernom nivou. Ima svakakvih profesora, ali ima mnogo dobrih kojima su vezane ruke, tako da ne mogu da pomognu toj djeci. I što god oni rekli van nekog njihovog školskog protokola, oni su u problemu. Dolaze roditelji s odvjetnicima da se poveća ocjena djetetu, hoće da tuže nastavnike. To je do tog nivoa došlo, naveo je Adamović za Happy TV.

Izdvojeni članak
tjelesni

Tko od 1. do 4. razreda treba predavati Tjelesni – učitelji ili kineziolozi? Pokušali smo odgovoriti na to pitanje

‘Roditelji prijete da dijete ne smije kod psihologa i pedagoga, traže odvjetnika i misle da je to loše za dijete’

Isječak s njegovim izjavama sada je postao popularan na društvenim mrežama. Valentina Ilić, predsjednica Sindikata obrazovanja u Srbiji, za Blic.rs rekla je da su odvjetnici u školama postali trend. Objasnila je da roditelji u školu dovode čak i dva odvjetnika koji brane prava djeteta te da se danas sve svelo na formu.

– I sad se to nama praktično obilo o glavu, ne samo nastavnicima, već djeci i cjelokupnom društvu. Sada kada se pravilnici provlače kroz medije pojavljuju se pogrešne informacije da roditelji mogu da ocjenjuju nastavnike. To je netočno, ne ocjenjuju roditelji nastavnike, niti će to ikad moći. Uvijek je postojalo nepisano pravilo da, ako se roditelji požale na profesore koji su strogi, to se i istraži, ali se uvijek pokaže da djeca jednostavno nisu učila ili da su roditelji previše zahtijevali od djece, kazala je Ilić za Blic.rs.

Za istoimeni medij predsjednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov naveo je da roditelji odvjetnike dovode u školu kada se vodi disciplinski postupak. Javio se i slučaj, prenosi Blic.rs, da djeca nisu smjela razgovarati sa školskim psihologom bez pratnje roditelja ili odvjetnika.

– Roditelji prijete da dijete ne smije nikako kod psihologa i pedagoga, traže odvjetnika, i misle da je to loše za dijete. Psiholog i pedagog rade u službi djeteta, oni su tu da pomognu djetetu da svlada neki problem. Meni osobno je to roditeljski hir, u takvim situacijama škola teško postupa, vezane su nam ruke. Ostaje nam da se obratimo Centru za socijalni rad, ali po pravilu oni ne reagiraju jer su zatrpani poslom, zaključio je Markov za Blic.rs.