Pretraga

Tko od 1. do 4. razreda treba predavati Tjelesni – učitelji ili kineziolozi? Pokušali smo odgovoriti na to pitanje

Tko će bolje predavati Tjelesni učenicima od 1. do 4. razreda – učiteljice i učitelji ili magistri kineziologije? Jedna je to od središnjih dilema vezanih za promjene koje će dovesti cjelodnevna škola, a čemu smo se pozabavili u posljednjoj epizodi Redakcija podcast.

tjelesni

Tjelesni | ilustracija: Pixabay

Stiže nam cjelodnevna škola. Novi predmeti, obroci, dulji odmori, pisanje zadaće u školi, boravak, za neke i do 17 sati. Iduće četiri godine eksperimentalno u njih 50, a nakon, ako sve bude po planu, u svim osnovnim školama diljem RH. Kritika ne nedostaje. Nastavnici se žale, propituje se satnica, dodatan posao, plaća, ali i sam koncept prema kojem će učenici više vremena no ikad provoditi u školi. O tome su u 12. epizodi Redakcija podcasta diskutirali urednici Marko Matijević i Martina Gelenčir te novinar portala srednja.hr Duje Kovačević.

Tjelesni će predavati kineziolozi

Jedna od promjena koja će se dogoditi u cjelodnevnoj školi je da predmet Tjelesna i zdravstvena kultura više neće biti u domeni predavanja učiteljica i učitelja od 1. do 4. razreda osnovne škole, već će ga predavati kineziolozi. Četvrtaši će, usto, imati jedan sat tjelesnog više.

– Njih bi se trebalo zaposliti 1.500 kad cjelonevna škola uđe frontalno u sve škole. Jako velike zamjerke, rat pismima i priopćenjima, imaju učitelj i učiteljski fakulteti koji smatraju da su učitelji razredne nastave ipak kompetentniji s tako malom djecom raditi tjelesni, da imaju takve kolegije na fakultetima i da su metodički dobro potkovani. Kineziološki fakulteti imaju interes da se zaposle njihovi studenti, tvrde da su kineziolozi obrazovani za to, kazala je Martina.

@srednja_hr Promjene i na TZK? 🤔 Ekipa iz redakcije je popričala o temi tjelesnog, a o kojim još predmetima u cjelodnevnoj školi je ekipa iz redakcije pričala, pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #cjelodnevnaskola #hrvatska #škola #podcast #tzk #tjelesni #kif #kineziološki ♬ original sound – srednja_hr

Marko se upitao zašto mislimo da su učitelji bolji u podučavanju tjelesnog? Nemamo rezultate nekog istraživanja. Opet, s KIF-ovcima imamo pitanja, hoćemo li ih dodatno educirati, kazao je Marko, ali ova bi promjena pomogla učiteljima razredne nastave da se pripremaju za svoje predmete, a ne da stalno budu zauzeti.

– Ne znam zašto bi ikome bilo u interesu kritizirati ovu promjenu, u smislu, zašto se to oduzima od učitelja. Ljudi vide to kao kritiku učiteljskoj profesiji, ne znam zašto, učitelji već rade dovoljno stvari i ima mi smisla da to preuzmu kineziolozi. Naravno, uz preispitivanje imamo li dovoljno metodičkih kolegija. No, specijalisti postoje, možda ne obrazovani na fakulteta, postoje privatni vrtići i predškole gdje magistri kineziologije drže tjelesni za još manje uzraste, istaknuo je Duje.

Kako će izgledati cjelodnevna škola?

Za one koji ne znaju što je točno cjelodnevna škola i što će ona obuhvaćati, na samom početku ove epizode Redakcija podcasta sve je pojasnila naša urednica Martina. Kako je istaknula, cjelodnevna škola eksperimentalno kreće već najesen i tako će se provoditi četiri godine. Promjene su velike. Nastavni dan za učenike bit će podijeljen u dva dijela – obvezni i izborni. Obvezni dio trebao je trajati do 15 ili 15:30, nakon čega, u drugom dijelu, slijede izborne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti do oko 17 sati. Prema najavama ministra Radovana Fuchsa, nakon brojnih kritika, to se promijenilo pa će obvezni dio cjelodnevne škole ipak trajati do 14 sati.

@srednja_hr Koje sve novosti donosi cjelodnevna škola? Sve što vas zanima u kratkim točkama donosi naša Martina, a cijeli podcast pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #cjelodnevnaskola #hrvatska #škola #podcast ♬ original sound – srednja_hr

Uvode se i novi predmeti kao što su Praktične vještine i Svijet i ja, Informatika će se zvati Informacijske i digitalne kompetencije te će biti obvezan predmet od 1. do 4. razreda osnovne škole, a Tjelesnu i zdravstvenu kulturu će predavati kineziolozi, a ne učitelji razredne nastave. Učiteljima će biti uvećana osnovna plaća, neki će dobiti i veće dodatke ovisno o tome koliko budu angažirani u izbornim i izvannastavnim aktivnostima cjelodnevne škole.

Cijelu epizodu Redakcija podcasta pogledajte u videu ispod ili slušajte na platformi Spotify.

Copy link
Powered by Social Snap