Pretraga

U nedjelju prvi put izlazite na izbore, a ne znate kako se glasa? Donosimo kratko pojašnjenje

A- A+

Parlamentarni izbori održavaju se 5. srpnja. Svi s navršenih 18 godina života imaju pravo glasa. Zastupnici u Hrvatski sabor biraju se tajnim glasovanjem, a evo kako glasati da bi vaš listić bio važeći. Uz to, ovi izbori nešto su drugačiji zbog epidemioloških mjera.

Screenshot YouTube

Birališta se u nedjelju, 5. srpnja, otvaraju u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19 sati. Da biste provjerili gdje uopće glasate, svoje podatke možete provjeriti uvidom u Registar birača dostupan na stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske provjerom putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena.

Kako se glasa?

Na izbore obavezno ponesite osobnu iskaznicu kako bi se mogao utvrditi vaš identitet i da biste mogli pristupiti glasanju. Dobit ćete glasački listić (ovaj puta to će biti svojevrsna “plahta” zbog toga što je puno lista), a glasa se za liste izborne jedinice navedene na tom glasačkom listiću.

*Ako vam se dokument primjera listića ne učitava, osvježite stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [68.85 KB]

Možete glasati samo za listu, samo za kandidata ili za kandidata i listu (kandidat mora biti na listi koju ste zaokružili).

Izdvojeni članak

Mladi koji prvi put izlaze na izbore otkrivaju nam za koga će glasati

Na glasačkom listiću zaokružuje se redni broj ispred naziva liste. Ako želite, možete zaokružiti (to jest dati preferencijalni glas) i nekom od kandidata s liste koju ste zaokružili i to tako da zaokružite broj ispred imena i prezimena tog kandidata. Preferencijalni glas znači da smatrate da ta osoba mora ući u Sabor.

Međutim, ne možete zaokružiti jednu listu, a onda zaokružiti kandidata s neke druge liste. Naime, u tom slučaju računat će se samo glas koji ste dali listi koju ste zaokružili, ali ne i kandidatu.

Možete zaokružiti samo listu. Naravno, možete zaokružiti samo jednu listu jer, ako ih zaokružite više, listić će biti nevažeći.

Možete zaokružiti i samo kandidata s neke liste, a to automatski znači i da ste glas dali toj listi te je listić važeći.

Listić će biti nevažeći i ako ne bude zaokružen uopće.

Upute epidemiologa:

Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.

– Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.

Izdvojeni članak

Neki još nisu ni maturirali: Ovo je 6 najmlađih kandidata s parlamentarnih izbora

– Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.

– U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.

– Potrebno je voditi računa da birači, ako čekaju na ulazak u biračko mjesto u zavorenom prostoru (npr. hodniku), čekaju na zatvorenom prostoru što kraće, a prednost se daje čekanju na otvorenom kada je god to moguće organizirati.

– U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.

– O broju birača na biračkom mjestu vodi brigu član biračkog odbora kojeg je predsjednik, odnosno zamjenik predsjednika biračkog odbora zadužio za nanošenje dezinficijensa, odnosno kontroliranje nanošenja dezinficijensa. Birači se zadržavaju na biračkom mjestu najkraće moguće vrijeme koje je potrebno za glasanje.

– Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti SARS-CoV-2 COVID-19 (npr. osobe s kroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, osobe s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima).

– Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.

– Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera propisanih ovim Tehničkim uputama.

– Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama