Pretraga

Izdvojili smo profesore s faksa koji su ušli u Sabor: Među njima je i Bakić koji je bio kandidat za rektora

A- A+

Na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju u Sabor je izabran 151 zastupnik. Donosimo popis profesora iz visokog obrazovanja koji su prema glasovima birača poslani u novi saziv parlamenta. Ima ih od docenata do redovitih profesora u trajnom zvanju, ponekih bivših dekana, a mandat je dobio i Damir Bakić sa zagrebačkog PMF-a koji je 2018. bio protukandidat za rektora Damiru Borasu.

Screenshot: YouTube

U deseti saziv Sabora građani su poslali 151 zastupnika. Najveći dio njih je visokoobrazovan, a dio ih je, osim što je doktorirao, i ostao na sveučilištima te stekao zvanje docenta, pa sve do profesora u trajnom zvanju. Izdvojili smo zastupnike sa znanstveno-nastavnim zvanjem, a bilo ih je u HDZ-u, SDP-u, Možemo! (Radnička fronta) te iz skupine manjinaca (SDSS). Nismo izdvajali predavače u visokim školama iako ih ima među saborskim zastupnicima.

Primjetno je da najveći broj profesora dolazi s Filozofskog fakulteta i to onog pri Sveučilištu u Zagrebu. Zatim dominiraju oni s Medicinskog fakulteta, a ima ih i s Ekonomskog, te je jedanzastupnik profesor s PMF-a. Ovi podaci poklapaju se s jednim našim istraživanjem koje smo napravili 2014. kada smo analizirali na kojim su se fakultetima obrazovali vladari Hrvatske posljednjih godina.

Evo popisa profesora na sveučilištima po strankama:

HDZ

Željko Reiner redoviti je profesor u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Tamo je i doktorirao, a od 1997. je redoviti profesor interne medicine u trajnom zvanju.

Od 2009. je i redoviti profesor na Sveučilištu u Rijeci. Također, od 2006. je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izdvojeni članak

Divjak se oprostila od ministarske fotelje: Otkrila što će sada raditi

Miroslav Tuđman redoviti je profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 2005. godine.

Na istome fakultetu doktorirao je iz područja informacijskih znanosti obranom disertacije Paradigma informacijske znanosti. 1985. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta 1987., izvanrednog profesora 1991., redovnog profesora 1998., a 2005. godine izabran je u trajno zvanje redovitog profesora.

Osnivač je i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije na Filozofskom fakultetu (1989.-1991.). Bio je prodekan za znanost Filozofskog fakulteta (1990.-1991.).

Goran Dodig redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i to pri Katedri za psihijatriju. U to zvanje izabran je od 2008., a na Medicini je i diplomirao, magistrirao i doktorirao.

Tomislav Čorić zvanje docenta stekao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tamo je bio na Katedri za financije, a docent je, kako stoji na tamošnjim stranicama bio do 2016. Od tada na stranicama fakulteta stoji da se konzultacije kod Tomislava Ćorića neće održavati do daljnjega zbog privremene promjene radnog mjesta.

Vesna Bedeković izvanredna je profesorica na Sveučilištu u Mostaru na studiju Pedagogije. Uz to, kao vanjska suradnica držala nastavu je držala na Učiteljskom fakultetu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je doktorat na području društvenih znanosti u polju pedagogije.

Od 2007. do 2009. godine obnaša dužnost privremene dekanice, a od 23. ožujka 2009. godine do 13. listopada 2016. godine dužnost dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.

SDP

Rajko Ostojić redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu na katedri Interna medicina. Na istom fakultetu doktorirao je 1996. s disertacijom “Značenje određivanja proteina akutne faze i oligoelemenata kod ulceroznog kolitisa”.

Izdvojeni članak

Vladari Hrvatske: Istražili smo na kojim su se fakultetima obrazovali najutjecajniji domaći političari

Branko Grčić redovni je profesor u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Na istom fakultetu je diplomirao, a i 1996. obranio doktorsku disertaciju s temom o modelskom pristupu upravljanju regionalnim razvojem.

Godinu dana poslije izabran je u zvanje docenta, u prosincu 2001. u zvanje izvanrednog profesora, u ožujku 2005. u zvanje redovitog profesora za znanstvene discipline makroekonomija i regionalna ekonomija. Od 2010. je redovni profesor u trajnom zvanju.

 

MOST

Marija Selak Raspudić docentica je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U to znanstveno-nastavno zvanje izabrana je 2015. i to u području humanističkih znanosti, polje filozofija, grana ontologija.

U veljači 2010. godine zaposlena je na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao znanstvena novakinja. 11. lipnja 2013. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Ljudska priroda i nova epoha“ te stekla akademski stupanj doktorice znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, polje filozofije.

Nino Raspudić docent je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za talijanistiku. Na istome fakultetu 1999. godine diplomirao je filozofiju i talijanski jezik i književnost, 2004. magistrirao, a 2008. doktorirao na temi “Prekojadranski (polu)orijentalizam: Dominantni modeli konstruiranja slike Hrvata u talijanskoj književnosti od prosvjetiteljstva do danas”.

Možemo! i Radnička fronta

Katarina Peović iz Radničke fronte doktorica je znanosti koja radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci.

Izdvojeni članak

U novom Saboru 76 posto zastupnika ima završen fakultet

Završila je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na istome magistrirala i doktorirala u polju kulturalnih studija. Od 2005. radi na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta na Sveučilištu u Rijeci.

Damir Bakić redoviti je profesor na Matematičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a. Javnosti je poznat i kao jedini protukandidat Damiru Borasu na izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu 2018. godine.

Na PMF-u u Zagrebu 1990. stekao je doktorat u području prirodnih znanosti, polje matematika (Neki prilozi teoriji proširenja C*-algebri). Od 1981. zaposlen je na PMF-u te je Član Zavoda za analizu na Matematičkom odsjeku.

MANJINCI

Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i to pri Katedri za primijenjenu lingvistiku.

Doktorsku disertaciju „Jezik i djelovanje“ obranio je 1986. godine. Iste godine izabran je u zvanje docenta, a četiri godine kasnije u zvanje izvanrednog profesora, kada postaje predstojnik Katedre za primijenjenu lingvistiku.