Pretraga

Pogledajte za koga su na ovim izborima glasali mladi birači

A- A+

Izlazne ankete pokazale su da je većina birača koja je izašla na birališta u dobi od 35 do 59 godina. Pri izradi demografskog profila birača stranaka, samo su Mostovi birači oni od 18 do 29 godina, a kod svih drugih popularnijih stranaka to su birači stariji od te dobi.

Screenshot YouTube

Na parlamentarne izbore u nedjelju izašlo je samo 46,90% birača. Izlazne ankete za Novu TV pokazale su da je najveći broj njih imao od 35 do 59 godina, bili su srednje stručne spreme, a po spolu su podjednako zastupljeni.

Izdvojeni članak

Prvi put ih je najviše biralo Škoru: Pogledajte kako su mladi glasali u drugom krugu

Gledajući demografski profil birača svake od pet najjačih koalicija (HDZ, Restart, Domovinski pokret, Most, Možemo), vidljivo je da je isključivo kod Mosta prisutan profil mladih birača. To jest, za Most su najčešće glasali mladi od 18 do 29 godina, a uz to su često bili i visokoobrazovani te su uglavnom bile žene. To je demografski profil Mostovog birača.

HDZ-ovi birači su i muškarci i žene, a najviše ih je između 30 i 59 godina te su srednje stručne spreme. Profil birača Restarta ne razlikuje se previše od birača HDZ-a, no vidljivo je da je SDP zapravo stranka starih birača.

Kada je riječ o Domovinskom pokretu, dnevnik.hr prenosi da je njihov birač muškarac od 30 do 59 godina srednje stručne spreme. Profil birača Možemo je žena između 30 i 59 godina te su i one, kao i biračice Mosta, visokoobrazovane.