Pretraga

Neki fakulteti u mail adresi umjesto znaka ‘@’ imaju ‘at’: Doznali smo i zašto

A- A+

Upisali ste željeni faks, no imate neko pitanje koje želite postaviti fakultetu. Odete na njihovu web stranicu u potrazi za mailom referade ili dekanata, a onda zateknete ovakvu konstrukciju maila: dekanat(at)hr. Možda na prvu nećete niti primijetiti što je ‘krivo’ u mailu, ali sigurno hoćete ako vam dođe automatski odgovor kako takav mail ne postoji i da vaša poruka nije dostavljena. Evo o čemu se zapravo radi.

Foto: Unsplash

Neke institucije, među kojima znaju biti i neki naši fakulteti, na svojim web stranicama mail adrese pišu bez znaka ‘@’, već ga u mailu zamijene s ‘at’. Tako mail adresa onda izgleda ovako: dekanat(at).hr. Zašto to rade objasnio nam je Sandro Vrbanus, novinar portala Bug.hr.

– Korištenje (at) umjesto ‘@’ u e-mailovima, kada se oni ističu na web stranicama raznih institucija, zapravo je rudimentarni alat za odvraćanje spam pošte. Naime, Internetom konstantno kruže razni ‘botovi’, malene programirane skripte sa zadatkom prikupljanja određenih informacija, kaže Vrbanus.

Institucije ponekad umjesto ‘@’ pišu (at), [at], dodaju razmake ili ih postavljaju u obliku slike

Kako su e-mail adrese uvijek u formatu ‘[email protected]’, prikupljanje takvih podataka, tvrdi novinar Buga, vrlo je jednostavno.

– Bot se programira da prepoznaje ovu sintaksu i potom kopira sve pronađene adrese u neku svoju bazu. Takve baze potom se nude na prodaju, a njima se služe primarno oni koji šalju razne, najčešće spam poruke na tisuće ili milijune adresa istodobno, objašnjava Vrbanus.

Kako bi institucije spriječile da i njihove adrese završe u tim ‘spammerskim’ bazama podataka, često na ovaj način pokušavaju ‘sakriti’ svoje mailove.

– Ponekad umjesto ‘@’ pišu (at), [at], dodaju razmake unutar same adrese ili pak adrese na svoje stranice postavljaju u obliku slike odakle se adresa ne može kopirati u tekstualnom obliku, već ju je potrebno ručno pretipkati, navodi novinar Buga.

Izdvojeni članak
laptop

Dolazi potpuno novi Gmail za sve korisnike: Pogledajte kako će izgledati

‘Takva praksa nije pretjerano učinkovita’

Kaže kako je ideja takvog načina pisanja mail adrese da svaki posjetitelj stranice, ako je čovjek, vrlo lako shvati o kojoj se e-mail adresi radi, a da se spomenuti botovi zavaraju. No, je li ovakav način ‘zaštite’ učinkovit?

– Rekao bih da takva praksa nije pretjerano učinkovita u sprječavanju ili smanjivanju količine spama koji ćete na ‘sakriveni’ e-mail primiti, ali možda može donekle pomoći. Svakako je učinkovitije uključiti i dobro podesiti antispam filtere na samom e-mail servisu koji se koristi za primanje pošte, poručuje Vrbanus.