Pretraga

Nema duljeg zadržavanja na hodnicima, između cimera mora biti distanca: Izašle upute za učeničke domove

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je za ovu školsku godinu nove upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije  COVID-19 u učeničkim domovima. Pravila su i dalje poprilično stroga – iako maske za učenike nisu obavezne u sobama i menzama, stanari moraju poštivati distancu te su im zabranjena dulja zadržavanja na hodniku.

Ilustracija: pixabay

Nova školska godina u punom je jeku, a HZJZ je sada objavio nove upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije u učeničkim domovima. Kao i do sada, higijena prostora mora biti pojačana te je u domu u neophodno osigurati laku dostupnost odgovarajućeg higijenskog potrošnog materijala u dovoljnoj količini.

Naglasak na distanci

U uputama se navodi kako je neophodno je poticati korisnike i djelatnike da održavaju međusobni razmak od 1,5 m a po mogućnosti dva metra kada god je moguće. Također, u svaku sobu potrebno je smjestiti što manji broj učenika/studenata, ovisno o kapacitetima doma i broju korisnika, a kreveti bi trebali biti razmaknuti 1,5 m.

– Broj i raspored korisnika po sobama, ako je moguće, potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi borave učenici/studenti iz istog razrednog odjela ili iz što manjeg broja razrednih odjela ili iz iste škole ili učenici/studenti koji žive u istom kućanstvu (iz iste obitelji). Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje, piše u novim uputama HZJZ-a.

Djelatnici ulaze u učeničke sobe samo kada je to nužno, uz izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta s učenicima.

– Razmak između učenika/studenata iz iste sobe u blagovaonici/učionici/drugom zajedničkom prostoru treba biti ako je moguće 1,5 m, dok je razmak između učenika jedne sobe u odnosu na učenike drugih soba najmanje 2m (važnije je dosljedno održati što veći razmak između pojedinih soba nego između učenika iz iste sobe). Zadržavanje u hodnicima i na stubištima potrebno je skratiti koliko je moguće u cilju izbjegavanja grupiranja. Upotrebu zajedničkih toaleta treba organizirati na način da isti korisnici grupirani prema sobama koriste točno određeni toalet, piše u uputi.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio nove upute: Evo kada u samoizolaciju ide čitav razred, a kada samo dio učenika

Make nisu nužne u sobama

Kada je riječ o maskama, učenici ne nose masku u svojoj sobi niti u sanitarnom čvoru kod pranja zuba, umivanja i tuširanja te u blagovaonici za vrijeme jela. U slučajevima kada ih je potrebno nositi, preporučuju se platnene maske.

– U učionici učenici mogu biti izuzeti od obaveze nošenja maske ako je osiguran potreban razmak između učenika grupiranih po sobama te se učenici potiču da ne govore (ne uče na glas) već rade u tišini. U zajedničkim prostorijama učenici/studenti i zaposlenici nose masku, uz ranije navedene izuzetke. Masku nije potrebno nositi uz održavanje primjerenog fizičkog razmaka kada su svi učenici/studenti i zaposlenici koji istovremeno borave u istoj prostoriji, cijepljeni u potpunosti ili ako su preboljeli bolest unazad 9 mjeseci, piše u uputama.

Kao i u školama, od ove su godine i u učeničkim domovima dozvoljeni roditeljski sastanci uživo, a ravnatelj doma može inzistirati na tome da na sastanku mogu biti nazočni samo roditelji koji imaju COVID potvrdu, potvrdu o prebolijenju ili cijepljenju. Prema uputama HZJZ-a, u dom ne mogu ući osobe i korisnici ako:

• imaju simptome koji mogu upućivati na COVID-19 (povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome (kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja) te poremećaj osjeta njuha i okusa, povraćanje, proljev
• ako im je izrečena mjera samoizolacija
• ako im je potvrđena zaraza s COVID-19.

Najnovije upute HZJZ-a detaljno možete proučiti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [283.71 KB]