Pretraga

HZJZ objavio nove upute: Evo kada u samoizolaciju ide čitav razred, a kada samo dio učenika

A- A+

Kako je u petak najavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, objavljene su nove upute za škole pod nazivom ‘Postupak kod jednog učenika oboljelog od COVID-19 koji je bio na nastavi u vrijeme zaraznosti’. One detaljno propisuju korake koje škole trebaju poduzeti kada neki od učenika dobije pozitivan nalaz.

Foto: srednja.hr

Još je od ranije poznato da u slučaju zaraze samo jednog učenika u razredu, čitav razred ne mora ići u samoizolaciju. Kako je u petak najavio ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, u škole stiže nova uputa prema kojoj će, ‘ovisno o epidemiološkoj situaciji, samoizolacija biti određena samo onim učenicima koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima od oboljelog učenika i oni učenici koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali pokraj učenika koji je u međuvremenu obolio.’ Te upute HZJZ je objavio ove subote, a u njima je detaljno opisan postupak za škole nakon što zaprime informaciju od nadležnog zavoda za javno zdravstvo ili od roditelja o pozitivnom nalazu učenika koji je boravio u školi u vrijeme kada je bio zarazan.

Škole dostavljaju popis učenika zavodu

Kako piše u novim uputama HZJZ-a, škola nadležnom zavodu za javno zdravstvo dostavlja popis učenika (ime i prezime, datum
rođenja, OIB, adresa, telefon roditelja, datum zadnjeg kontakta) koji su ostvarili sljedeći oblik kontakta s pozitivnim učenikom:

1. Učenici koji su u učionici sjedili u istoj klupi i unutar polumjera (radijusa) od 2 m u svim smjerovima.
2. Učenici koji su zajedno putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili/stajali (u organiziranom prijevozu unutar polumjera od 2 m).
3. Učenici koji su se više vremena družili (razgovarali) s pozitivnim učenikom u zatvorenom prostoru (dulje od školskih odmora).
4. Učenici koji su ostvarili direktan fizički kontakt (rukovanje, grljenje, poljubac, kontakt tijela s tijelom na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture koja se odvijala u zatvorenom prostoru) ili koji su dijelili iste predmete (čaše, bočice s vodom).

U slučaju da je lokalni stožer zbog povoljne epidemiološke situacije donio odluku da učenici ne moraju nositi masku, a između njih nije bilo distance od 1,5, odnosno dva metra, škola ima obavezu sve učenike iz razrednog odjela koji su bili prisutni na nastavi staviti na popis, piše u uputi.

– Škola utvrđuje o kojim učenicima se radi temeljem unaprijed utvrđenog rasporeda sjedenja pod točkom 1. i, ako se radi o organiziranom prijevozu, pod točkom 2. o kojim učenicima se radi školi iskazuje pozitivan učenik samostalno ili, ako se radi o mlađim učenicima, uz pomoć roditelja. Posebno kod mlađih učenika prihvaća se činjenica da se ne može raditi o potpuno
točnom podatku pa ono što učenik iskaže potrebno je prihvatiti u dobroj vjeri, te molimo sve za razumijevanje. Samoizolaciji ne podliježu cijepljeni učenici (14 dana do 9 mjeseci nakon završetka cijepljenja), učenici koje su preboljele COVID-19 unazad devet mjeseci, kao i učenici koji su preboljeli i primile jednu dozu cjepiva u osam mjeseci od početka bolesti i to devet
mjeseci od primitka cjepiva, pa ih škola ne stavlja na popis, navodi se dalje u uputi HZJZ-a.

Izdvojeni članak

Radi se novi dokument s uputama za škole, Capak otkrio kada će učenici ići u samoizolaciju

Kada u samoizolaciju ide čitav razred?

Dodatno je naglašeno i da u iznimnim situacijama ‘kada škola ne uspije pripremiti popis učenika isti dan kada zaprimi informaciju o pozitivnom učeniku, sljedeći radni dan cijeli razredni odjel može ostati na nastavi na daljinu o čemu roditelje obavještava škola.’

– Zavod za javno zdravstvo za učenike koje škola dostavi na popisu izriče mjeru aktivnog zdravstvenog nadzora u samoizolaciji.
Škola obavještava roditelje o samoizolaciji. Učenici koji nisu na popisu koji priprema škola, ne podliježu samoizolaciji. Kod pojave bolesti još jednog ili više učenika iz istog razrednog odjeljenja, za koje se procjeni da je posljedica kontakta s ranije oboljelim učenikom, cijelom razrednom odjeljenju određuje se samoizolaciju (svima koji su bili prisutni u učionici na nastavi za vrijeme zaraznosti), do dobivanja nalaza testiranja djeteta. Djelatnici/učitelji također u tom slučaju mogu podlijeći karanteni ako se procjenjuje da su zbog načina održavanja nastave bili izloženi bliskom kontaktu s učenicima. Specifične situacije mogu zahtijevati drugačije postupanje prema procjeni epidemiologa i/ili liječnika školske medicine, stoji u uputama koje dodatno možete proučiti u nastavku.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [215.68 KB]