Pretraga

Nema informatike u osnovnim školama, pa Osječke tvrtke same uče mlade programiranju

A- A+

Malo je pitanja vezano za reformu kurikuluma oko kojeg će se složiti sve zainteresirane strane. Ako takvo što postoji, zasigurno je važnost STEM područja i pripreme djece za poslove budućnosti. Iako ćemo se svi lako složiti koliko je informatika u obrazovanju važna, još uvijek ne postoje uvjeti za uvođenje obveznog programa informatike u osnovne škole. Tome su, barem u svom gradu, odlučile doskočiti Osječke IT tvrtke koje okupljene u udrugu Osijek Software City uče djecu programiranju.

foto: OSC; Code Club

Izdvojeni članak

Algebra pokreće Digitalnu akademiju za učenike osnovnih škola

 Osijek Software City projekt je pokrenut početkom 2012. godine kojim osječke IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici. Udrugu su osnovali zaposleni u tvrtkama Adcon, Inchoo, Mono, Ofir i Plava Tvornica, s ciljem povećanja konkurentnosti programera na tržištu i poticanjem poduzetništva u ICT sektoru. 

IT tržište u posljednjih nekoliko godina raste u Osijeku, a u udruzi žele što više mladih usmjeriti ka informatici i programiranju.

– U Osijeku postoji niz informatičkih tvrtki od kojih neke već duži niz godina uspješno posluje na međunarodnom tržištu. Druge su nešto mlađe, ali su se već uspjele nametnuti kao autoriteti u svojim poslovnim nišama ili su na najboljem putu da to postanu. Te tvrtke zapošljavaju stručnjake, proizvode kvalitetan softver i izvoze na mnoga tržišta diljem svijeta. Upravo iz razloga što su neke od njih orijentirane uglavnom ili potpuno na izvoz, na domaćem se tržištu za njih često niti ne zna, iako posluju bolje od većine ostalih tvrtki u našem okružju.

 Predstavljanjem tih tvrtki i njihova rada lokalnoj zajednici želimo pokazati da, unatoč aktualnoj gospodarskoj situaciji, volja za radom i stručnost imaju perspektivu. Udruga okuplja 33 tvrtki iz IT sektora, s više od 900 djelatnika i godišnjim prihodom od preko 400 milijuna kuna, u kojem oko 90 posto čini izvoz, rekao nam je Bela Ikotić, glavni tajnik udruge

Code Club

Code Club je projekt udruge koji za cilj ima zainteresirati mlade za kodiranje i programiranje. Ovoga ga je ljeta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku organizirana škola programiranja u kojoj je sudjelovalo više od 50 srednjoškolaca i 4 osječke srednje škole. Aktivnosti planiraju nastaviti i najesen.

– Odaziv je premašio sva očekivanja, usprkos komentarima “ma tko će vam za vrijeme praznika dolaziti na nekakvu školu programiranja”. Očekivali smo da će doći do osipanja tijekom tih desetak dana, no desilo se upravo suprotno, tako da smo ubrzo morali pronaći veću računalnu učionicu. Ovim putem zahvaljujem Elektrotehničkoj i prometnoj školi i Ekonomskom fakultetu na resursima koje su nam stavili na raspolaganje, kao i nastavnicima iz I, III i Prirodoslovne gimnazije, te Elektrotehničke škole na pomoći i entuzijazmu, kaže Ikotić.

Kako kažu iz udruge Svrha Code cluba je pružiti svakom djetetu sigurnost, vještinu te mu omogućiti da sam oblikuje svoj svijet, a  oni podržavaju volontere pri osnivanju izvannastavnih coding klubova. Iskustvo rada sa studentima navelo ih je da pokrenu program i za srednjoškolce.

– Ideja se pojavila tijekom edukacijskih aktivnosti koje OSC redovno organizira, a primarno su usmjerene na studentsku populaciju. Vrlo rano smo shvatili da bi bilo dobro početi raditi s mlađim uzrastima, jer u većini slučajeva imaju više entuzijazma i spremniji su na usvajanje novih znanja. Odlučili smo se krenuti s temama koje su vrlo napredne za njihovu dob i koje ne mogu slušati kroz redovnu nastavu. Reakcija je bila odlična, i mislimo da će ovo dugoročno bitno podići kvalitetu kadra koji izlazi s naših fakulteta, rekao je Ikotić.