Pretraga

Algebra pokreće Digitalnu akademiju za učenike osnovnih škola

A- A+

Digitalna akademija nov je projekt Otvorenog učilišta Algebra, namijenjen učenicima osnovnih škola.U Digitalnoj akademiji djeca će naučiti kako se koristiti digitalnim tehnologijama, kako stvarati i uređivati nove sadržaje; razvit će logičko i računalno razmišljanje, sposobnosti rješavanja problema i naučit će kako učinkovito komunicirati i surađivati s drugima.

Otvoreno učilište Algebra danas pokreće Digitalnu akademiju , edukativni program namijenjen i u cijelosti po načinu izvedbe prilagođen učenicima osnovnih škola. Od logičkog razmišljanja i vještine rješavanja problema, preko programiranja, stvaranja, istraživanja i stjecanja vještina vezanih uz suradnju s drugima, Digitalna akademija učit će djecu vještinama kakve u toj dobi još ne mogu steći kroz redovne školske programe ili ih, pak, ne mogu steći u tom obimu, na sustavan, pažljivo osmišljen način i korištenjem specifičnih programa namijenjenih djeci te dobi.

Algebra će u sklopu projekta kroz donacije informatičke opreme dodatno pomoći osnovnim školama koje sudjeluju u projektu Digitalne akademije. Autori programa pomno su izabrani, vrhunski stručnjaci iz područja osnovnoškolskog obrazovanja i informatike – uključujući Lidiju Kralj, Tonija Miluna, Marlenu Bogdanović i mnoge druge.

U priopćenju se navodi kako će budućnost djece ovisiti o njihovom razumijevanju i poznavanju tehnoloških vještina, a Digitalna akademija mjesto je gdje će se s tehnologijom – koja ih često prirodno zanima već od najranije dobi – upoznati na zabavan način i kroz igru, ali ujedno i na pedagoški posve ispravan i prihvatljiv način kroz originalan program koji su pripremili vrhunski hrvatski stručnjaci iz područja informatike i obrazovanja.

Vrhunski profesori

Lidija Kralj, Marlena Bogdanović i Gordana Sokol tri su profesorice s velikim iskustvom u radu u osnovnoj školi – upravo na programima informatike – a u razvoju programa Digitalne akademije pridružili su im se predavači Otvorenog i Visokog učilišta Algebra, Silvio Papić, Goran Đambić i Vedran Dakić. Niz zabavnih zadataka koji će djecu upoznati s logičkim razmišljanjem i računalnim tehnologijama razvio je i svima omiljeni profesor matematike, Toni Milun. Rezultat njihova rada program je koji djecu upoznaje s ključnim digitalnim vještinama ali i razvija njihovu kreativnost i spremnost na timski rad i suradnju.

– U Digitalnoj akademiji ćemo učenje i savladavanje digitalnih tehnologija učiniti zabavnima, kroz igru i djeci posebno prilagođene sadržaje. Naši najmlađi polaznici razvit će vještine rješavanja problema i naučit će koristiti tehnologije i programe s kojima su se možda već i susreli, ali koje na drugi način, i uz pedagoško vodstvo mentora, zapravo dosad i nisu mogli lako upoznati u Hrvatskoj. Vjerujemo da smo kroz razvoj programa Digitalne akademije stvorili program koji će biti primamljiv djeci, da će to biti izvannastavna aktivnost na koju će ona rado ići, te da smo kroz simpatičan sustav vrednovanja njihovog napretka i dodjeljivanje bedževa digitalnih nindža uspjeli osmisliti program koji će kod djece ukloniti i strah od ocjenjivanja, izjavila je Maja Brkljačić, voditeljica programa Digitalne akademije.

Upišite se što prije

 Provedba Digitalne akademije već početkom listopada pa bi roditelji koji žele svoju djecu uključiti u ovaj oblik izvannastavne edukacije trebali što prije upisati zainteresiranu djecu. Kako bi dodatno pomoglo osnovnim školama koje su odlučile otvoriti svoja vrata za Digitalnu akademiju, Otvoreno učilište Algebra donirat će im prijenosna računala i pripadajuću opremu, te će se obvezati održavati tu opremu u sljedećim godinama. To ujedno znači da će učenici osnovnih škola na programima Digitalne akademije koristiti najnoviju i tehnološki najsuvremeniju opremu, a Otvoreno učilište Algebra dodatno će pomoći u razvijanju informatičkih vještina nastavnika u školi kroz posebne programe obrazovanja i za njih.

Program Digitalne akademije podržale su najveće tehnološke tvrtke poput Microsofta, Googlea i Oraclea – Microsoft polaznicima programa omogućava korištenje edukacijske verzije Minecrafta, Google je posebno za ovu prigodu donirao cardboardove koji će djecu uvesti u svijet virtualne stvarnosti, a i Oracle se kroz omogućavanje pristupa svojim obrazovnim sadržajima uključio kao partner projekta.

Program će se izvoditi u zagrebačkim osnovnim školama: OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Pavleka Miškine, OŠ Ivana Cankara, OŠ Alojzija Stepinca, OŠ Vukomerec, OŠ Vugrovec-Kašina, OŠ Retkovec, OŠ Savski gaj, OŠ Pantovčak, OŠ Gračani i OŠ Ljubljanica.

Više informacija o Digitalnoj akademiji, svim programima i sadržajima koji ondje očekuju djecu, više informacija o točnim lokacijama na kojima je ona dostupna i sve druge novosti vezan uz ovaj novi projekt možete pronaći ovdje.