Pretraga

Mladi u Hrvatskoj prvi put se seksaju sa 16 i polovica ih ne koristi zaštitu

A- A+

Česta tema koja u hrvatskoj javnosti izaziva buru spolni je odgoj u školama. Bilo je zamišljeno da se ta važna tema implementira u zdravstveni odgoj, no zbog ideoloških prijepora određenih skupina, ideja nikada nije realizirana. No, da je takva edukacija prijeko potrebna pokazuju rezultati istraživanja koje je nedavno proveo Zavod za javno zdravstvo. Naime, prosječna dob stupanja u prvi spolni odnos je 16 godina, a preko 40 posto mladih kao kontracepciju koristi prekinuti snošaj, potpuno nepouzdanu metodu zaštite od trudnoće i bolesti.

Foto: soc.ucsb.edu

Izdvojeni članak

Idealno doba za prvi seks je nakon punoljetnosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u nedavno je proveo malo istraživanje među hrvatskom mladeži, vezano uz temu spolnog odgoja. U anketi je sudjelovala 341 osoba, a ispitanici su odgovarali na prilagođena pitanja iz međunarodnog Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika u poglavlju spolno zdravlje. 

Tri četvrtine ispitanih bile su djevojke, ispitanici su bili u dobi između 14 i 25 godina, a prosječna dob ispitanika bila je 17 godina.
Od ukupnog broja mladih koji su ispitani, 38 posto njih imalo je spolni odnos, a prosječna dob kada su se prvi puta u njega upustili 16. je godina života, dakle, otprilike u drugom razredu srednje škole. Petina od onih koji imali spolni odnos prvi puta se u njega upustila s 15 godina. 

Izrazito je zabrinjavajuć podatak kako je tek nešto više od polovice ispitanih prilikom posljednjeg je spolnog odnosa koristilo kondom, a kao metodu kontracepcije partnera/ice prilikom posljednjeg spolnog odnosa, čak 42 posto prekinuti snošaj. Radi se o potpuno nepouzdanoj metodi zaštite od neplanirane trudnoće, te osobe ni na koji način ne štiti od spolno prenosivih bolesti. 

S obzirom na ovakav odnos mladih prema zaštiti u spolnom odnosu, ne iznenađuju podaci da je broj zaraženih HIV-om u porastu, o čemu više možete pročitati ovdje.