Pretraga

Nešto je trulo na Grafičkom fakultetu: Studenti i profesori ustali protiv dekanice

A- A+


Izdvojeni članak

Grafičari s najboljom majicom za norijadu!

Anonimna anketa koja je krajem prošle godine provedena među studentima i profesorima Sveučilišta u Zagrebu pokazala je da su diskriminacija, nepotizam i plagijati samo neki od epiteta koji krase zagrebačko Sveučilište. Tome u prilog ide i najnoviji primjer Grafičkog fakulteta u Zagrebu čija dekanica je po svjedočenjima profesora i studenata bila prilično aktivna u navedenim područjima. Mobbing, neracionalno korištenje novca i namještanje izbora samo su neke od optužbi koje su javno iznesene od strane populacije tog fakulteta.

S Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovih dana je u medije izašao dopis profesora i studenata koji dekanicu Dianu Milčić optužuju da je počinila niz prekršaja te da vodi fakultet kao privatnu tvrtku i koji zbog tog i niz drugih razloga zahtijevaju njezinu smjenu. Rektorat Sveučilišta u Zagrebu pak tvrdi da nema temelja za dekaničinu smjenu iako znaju da situacija na fakultetu nije idealna.

Izdvojeni članak

Vrhunac korupcije na Prometu u Zagrebu: Dekan sam sebi poklonio zgradu faksa!

Po akademskim kuloarima se priča da vrši mobbing gdje stigne

– Zbog nje se ruši ugled našeg fakulteta. Mnoge tvrtke ne žele primati naše studente na praksu zbog svega što se kod nas događa. Svi strahujemo za svoj posao jer se dekanica rješava ljudi koji ne podržavaju njene odluke. Jedan ju je kolega tužio za mobbing, a konstantno nam se javljaju novi koji govore da im dekanica prijeti i nagovara ih da podržavaju njene odluke, rekli su anonimni profesori i studenti za Jutarnji list.

Frustrirani profesori i studenti optužuju dekanicu za mobbing, te za neracionalno korištenje financijskiih sredstava. Smatraju da je iznos od milijun i 700 tisuća kuna koji je utrošen na adaptaciju dvorane mogao biti puno bolje iskorišten.

– Na našem je fakultetu provedena adaptacija i rekonstrukcija dvorane koja nije bila prijeko potrebna i ta su se sredstva mogla bolje upotrijebiti, smatraju profesori.

Birala sama studente koji će glasovati za nju

Osim navedenih razloga, nezadovoljni djelatnici i studenti smatraju da je dekanica došla do svog drugog mandata na nezakonit način. Diana Miličić je za Fakultetsko vijeće koje treba glasovati za dekana birala sama neke ljude, odnosno studente iz Studentskog zbora.

Zbog svega što se događa na fakultetu, 14 zaposlenika i tri studenta obratili su se Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u nadi da će pronaći rješenje ove situacije. Svoj prvi dopis poslali su u listopadu, no nakon učestalijih obaviještavanja i dalje nisu dobili odgovor.

U Rektoratu tvrde da su oni u međuvremenu bili aktivni i osnovali povjerenstvo koje će pomagati Upravi fakulteta. Zanimljiv podatak je i da je u tom Povjerenstvu dekanica protiv koje su se zaposlenici i studenti ustali, Diana Milčić.

Izdvojeni članak

Olimpijca osuđenog za korupciju odlikovalo Sveučilište

Dekanica bi trebala pomoći sama sebi!?

Činjenica da dekanica stoji u povjerenstvu koje treba pomagati Upravi, što znači i njoj nikome nije nimalo sporna, iako se može zaključiti da je na neki način Rektorat postavio dekanicu da pomogne sama sebi.

– Dekanica je pridruženi član te kao čelna osoba fakulteta mora biti u komunikaciji s povjerenstvom, bio je jasan rektor Aleksa Bjeliš.

Ostaje otvoreno pitanje je li za komunikaciju zaista nužno da dekanica koju je Fakultetsko vijeće pokušalo svrgnuti 17. prosinca prošle godine bude u povjerenstvu koje treba osigurati normalniji rad fakulteta.

Čelna osoba faksa, Milčić,  nije imala komentara na cijelu ovu situaciju već je samo kratko za Jutarnji kazala kako ‘će institucije napraviti svoj posao’.

Bjeliš se ogradio Statutom pa tako izbjegao konflikte sa svih strana

Prorektorica za studente i studentske programe Blaženka Divjak na današnjoj je tiskovnoj konferenciji izjavila kako je članak u Jutarnjem listu prepun netočnosti te da su ‘točne informacije izrečene u pogrešnom kontekstu’.

Sljedeći korak jest prijedlog restrukturiranja Grafičkog fakulteta, no dekanica Milčić zasad ostaje na svojoj poziciji. Što se tiče sankcija, Bjeliš se lukavo ogradio rekavši da je Fakultetsko vijeće po Statutu samostalno te da on kao rektor nema mogućnosti sankcioniranja ili utjecaja.

Ostavlja se otvorenim pitanje na što onda može utjecati u kriznim situacijama poput ove?