Pretraga

Ni korona im nije stala na put: Naše učenice ‘pobrale’ medalje na prvoj većoj olimpijadi održanoj online putem

A- A+

Domaća natjecanja u znanju, kao i smotre, otkazana su zbog epidemije koronavirusa. Kako smo nedavno pisali, organizatori nekih od najvećih međunarodnih olimpijada ostavljaju otvorenom mogućnost da se one održe online putem. Upravo na taj se način ovih dana održala i Europska matematička olimpijada za djevojke. Na njoj je po prvi puta i Hrvatska imala svoje predstavnice, a njih dvije osvojile su i medalje – srebrnu i brončanu.

Hrvatske predstavnice na EGMO s mentorima| foto: Facebook; Matematička natjecanja

Sredinom siječnja održana je prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Ovo natjecanje odlučivalo je o tome koje će nas četiri učenice predstavljati na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke (EGMO). Europska razina natjecanja trebala se održati u Nizozemskoj, no zbog trenutnih okolnosti to je odgođeno i natjecanje se održalo online putem. Vrijednim djevojkama koje su se pripremale za natjecanje organizatori su ipak željeli pružiti priliku da se natječu.

– Pružamo im nešto čemu će se radovati. Virtualna olimpijada doprinijet će tome da im vrijeme kod kuće prođe na zabavan način, upoznajući druge koji dijele ovo iskustvo. Iako se neće odvijati u Nizozemskoj, kao što je to planirano, i dalje to ostaje veliki događaj. Djevojke će moći komunicirati putem društvenih medija, a organizirat ćemo i poneke dodatke online. Primjerice, održat će se pub kviz, a postojat će i forum gdje će natjecateljice moći prodiskutirati zadatke nakon natjecanja, rekao je predsjednik organizacijskog odbora EGMO-a, Quintijn Puite.

Dvije medalje za naše predstavnice

Izdvojeni članak

Natjecanja učenika u Hrvatskoj su otkazana, ali neke od većih olimpijada održat će se online putem

U virtualnoj sferi Europska matematička olimpijada za djevojke održana je u petak i subotu, a dvije naše predstavnice osvojile su medalje.

– Odlične vijesti iz Nizozemske, gdje je upravo završena virtualna Europska matematička olimpijada za djevojke! Na prvom nastupu hrvatske predstavnice su ostvarile veliki uspjeh na koji smo jako ponosni! Ema Borevković, Ida Kolmanić, Petra Kovačić i Nika Utrobičić rješavale su u petak i subotu šest iznimno teških zadataka i svojim odgovorima osvojile 17. mjesto u konkurenciji 39 europskih država (odnosno 23. mjesto u konkurenciji 54 država iz cijelog svijeta). Ida je osvojila srebrnu, Ema brončanu medalju, a Petra pohvalu. Velike čestitke! Rezultate smo na daljinu proslavili već jučer, a sve vas pozivamo da se i sami okušate u zadacima!, poručili su iz Hrvatskog matematičkog društva koje je organizator sudjelovanja na EGMO-u.

‘Osim fizičkog prisustva drugih natjecatelja, nije bilo neke razlike u natjecateljskom dijelu’

Izdvojeni članak

Ida je najbolja matematičarka u Hrvatskoj i jedno od najjačih sveučilišta svijeta pozvalo ju je na studij

Najbolji rezultat na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi ostvarila je učenica Ida Kolmanić iz Prve gimnazije Varaždin, koja je na ovoj olimpijadi osvojila srebro.

– Jako sam zadovoljna rezultatom iako mislim da sam mogla riješiti i malo bolje. Nadala sam se da ću dobiti broncu ili srebro pa sam jako sretna što sam uspjela dobiti srebro. Što se tiče samog natjecanja, sve je bilo jako dobro organizirano i osim fizičkog prisustva drugih natjecatelja, nije bilo neke razlike u natjecateljskom dijelu. Bili su organizirani online forumi i razne aktivnosti pa sam nakon natjecanja razgovarala s djevojkama iz različitih zemalja širom svijeta (Čile, Kanada, Italija, Velika Britanija, Brazil, Ukrajina…). Što se tiče provođenja natjecanja online, potrebna je dobra organizacija i standardiziranje uvjeta u kojima se natjecanje odvija kako bi natjecanje moglo biti fer, rekla je Ida za srednja.hr.

Cjelovite rezultate možete vidjeti ovdje, klikom na ime svake od sudionica. A ako ste dovoljno ambiciozni, zadatke s Europske matematičke olimpijade za djevojke probajte riješiti u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.45 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.46 MB]