Pretraga

Natjecanja učenika u Hrvatskoj su otkazana, ali neke od većih olimpijada održat će se online putem

Još je u ožujku Agencija za odgoj i obrazovanje otkazala natjecanja i smotre za učenike te je, s obzirom na epidemiološku situaciju upitno hoće li se ona uopće naknadno održati. Većina međunarodnih natjecanja i olimpijadi odvija se ljeti, ali i neka od njih su upitna. Ipak, nisu zatvorene mogućnosti da se dio tih velikih natjecanja održi na daljinu.

Screenshot: YouTube

– Očito u ovoj situaciji ne možemo održati natjecanja, odgovorila je jučer kratko ministrica Blaženka Divjak na jedno od pitanja u virtualnom roditeljskom sastanku.

Europska matematička olimpijada za djevojke bit će online

Ida je najbolja matematičarka u Hrvatskoj i jedno od najjačih sveučilišta svijeta pozvalo ju je na studij

Domaća natjecanja nerijetko su kvalifikacija za ona međunarodna, no održavanje i nekih od tih velikih olimpijada, barem na klasičan način, dovedeno je u pitanje. Nedavno smo pisali kako je zbog epidemije neizvjesna sudbina ovogodišnje Europske olimpijade iz fizike, koja se trebala održati u Rumunjskoj. No, nije zatvorena mogućnost da se neka od tih najvećih natjecanja u znanju održe online putem.

Organizatori Europske matematičke olimpijade za djevojke (EGMO), na kojoj i Hrvatska ima svoju predstavnicu, već su najavili kako će se ovo natjecanje održati u virtualnoj sferi.

– Ovim djevojkama, koje sada većinom sjede kod kuća i koje su se mjesecima pripremale za EGMO, želimo pružiti priliku da se ipak natječu. Pružamo im nešto čemu će se radovati. Virtualna olimpijada doprinijet će tome da im vrijeme kod kuće prođe na zabavan način, upoznajući druge koji dijele ovo iskustvo. Iako se neće odvijati u Nizozemskoj, kao što je to planirano, i dalje to ostaje veliki događaj. Djevojke će moći komunicirati putem društvenih medija, a organizirat ćemo i poneke dodatke online. Primjerice, održat će se pub kviz, a postojat će i forum gdje će natjecateljice moći prodiskutirati zadatke nakon natjecanja, rekao je predsjednik organizacijskog odbora EGMO-a, Quintijn Puite.

Kemijska i biološka olimpijada također bi se mogle održati online putem

Službeno je otkazano i održavanje Međunarodne olimpijade iz biologije (IBO), koje se početkom srpnja trebalo održati u japanskom Nagasakiju. No, i u ovom slučaju organizacijski odbor promišlja o održavanju alternativnog natjecanja na daljinu.

Šokantna vijest za najbolje učenike: Odgađaju se sva natjecanja

– Molimo vas za razumijevanje da takav plan ne može biti donesen u nekoliko dana i da će biti potrebno vrijeme da sve prodiskutiramo i organiziramo. U suradnji s upravljačkim odborom, kreirat ćemo prijedlog za IBO izazov koji će se održati na daljinu. Više detalja o alternativnom natjecanju objavit ćemo krajem travnja. Nakon ovog priopćenja provest ćemo anketu među članicama IBO-a, kako bismo doznali koje zemlje mogu sudjelovati u alternativnom događaju, poručili su organizatori Međunarodne olimpijade iz biologije.

I Međunarodna olimpijada iz kemije (IChO), na kojoj naši učenici redovito ostvaruju dobre rezultate, mogla bi se održati online, priopćili su jučer organizatori. Trebala se održati u Istanbulu od 6. do 15. srpnja.

– Kao domaćini odlučili smo ne odgoditi IChO 2020 na kasniji datum ujesen, jer rizici i restrikcije i dalje rastu. Nije jasno hoće li i tada svi natjecatelji moći doputovati i sudjelovati na olimpijadi. Umjesto toga razmatramo prikupiti mišljenja mentora o mogućnosti održavanja online natjecanja. Ispit bi uključivao samo teorijski dio. Znamo da je to daleko od onoga čemu su se mnogi nadali, ali u ovakvim izvanrednim okolnostima to je opcija. Delegacije molimo da do 20. travnja potvrde žele li i dalje sudjelovati u novom formatu olimpijade, poručuju iz organizacijskog odbora olimpijade za mlade kemičare.

Dodaju, nakon prikupljanja mišljenja mentora, donijet će se konkretniji plan oko održavanja natjecanja, a i o tom planu provest će se rasprava s organizatorima u pojedinim zemljama te će tek nakon toga međunarodno povjerenstvo donijeti odluku o konačnoj formi Međunarodne kemijske olimpijade.

Natjecanja učenika u Hrvatskoj su otkazana, ali neke od većih olimpijada održat će se online putem
Share via
Copy link
Powered by Social Snap