Pretraga

Ništa od popuštanja mjera: Kafići i teretane ostaju zatvoreni, poznato do kada

A- A+

Kafići i teretane ostat ce zatvoreni najranije do kraja mjeseca. Na današnjoj press konferenciji načelnik Ravnateljstva civilne zaštite otkrio je i kako raspravljaju o nastavku školske godine.

Screenshot: YouTube

– Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Do 31. siječnja. Radi se o tri odluke, rekao je Davor Božinović.

Kako javlja N1, nakon je rekao da se do 31. siječnja produljuju sve mjere. To znači da do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu.

– Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje je zbog očekivano dužeg boravka u zatvorenom prostoru može utjecati na brzinu širenja virusa. Stoga upravo sada oramo biti još svjesni toga rizika i važnosti samodiscipline u provođenju temeljnih epidmioloških preporuka”, dodao je Božinović.

Na novinarsko pitanje koje brojke bi trebale biti za popuštanje mjera, Božinović je odgovorio kako s  radi o cijelom nizu faktora. Iako imamo pozitivne trendove, kaže da još uvijek ne možemo podvući crti iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali posebno vezano za situaciju sa potresom.

– Morali smo uzeti u obzir da činjenica da onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatim, HUP-om i sl. a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi, s obzirom na to da će se velik broj ljudi vratiti na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze. Također, u sljedećm razdoblju, iako to nije izvorno odluka Stožera, razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine, zaključio je Božinović.