Pretraga

Nakon pobune studenata na Savi, neke mjere ipak popuštaju: Jedna od njih posebno će obradovati stanare

A- A+

Nakon pada bespilotne letjelice nekoliko desetaka metara od Studentskog doma Stjepan Radić, predstavnik studenata iz Domskog odbora sastao se s članovima uprave doma i Studentskog centra. Dogovoreno je da će se otvoriti barem tri sporedna ulaza koja su nakon 22 sata zaključana, kao i da na ulazu neće biti sustavne kontrole ključeva. Još je nekoliko novosti, a studente će zasigurno najviše obradovati ona da se vraćaju druženja u dvorištu na tzv. krugovima.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

U jeku pandemije Studentski centar u Zagrebu kao jednu od mjera za Studentski dom Stjepan Radić uveo je zaključavanje sporednih ulaza/ izlaza dvorišta doma nakon 22 sata. Otključan je samo glavni ulaz, kroz koji studenti nakon 22 sata mogu ući samo uz predočenje ključeva i x-ice. Nakon prekjučerašnjeg pada bespilotne letjelice mnogi su studenti izrazili zabrinutost, budući da su sporedni ulazi u dom tek naknadno otključani, te smatraju da je moglo doći do velikih problema u slučaju potrebe za hitnom evakuacijom studenata, o čemu smo jučer pisali. U popodnevnim satima s članovima uprave Studentskog doma Stjepan Radić, kao i ravnateljem SC-a Mirkom Bošnjakom, jučer se sastao predsjednik Domskog odbora na Savi, Mateo Josipović.

Kako stoji u izvještaju sa sastanka kojeg je objavio sveučilišni Studentski zbor, otvaraju se sporedni ulazi kod 9. paviljona, Kineziološkog fakulteta i Roka, a ostali ostaju zaključani. Iz Domskog odbora Save najavljuju i prestanak sustavne kontrole ključeva na ulazima u studentski dom, no sukladno ovlastima, djelatnici SCZG i ugovorene zaštitarske tvrtke i dalje imaju pravo nasumične provjere osoba koje ulaze u studentski dom radi provođenja sigurnosnih mjera.

Izdvojeni članak

Studentima na Savi mjesecima noću zaključani sporedni izlazi, strahuju za sigurnost: Pitali smo SC hoće li ih sada otključati

Također, dogovorena je izrada dodatnog osvjetljenja i postavljanje video nadzora na ulaze prema Horvaćanskom zavoju (iza 6. i 7. paviljona) s ciljem otvaranja i tog ulaza u što skorijem roku. U izvještaju sa sastanka navodi se da će broj otvorenih ulaza u večernjim satima ‘ovisiti o epidemiološkim mjerama i procjeni sigurnosti za studente-stanare studentskog doma’. Vrata požarnih stepenica ostaju zaključana i njih će, kako je i do sada bilo predviđeno, automatska brava otvarati pri svakom aktiviranju alarma. U slučaju druge nužde, kako je pojasnio ravnatelj SC-a, vrata se otvaraju pritiskom na dugme koje se nalazi neposredno uz njih.

Ono što će vjerojatno najviše obradovati stanare najvećeg studentskog doma, budući da stiže lijepo vrijeme, jest da se na klupice vraćaju druženja, ali iz Domskog odbora su studente zamolili da pričekaju da se smiri aktualna situacija oko doma. Također, izvijestili su iz Domskog odbora, kod kioska dolaze automati, a do kraja ožujka trebala bi krenuti online rezervacija termina za praonicu i treninge, te bi uskoro trebale biti postavljene dvije nove nadstrešnice za bicikle.

Također, na sastanku je bilo riječi o pokretanju podjele dodatnih stolica po paviljonima te je iznesen problem radnog vremena studentskih restorana, za što su upravi istaknuli da će poduzeti korake da se on riješi.