Pretraga

U Hrvatskoj se ukidaju skoro sve mjere, maske ostaju obvezne samo u nekim situacijama

A- A+

Upravo je završila konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, čiji je načelnik i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao kako se od sutra u ponoć, dakle s petka na subotu, u Hrvatskoj ukidaju gotovo sve mjere donesene u jeku epidemije koronavirusa. Maske ostaju obvezne samo za neke skupine i u nekim situacijama, poput odlaska u zdravstvene ustanove, a za ostale će biti na razini preporuke.

Davor Božinović, screenshot: HRT; Facebook

Nacionalni stožer civilne zaštite upravo je u Banskim dvorima predstavio plan ublažavanja epidemioloških mjera. Odmah na početku konferencije za medije, potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, rekao je da su donesene odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s time da bi i dalje ostala obveza korištenja medicinskih maski za neke kategorije osoba, dok se u većini slučajeva nošenje maski spušta na razinu preporuke.

– Epidemiološka situacija danas je povoljnija nego krajem prošle i početkom ove godine, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te naglasio da je dodatni element dolazak toplijeg vremena, uz što se veže češći boravak na otvorenom te češće provjetravanje prostorija.

Za koga maske ostaju obvezne?

Dodao je i da posljedice zarazne bolesti COVID na stanovništvo i javno zdravlje više nemaju značajniji utjecaj, te da zdravstveni sustav više nije tako opterećen. Potom se osvrnuo na maske.

– Osnovna novost je da se pripisuje obvezno korištenje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima koje su nižeg rizika daje samo se preporuka nošenja maski. Maske će se morati koristiti obvezno samo u zdravstvenom sustavu, kod djelatnika i pacijenata i svih osoba koje iz bilo kojih razloga dolaze u zdravstvene ustanove te kod zaposlenika ustanove socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja kod starijih osoba i osoba s invaliditetom te posjetiteljima i korisnicima, rekao je Božinović.

Dodao je da je osnovna razlika u odnosu na prijašnje mjere ta da da će nošenje maski, osim u poviše navedenim okolnostima, ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama.

Na snazi ostaje i odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko granice RH. Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira na zemlje iz kojih se dolazi. Osobama koje dolaze iz EU ne treba COVID potvrda za ulazak u RH, dok će državljanima ostalih zemalja ona trebati za prelazak granice. Ograničenje prelaska se neće odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u Hrvatsku.

Izdvojeni članak

Nakon pobune studenata na Savi, neke mjere ipak popuštaju: Jedna od njih posebno će obradovati stanare

Odluke stupaju na snagu u ponoć s petka na subotu

Odluke će biti objavljene u petak u Narodnim novinama, rekao je Božinović, stupit će na snagu sutra u ponoć, odnosno u ponoć između petka na subotu.

– Od sutra u ponoć praktično stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču dosadašnjih ograničenja. Ostaje obveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi, ponovio je Božinović.

Na pitanje novinara što konkretno znače ‘okolnosti visokog rizika’, te što je s maskama npr. u školskim hodnicima, Božinović kaže da preporuke za nošenje maske ostaju za sve one situacije gdje je više ljudi, pogotovo u zatvorenom prostoru, javnom prijevozu. Potvrdio je i da ukidanje mjera znači da ugostiteljski objekti, kafići i klubovi mogu raditi do jutra, kao i prije pandemije.

‘Čini se da bi situacija mogla ostati stabilna do jeseni’

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na početku obraćanja čestitao je svim sugrađanima Svjetski dan zdravlja.

– Izražavam svoje zadovoljstvo i sreću da imamo mogućnost na temelju parametara koje pažljivo pratimo, popustiti epidemiološke mjere u RH.

I on dodaje da pada broj novooboljelih, osoba na respiratoru i umrli, dodaje ističući da smo cijepili oko 70% odrasle populacije. Istaknuo je, kao i Božinović, da će više ljudi više boraviti na otvorenome i da je to dobro jer se zaraza u idućim mjesecima neće tako brzo širiti.

– Kao što je rekao ministar, sve ovo skupa ne znači da se možemo opustiti i misliti da virusa više nema, rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekla je da s kliničke strane, već mjesec dana imamo stabilnu situaciju, gdje se ne povećava broj hospitaliziranih.

– Moramo biti oprezni jer u bolnici obično budu stariji i s komorbiditetima. Čini se da bi barem u našem području situacija mogla ostati stabilna do jeseni. Omikron je praktički zauzeo Europu, a klinički se ne razlikuju ni njegove varijante. Moramo na vrijeme razmišljati da će brzo doći jesen. I da dotad moramo sve pripremiti da bismo se mogli u zimskom razdoblju uspješno nositi s eventualnim povećanjem. Poruka koja stoji: situacija je sad dobra, za starije i imunokompromitrane je važno čuvati se, zaključila je Markotić.

Konferenciju za medije Stožera možete pogledati u nastavku: