Pretraga

Njegov razred otišao na maturalac, a on ostao voziti rally: ‘Ne žalim zbog toga, bit će putovanja’

A- A+

Ovog se vikenda u Hrvatskoj održava jedna od najvećih auto utrka – WRC Croatia Rally. Natjecanje će trajati četiri dana, od danas do nedjelje, a vozit će kroz pet županija – Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku. Svečani početak održat će se danas u 18:30 na fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a mi smo razgovarali s najmlađim natjecateljem – našim 18-godišnjim maturantom iz Zagreba, Janom Pokosom.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

I Hrvatska svog ‘konja’ za trku ima, ali ne za bilo kakvu trku, već za WRC Croatia Rally. Mnogi ga zovi ‘mladom nadobudnom nadom’, a njegovo ime je Jan Pokos i sa svojih 18 godina je najmlađi natjecatelj. Natječe se u Rally 4 kategoriji gdje voze automobile na dva pogona koji imaju nešto više od 200hp sa 1.0 turbo motorom. Otišli smo u boks na Velesajmu dan prije početka natjecanja kako bi nam ispričao svoju rally priču.

Na isti dan kada ima maturu iz informatike, ima Delta Rally: ‘Možda mi WRC da ispričnicu za taj dan’

Jan je inače maturant i učenik Srednje škole Ruđera Boškovića pa je dobro što su ovaj tjedan praznici kako ne bi morao propustiti nastavu.

– Taman su moji iz razreda jučer otišli na maturalac, a ja sam odlučio doći voziti WRC. Nije mi žao što nisam išao na maturalac, možda malo, ali bit će putovanja, kaže nam Jan.

Kako je matura sve bliže, pitali smo ga kako usklađuje pripreme s vožnjom.

– S maturom imam mali problem. Ispit iz informatike mi je isti dan kada imam Delta Rally. Pa ćemo vidjeti, ali dobro, želim upisati TVZ pa mogu polagati ili informatiku ili fiziku, tako da mislim da ću malo više fiziku učiti. Idem na pripreme, a valjda ću dobro napisati, govori Jan kroz smijeh te dodaje kako će probati dobiti ‘ispričnicu’ od WRC-a za taj dan.

‘Kolege iz razreda mi šalju što smo sve radili u školi. Ne smijem reći da mi šalju i zadaće, zbog profesora’

Kako bi došao do rallyja, Jan je krenuo s kartingom i to s četiri godine. Vozio je karting kroz cijelo svoje školovanje, što neki nastavnici, ali i kolege iz razreda nisu baš ozbiljno shvaćali.

– U kartingu sam dosta vozio, skoro svaki vikend sam bio negdje što je malo teško bilo objasniti profesorima, jer je bilo ono, ‘Daj mali, što izmišljaš’. Mojem razredu je carting bio malo smiješan, pogotovo u osnovnoj školi, kako ćeš objasniti nekome što je to. Sada je moj razred u srednjoj shvatio što je to jer su vidjeli WRC u Hrvatskoj prošle godine i imaju puno više poštovanja prema tome. Tako da me kolege stvarno podupiru, šalju mi što smo radili u školi, što su pisali, ne smijem reći da mi šalju i zadaće, zbog profesora, našalio se Jan.

Dodao je kako ima i iznimnu podršku od svog razrednika i ravnateljice, a cijeli intervju u kojemu nam je ispričao kako je izgledao njegov put od kartinga do rallyja te kako je doživio nesreću, odnosno izlijetanje sa staze nekoliko tjedana prije WRC-a, pogledajte u videu ispod.