Pretraga

Njegovo ime nosi najviše srednjih škola u Hrvatskoj

A- A+

Najviše srednjih škola u Hrvatskoj uz opći naziv, nosi ime Ruđera Boškovića, odnosno njih pet od 407. Po našem velikom izumitelju, znanstveniku, ali i filozofu nazvane su srednje škole u Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu, Sinju te jedna u Ruđerovom rodnom Dubrovniku. Evo po kojim je još povijesnim ličnostima nazvano nekoliko srednjih škola u Lijepoj našoj.

Foto: srednja.hr

Među 407 srednjih škola u Hrvatskoj, odnosno institucija koje drže srednjoškolske programe obrazovanja, najviše ih se zove Ruđer Bošković, točnije 5. Radi se o Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji u Osijeku,
Tehničkoj školi u Vinkovcima,  Tehničkoj i industrijskoj školi u Sinju, Tehničkoj školi u Zagrebu te Biskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Dubrovniku. Ruđera Boškovića slijede književnici Vladimir Nazor i Antun Gustav Matoš čije ime nose po tri srednje škole.

Izdvojeni članak

Deset najvećih srednjih škola u Hrvatskoj po broju učenika

Književnici, znanstvenici i vladari

Pogledamo li u popis naziva srednjih škola, jasno se iščitava da su mahom nazvane po književnicima, nešto manje po znanstvenicima, a nađu se tu i vladari.

Već smo utvrdili da po Nazoru nose naziv tri srednje škole i to u Čabru, Zadru i Splitu, po Matošu u Đakovu, Zaboku i Samoboru, a dvije se zovu Marko Marulić. Jedna u njegovom Splitu, a druga u Slatini.

Kada je riječ o našim velikim znanstvenicima i nobelovcima, po Nikoli Tesli su nazvane dvije škole, dok je po Vladimiru Prelogu nazvana prirodoslovna škola u Zagrebu.

Od povijesnih vladara i vojskovođa po dvije su škole ‘dobili’ kralj Zvonimir i Josip ban Jelačić.

Izdvojeni članak

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

Crkveni vjerodostojnici te stranac po kojem su nazvane dvije srednje škole

Treba naglasiti da su crkveni vjerodostojnici veoma zastupljeni u nazivlju škola, što i ne čudi previše znamo li da se obrazovni sustav stoljećima odvijaju pod vodstvom i/ili utjecajima Crkve.

Tako su dvije škole nazvane po Juraju Dobrili i dvije po Andriji Kačiću Miošiću. Osoba koja je posljednja preminula, a neka srednja škola je nazvana po njoj, također je crkveni službenik.

Radi se o Karolu Wojtyli, odnosno papi Ivanu Pavlu II. Po njemu se zove Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u Zadru.    

Jedini stranac u Hrvatskoj, po kome se zovu dvije škole je Leonardo da Vinci. Jedna je privatna i smještena je u Splitu, a druga je manjinska i nalazi se u Bujama.