Pretraga

Nobela za kemiju dobila trojica znanstvenika: Njihovo otkriće već se koristi u TV-ima i monitorima

A- A+

Dodijeljena je treća po redu Nobelova nagrada i to za kemiju. Nagradu su dobila trojica znanstvenika Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Alexei I. Ekimov. Ovi znanstvenici zaslužni su za otkriće i razvoj kvantnih točki, odnosno nanočestica koje su toliko sitne da njihova veličina određuje njihove mogućnosti. Kvantne točke već sada se nalaze u ekranima koji funkcioniraju po principu QLED tehnologije.

Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju

Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju | foto: screenshot/youtube

Kraljevska švedska akademija znanosti obznanila je da su Nobelovu nagradu za područje kemije dobili znanstvenici Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Alexei I. Ekimov. Nagradu su dobili za otkriće i razvoj kvantnih točki koje sada imaju veliku važnost u nanotehnologiji.

Čestice su toliko male da im veličina određuje sposobnosti

Naime, do sada se znalo da svojstva nekog elementa ovise o tome koliko elektrona ima, no kada se neka tvar smanji na nano-dimenzije, nastaju kvantni fenomeni i njima upravlja veličina te tvari. Znanstvenici koji su sada dobili Nobelovu nagradu, uspjeli su proizvesti čestice koje su toliko male da njihova veličina određuje njihove sposobnosti.

Još 1980. godine, znanstvenik Alexei Ekimov uspio je u stvaranju kvantnih efekata koji ovise o veličini i to na obojenom staklu. Boja tog stakla došla je od nano-čestica bakrovog klorida, a Ekimov je dokazao da je veličina čestica kvantnim efektima utjecala na boju stakla. Nekoliko godina kasnije, Louis Brus postao je prvi znanstvenik na svijetu koji je dokazao kvantne efekte koji ovise o veličini i to u česticama koje su slobodno plutale u tekućini.

Izdvojeni članak
Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, dobilo ju je troje znanstvenika

Kvantne točke već se nalaze u tehnologiji koju koristimo

Znanstvenik Moungi Bawendi, 1993. godine je revolucionarizirao kemijsku produkciju kvantnih točaka što je rezultiralo gotovo savršenim česticama. Ovako visoka razina tehnologije u stvaranju kvantnih točaka bila je iznimno važna kako bi ih se moglo primjenjivati u drugim tehnologijama.

Kvantne točke sada se nalaze u računalnim monitorima i televizorima koji su napravljeni po principu QLED tehnologije. Također, nanočestice nalaze se u nekim LED lampama, a biokemičari i liječnici ih koriste kako bi uzgojili tkivo. Znanstvenici vjeruju da bi kvantne točke u budućnosti mogle pridonijeti razvoju fleksibilne tehnologije, sitnih senzora i još tanjih solarnih ćelija.

Dobitnici Nobelove nagrade, za svoje će postignuće dobiti 11 milijuna švedskih kruna, odnosno 950 tisuća eura koje će podijeliti među sobom. Također, preostalo je još objaviti dobitnike Nobelove nagrade za književnost što će biti u četvrtak, u petak će biti objavljeno tko je osvojio Nobelovu nagradu za mir. Dobitnik nagrade za ekonomske znanosti bit će objavljen u ponedjeljak.