Pretraga

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, dobilo ju je troje znanstvenika

A- A+

Dodijeljena je druga po redu Nobelova nagrada i to za fiziku. Nagradu je dobilo troje znanstvenika – Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L’Huillier. Ovi znanstvenici svojim su istraživanjem uspjeli demonstrirati način kako stvoriti ekstremno kratke pulseve svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje rapidnih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju.

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku | foto: screenshot/youtube

Kraljevska švedska akademija znanosti obznanila je da su Nobelovu nagradu za područje fizike dobili znanstvenici Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L’Huillier. Nagradu su dobili za eksperimentalnu metodu koja generira impulse svjetlosti čije se trajanje broji atosekundama za proučavanje dinamike elektrona u nekoj tvari. Atosekunda je toliko kratka da ih u jednoj sekundi ima onoliko koliko sekundi postoji otkad postoji Svemir.

Čovječanstvo je dobilo nove alate za istraživanje elektrona

– Eksperiment ovih znanstvenika čovječanstvu je dao nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula. Upravo oni su nam uspjeli demonstrirati način kako stvoriti ekstremno kratke pulseve svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje rapidnih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju, stoji u službenom priopćenju.

Još 1987. godine, Anne L’Huillier otkrila je da je nastalo puno različitih tonova svjetlosti kada je infracrveno lasersko svjetlo odašiljala kroz plemeniti plin. Svaki taj ton je svjetlosni val s određenim brojem ciklusa za svaki ciklus emitiranja laserskog svjetla. Ti ciklusi su uzrokovani interakcijom laserskog svjetla s atomima u plinu koje nekim elektronima daje dodatnu energiju koja se pokazuje kao svjetlost. L’Huillier je to otkriće nastavila razvijati sve do danas.

Izdvojeni članak
Znanstvenici Katalin Kariko i Drew Weissman

Dodijeljen prvi Nobel: Ide u ruke znanstvenicima koji su omogućili razvoj cjepiva protiv COVID-a

Prije ovog otkrića, neke procese je bilo nemoguće pratiti

Znanstvenik Pierre Agostini, 2001. godine uspio je proizvesti i istraživati niz svjetlosnih impulsa pri čemu je svaki impuls trajao samo 250 atosekundi. U isto vrijeme, Ferenc Krausz radio je na drugoj vrsti eksperimenta u kojemu je uspio izolirati jedan svjetlosni impuls koji je trajao samo 650 atosekundi.

Svojim otkrićima, ovi znanstvenici su omogućili proučavanje procesa koji su toliko rapidni da ih je prije bilo apsolutno nemoguće pratiti.

– Sada možemo otvoriti vrata svijetu elektrona. Atosekundna fizika daje nam priliku da razumijemo mehanizme kojima upravljaju elektroni. Sljedeći korak je njihovo korištenje, govori Eva Olson, predsjednica Nobelovog odbora za fiziku.

Dobitnici Nobelove nagrade, za svoje će postignuće dobiti 11 milijuna švedskih kruna, odnosno 950 tisuća eura koje će podijeliti među sobom. Također, proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za kemiju bit će u srijedu, u četvrtak će biti objavljeno kome ide nagrada za književnost dok će u petak biti objavljeno tko je osvojio Nobelovu nagradu za mir. Dobitnik nagrade za ekonomske znanosti bit će objavljen u ponedjeljak.

Copy link
Powered by Social Snap