Pretraga

Novi kurikulum: Umjesto geografije i povijesti, programiranje

A- A+

Australija se okreće STEM području. Naime, tamošnja je Vlada donijela novi kurikulum prema kojem će geografiju i povijest zamijeniti programiranje.

http://edge.alluremedia.com.au

Izdvojeni članak

Mladi Australac probudio se iz kome sa znanjem koje do tada nije imao

Australski će osnovnoškolci i srednjoškolci umjesto geografije i povijesti učiti programiranje. Najavio je to tamošnji ministar obrazovanja Christopher Pyne govoreći o novom kurikulumu kojeg je australska Vlada usvojila u petak.

Tako će mladi Australci već u petom razredu osnovne škole učiti osnove kodiranja, dok bi u prvom razredu srednje (sedma godina školovanja ukupno; u Australiji primarno obrazovanje traje šest godina, op.a.) trebali početi samostalno programirati.

– Svima nam je jasno da je tehnologija sve prisutnija u svim aspektima života, bilo u rekreativnom smislu, bilo u poslovnom pa tako raste i potreba za stručnjacima iz ove grane industrije, rekao je Pyne za The Australian.

Spomenimo i da je nova australska Vlada obećala uložiti 12 milijuna dolara u četiri različite inicijative iz STEM područja za tamošnje škole (od eng. science, technology, engineering or maths- znanost, tehnologija, inženjerstvo ili matematika)- razvoj inovativnog kurikuluma iz matematike, uvođenje programiranja, ljetne škole za učenike STEM područja iz podzastupljenih skupina te razvoj pilot programa za suradnju gospodarstva i obrazovanja.

– Visoko kvalitetno STEM obrazovanje je vrlo važno za australsku produktivnost i ekonomsko blagostanje, kako danas, tako i u budućnosti, dodao je Pyne.