Pretraga

Objašnjavamo tko i kako može koristiti mjere potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje

A- A+

Osim stručnog osposobljavanja za rad, unutar mjera aktivnih politika zapošljavanja nalaze se i dvije mjere u čije ciljane skupine spadaju i mladi. Radi se o potporama za zapošljavanje i samozapošljavanje, a mi smo vam odlučili pojasniti kako ove mjere možete i sami iskoristiti.

Foto: srednja.hr

Među mjerama aktivne politike zapošljavanje koje mogu koristiti mlade osobe potpore su za zapošljavanje i samozapošljavanje. Cilj mjere potpore za zapošljavanje jest poticanje zapošljavanja osoba sufinanciranjem troška plaće poslodavcima, dok je cilj potpore za samozapošljavanje financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao.

Izdvojeni članak

Donosimo vam 17 promjena u mjeri stručnog osposobljavanja za rad

Potpora za zapošljavanje

Specifično za mjeru potpora za zapošljavanje jest da ju mogu koristiti osobe svih razina obrazovanja, od nekvalificiranih do osoba s visokom stručnom spremom. Mjera je usmjerena i na starije osobe, a od mlađih osoba koje mjeru mogu koristiti ciljane skupine su:

  • osobe između 15 i 24 godine starosti prijavljene u evidenciju nezaposlenih
  • mlade i dugotrajno nezaposlene osobe do 29 godina, bez obzira na radni staž, koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u prethodnih 6 mjeseci
  • mlade osobe koje su prethodno bile uključene u stručno osposobljavanje, a u prethodnih 6 mjeseci nisu bile zaposlene s redovnom plaćom
  • osobe starije od 29 godina, ako su u evidenciji nezaposlenih najmanje 12 mjeseci
  • osobe od 30 do 35 godina, koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom u prethodnih 6 mjeseci

Ovisno o stupnju kvalifikacije, mjerom se snosi do 50 posto godišnjeg troška bruto II plaće radnika ili 75 posto za osobe s invaliditetom, a može se koristiti 12 mjeseci.
Ova potpora može se dodijeliti poslodavcima samo ako će zapošljavanje uz potporu dovesti do povećanja broja zaposlenih u odnosu na posljednjih 12 mjeseci, a broj osoba za koje poslodavac može dobiti uz ovu potporu ne smije iznositi više od 50 posto prosječnog broja zaposlenih.

Bitno je za napomenuti kako ovu mjeru ne mogu koristiti poslodavci koji sredstva za plaće radnika osiguravaju iz državnog proračuna, dakle ne u državnoj upravi, javnim tvrtkama i slično.

Novim redefiniranjem uvjeta, polaznicima stručnog osposobljavanja odmah će po završetku mjere biti omogućeno korištenje potpora za zapošljavanje, bez prethodne prijave u evidenciju nezaposlenih, što bi trebalo omogućiti lakše zapošljavanje u realnom sektoru.

Izdvojeni članak

Srednja.hr traži 3 novinara/ke za stručno osposobljavanje

Potpora za samozapošljavanje

Ako ste pak dovoljno poduzetni i odvažni te imate dobru ideju za vlastiti posao, možete koristiti mjeru potpora za samozapošljavanje kojom dobivate financijsku podršku za pokretanje posla. Ciljana skupina za korištenje ove mjere nezaposlene su osobe prijavljene u evidenciju Zavoda, bez obzira na dob, a obavile su savjetovanje sa savjetnikom za samozapošljavanje.

– Jedna od brojki koju bih svakako volio da ponesete s ove konferencije je ta da je ova potpora do sada bila apsolutno najuspješnija. 80 posto korisnika ove mjere koji su se samozaposlili dalje nastavljaju svoje poslovanje, kazao je na današnjem predstavljanju mjera državni tajnik u Ministarstvu rada, Marko Pavić.

Dosadašnji iznos ove potpore bio je 25 tisuća kuna, a od ovog mjeseca iznosit će 35, pa čak i 45 tisuća kuna ako se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad. Naime, uz obrazloženje, osobama koje se samozapošljavaju, bez obzira na to imaju li ili ne stalne zaposlenike, može se za dvije osobe odobriti mjera stručnog osposobljavanja za rad.

Novim redefiniranjem uvjeta, od sada je moguće i udruživanje korisnika samozapošljavanja, a u slučaju osnivanja zadruge, gornja granica iznosa potpore za samozapošljavanje koju korisnici koji se udružuju mogu ostvariti je najviše 175 tisuća kuna.

Kako bi se korisnici i potencijalni korisnici neke od mjera aktivne politike zapošljavanja u novim izmjenama što bolje snašli, pokrenut je portal Mjere.hr, na kojemu možete pronaći sve relevantne informacije o pojedinoj mjeri. Sve o posljednjim izmjenama u mjeri stručno osposobljavanje za rad možete pročitati ovdje.

Dopuna tekstu 8. siječnja 2018.

Od 1. siječnja 2018. uvode se izmjene u mjere aktivne politike zapošljavanja, tako i u potpore za samozapošljavanje gdje se značajno povećava iznos subvencije.

– Tu mjeru smo ojačali na način da smo povisili s 35.000 kuna na 55.000 kuna subvenciju, odnosno 70.000 ako osoba koja se samozapošljava i otvara svoju tvrtku, uzima dvije osobe na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Jednako tako, akumulacije koje su bile predviđene udruživanjem su porasle, pa tako ako se dvije osobe udružuju iznosi 110.000 kuna do pet osoba 270.000 kuna. Na taj način pet ljudi koji su se udruživali u zadrugu ove godine su mogli 170.000, a sljedeće će moći akumulirati 270.000 kuna, kazao je ministar Pavić.

Više o izmjenama koje su s 1. siječnjem 2018. uvedene u APZ pročitajte na ovoj poveznici.