Pretraga

Donosimo vam 17 promjena u mjeri stručnog osposobljavanja za rad

A- A+

Danas su u Banskim dvorima i službeno predstavljene sve izmjene u Mjerama aktivne politike zapošljavanja, među kojima je i mjera stručno osposobljavanje za rad. Najveća promjena povećanje je novčane pomoći polaznicima i prebacivanje obveze isplate putnih troškova na poslodavca. Poslodavca će HZZ ugovorom obvezati na isplatu putnih troškova, a bit će isplaćivani i onima koji putuju osobnim prijevozom, u iznosu najvišem do 1.200 kuna. Ove promjene stupaju na snagu od sutra.

Ministar Ćorić i premijer Plenković foto:Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

Evo kako na stručnom osposobljavanju možete dati ‘otkaz’

Pod novim sloganom ‘Od mjere do karijere’, cilj mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa ostaje omogućavanje stjecanja novih znanja i vještina, sukladno stečenoj razini obrazovanja osobe. Mjeru mogu koristiti nezaposlene mlade osobe do navršene 30. godine života, a u evidenciju nezaposlenih prijavljene su najmanje 30 dana. Dugoročno se planira i ubrzati procedura ocjenjivanja zahtjeva na 15 dana, koja je do sada bila ograničena na 50 dana, što je HZZ često kršio.

Iako je mjera i do sada bila dostupna osobama sa srednjom stručnom spremom, takvim je osobama bilo omogućeno korištenje mjere samo u javnom sektoru. Ovim posljednjim redefiniranjem uvjeta, osobe koje su završile srednjoškolsko obrazovanje u četverogodišnjem trajanju moći će biti polaznici SOR-a i u privatnom sektoru. Maksimalno trajanje mjere prestaje biti 36 i od sada je 24 mjeseca. 

U Državnom proračunu za 2017. godinu za ove je mjere osigurano 1,5 milijardi kuna, pri čemu sredstva Europskog socijalnog fonda čine gotovo 45% odnosno oko 658 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Srednja.hr traži 3 novinara/ke za stručno osposobljavanje

Naknada, prijevoz i dodatna edukacija

Među najvažnijim novinama koje će obradovati polaznike ona je o povećanju novčane pomoći koja se isplaćuje polaznicima, a od sada će iznositi 2.620, 80 kuna.  Naknada se će se povećati svim korisnicima stručnog osposobljavanja: onima koji su uključeni u mjeru tijekom prošle, do ožujka ove godine i one koji će tek postati korisnici mjere.

Trošak doprinosa i dalje je na teret HZZ-a, ali obveza isplate putnih troškova prebacuje se na poslodavca. Ta obaveza bit će regulirana ugovorom koji poslodavac potpisuje sa Zavodom, točnije, poslodavac neće moći popisati ugovor bez da se obaveže na isplatu putnih troškova. Ako mu poslodavac ne isplati putne troškove, polaznik SOR-a obavezan je to prijaviti Zavodu za zapošljavanje, a poslodavac će biti kažnjen: za svaki mjesec koji nije isplatio polazniku trošak prijevoza morat će vratiti cjelokupan iznos mjere isplaćen za tak mjesec (trošak doprinosa, trošak novčane pomoći i trošak obrazovanja). 

Iz Ministarstva rada, kažu, pooštriti će kontrole poslodavaca koji koriste stručno osposobljavanje, a takve kontrole nastojat će se vršiti svaka tri mjeseca, kako se mjera ne bi zloupotrebljavala.

Dobra vijest je i da će se putni troškovi isplaćivati i osobama koje na mjesto osposobljavanja putuju osobnim prijevozom i to mjesečno u visini 0,75 kuna po prijeđenom kilometru i to do propisane visine od najviše 1.200 kuna. Za osobe koje su već uključene u mjeru, troškovi prijevoza nastavljaju se isplaćivati po starom modelu. 

Polaganje stručnog ispita financirat će Zavod, umjesto kako je to do sada bilo, poslodavac ili polaznik sam. 

Novost je i da se uvodi program dodatnog kratkotrajnog obrazovanja koje korisnik može koristiti na trošak HZZ-a i to u prvih šest mjeseci osposobljavanja. Pojednostavljeno, ako poslodavac primijeti da nemate dovoljno razvijene neke kompetencije za obavljanje svoga posla, može vas o trošku HZZ-a poslati na dodatan tečaj. Najviša sredstva koja poslodavac u tu svrhu može koristiti su 7.000 kuna.

Izdvojeni članak

Država troši milijune iz proračuna na stručno osposobljavanje u javnom sektoru

Ograničenja poslodavcima

Nove restrikcije korištenja mjere postavljaju se poslodavcima. Važno je napomenuti kako je poslodavac tijekom SOR-a dužan održati broj zaposlenih, ali uvećan za broj SOR-ovaca. To bi značilo da zaposlenik ne može dobiti otkaz i njegovo se mjesto upotpuniti korisnikom SOR-a. 

U državnoj upravi, u javnim službama, jedinicama lokalne uprave i regionalne samouprave broj korisnika stručnog osposobljavanja ograničen je na najviše 10 posto osoba od ukupno zaposlenih u prethodnoj godini. U privatnim tvrtkama, broj osoba koje poslodavac može dobiti na stručno ne može biti veći od 50 posto prosječnog broja zaposlenih u prethodnoj godini. 

Poslodavac će ponovno moći koristiti mjeru nakon isteka ugovora samo ako u radnom odnosu zadrži određen broj osoba koje su se stručno osposobljavale. Primjerice, ukoliko je u tvrtki imao do pet osoba na stručnom osposobljavanju, te zadrži najmanje dvije osobe u radnom odnosu, iduće će godine moći ponovno primiti onoliko osoba na stručno koliko je imao u prethodnoj godini.

Poslodavac neće moći koristiti mjeru ako je unazad šest mjeseci donio odluku o Otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga. 

Pozitivna novost je i da po završetku stručnog osposobljavanja polaznik može koristiti potporu za zapošljavanje, a ukoliko ostaje kod istog poslodavca ne mora se po završetku osposobljavanja vraćati na burzu. Poslodavac za korištenje potpore za zapošljavanje podnosi zahtjev u jedanaestom mjesecu stručnog osposobljavanja, čime je nastavak rada kontinuiran.

Novost je i da se za vrijeme stručnog osposobljavanja zabranjuje rad polaznicima iza 22 i prije 6 sati ujutro te nedjeljom i blagdanom.

Kako bi se korisnici i potencijalni korisnici neke od mjera aktivne politike zapošljavanja u novim izmjenama što bolje snašli, pokrenut je portal Mjere.hr, na kojemu možete pronaći sve relevantne informacije o pojedioj mjeri.

Državni tajnici Marko Pavić i Katarina Ivanković Knežević foto:Marko Matijević|srednja.hr

17 promjena u mjeri stručno osposobljavanje za rad

 • mjera obuhvaća sve do navršene 30. godine života 
 •  omogućeno korištenje mjere osobama koje su završile srednjoškolsko obrazovanje u četverogodišnjem trajanju i u privatnom sektoru (do sada je bilo ograničeno na javni sektor)
 • dugoročno se planira ubrzati procedura ocjenjivanja zahtjeva na 15 dana 
 • maksimalno trajanje mjere više nije 36, nego 24 mjeseca 
 • novčana pomoć raste na 2.620, 80 kuna
 • troškove polaganja stručnog ispita snosit će HZZ umjesto poslodavca ili polaznika 
 • trošak prijevoza snosit će poslodavac, a obaveza će biti regulirana Ugovorom koji poslodavac potpisuje sa Zavodom; kazne za poslodavca ako ne isplaćuje troškove prijevoza 
 • putni troškovi isplaćivat će se i za putovanje osobnim prijevozom 0, 75 lipa po kilometru, a maksimalna visina putnih troškova penje se na 1.200 kuna 
 • uvodi se program dodatnog kratkotrajnog obrazovanja koje korisnik može koristiti na trošak HZZ-a unutar prvih šest mjeseci (najviša sredstva koja poslodavac tu svrhu može iskoristiti – 7.000 kuna ) 
 • u državnoj upravi na SOR-u može biti najviše 10 posto osoba od ukupno zaposlenih u prethodnoj godini 
 • broj osoba koje privatni poslodavac može dobiti na stručno ne može biti veći od 50 posto prosječnog broja zaposlenih u prethodnoj godini 
 • poslodavac je tijekom SOR-a dužan održati broj zaposlenih, ali uvećan za broj SOR-ovaca 
 • poslodavac će ponovno moći koristiti mjeru nakon isteka ugovora samo ako u radnom odnosu zadrži određen broj osoba koje su se stručno osposobljavale 
 • poslodavac neće moći koristiti mjeru ako je unazad 6 mjeseci donio odluku o Otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga 
 • osobe koje će nakon SOR-a ostajati kod istog poslodavca i željeti koristiti mjeru potpore za zapošljavanje, više se neće morati između korištenja te dvije mjere prijavljivati na burzu 
 • na SOR-u nema rada iza 22 i prije 6 sati ujutro te nedjeljom i blagdanom 
 • promjene naknade vrijede i za stare korisnike, a promjena u načinu isplate troškova samo za one koji će tek biti uključeni u mjeru