Pretraga

Objašnjeno zašto patite od mamurluka nakon noći provedene u pijanstvu

A- A+

Znanstvenom se analizom ustanovilo da je mamurluk reakcija tijela slična gripi. Čak i ako smo preventivno spriječili dehidraciju i imamo normalnu razinu šećera u krvi i dalje ćemo osjećati posljedice prekomjerne konzumacije alkohola. Glavobolja, znojenje ili povraćanje samo su sredstva kojima se naše tijelo bori protiv otrova.

ashleyxsade.blogspot.com

Prema Adamu Rogersu, piscu knjige ‘The Science of Booze’, mamurluk ne nastaje zbog dehidracije ili promjene razine šećera u krvi već se javlja kao reakcija našeg tijela na otrov koji smo unijeli.

Izdvojeni članak

Maloljetnice u Hrvatskoj sve češće piju alkohol, a konzumacija teških droga je u padu

Dehidracija i razina šećera nisu uzroci mamurluka

Rogers je za stranicu npr.org objasnio kako su dosadašnje pretpostavke o glavnim krivcima za beživotnost koju znamo osjećati u nedjelju ujutro uglavnom bile netočne. Zbog dehidracije nas stvarno može zaboljeti glava, ali čak i ako poslušamo savjete i za vrijeme subotnjeg izlaska preventivno pijemo vodu to nam neće zagarantirati da se nakon izlaska probudimo odmorni i svježi.

Često se i razina šećera povezivala s navedenim stanjem. Kada pijemo umjerenu količinu alkohola malo nam se podiže količina šećera u krvi, a snižava ako pijemo na prazan želudac ili kada pretjeramo. Međutim, razina se do jutra uglavnom stabilizira pa iako su neki simptomi mamurluka i premale količine šećera u krvi slični nije ispravno izravno povezivati ove dvije tjelesne reakcije.

Izdvojeni članak

Maloljetnici uhvaćeni u prekršaju alkoholiziranja u parkovima: ‘Više neću piti’

Mamurlukom nas naše tijelo liječi od trovanja

Znanstvenici su prije sedam godina standardizirali upitnik pomoću kojeg mogu znanstveno ustanoviti je li netko više ili manje mamuran. Taj je princip olakšao kontinuirano promatranje reakcije raznih ljudi na prekomjerno konzumiranje etanola.

Detaljnija analiza pokazala je kako se mamurluk pojavljuje slično kao gripa, a glavobolja i groznica odgovor su našeg tijela na trovanje koje smo mu priuštili. Povraćanje je samo radikalan način pročišćavanja našeg organizma od neželjene tvari s ciljem ponovnog uspostavljanja normalnog stanja, a signalima nelagode, razdražljivosti i mučnine kao da nas tijelo želi i opomenuti na štetu koju uzrokujemo prekomjernim opijanjem.

Iako u trenucima dok grlimo WC školjku gotovo uvijek imamo jako povišenu količinu promila u krvi možda ipak ona odluka kako više nikada nećemo piti alkohol i nije tako glupa i nerazumna.