Pretraga

Mladi poludjeli za lijekom za proljev koji navodno liječi mamurluk: ‘Prije uzimanja se treba savjetovati sa zdravstvenim radnikom’

Ako u TikTok pretražite pojam, odnosno lijek Elotrans, izbacit će vam hrpu videa u kojima ga uglavnom mladi preporučuju za sprječavanje mamurluka. Lijek je to koji je primarno namijenjen probavnim smetnjama kod djece, no u Njemačkoj navedenog lijeka ponestaje jer navodno ‘liječi’ mamurluk. U Hrvatskoj taj lijek nije odobren, a iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode rekli su nam kako uvijek prate sumnje na lijekove te bez odobrenja njih ili Europske komisije lijek ne može doći u Hrvatsku.

lijekovi

Lijekovi | foto: Pixabay

Društvene mreže u Njemačkoj poludjele su za lijekom Elotrans. Na službenoj stranici njemačkog proizvođača farmaceutskih proizvoda STADA stoji da je Elotrans lijek ‘za unos soli i tekućina kod bolesti proljeva’ kako bi se nadoknadio gubitak tekućine, vode ili soli tijekom probavnih smetnji. Međutim, internetom se proširilo kako taj lijek pokazuje jako dobre rezultate kada se popije tijekom mamurluka, odnosno prije ili poslije tuluma. On i, navodno, ‘liječi mamurluk’. Posebno je zabrinjavajuće što u opisu tog lijeka stoji kako proljev može imati ozbiljne posljedice kod djece te se upravo tim lijekom unos vode i minerala može uravnotežiti.

Najavljena veća proizvodnja lijeka

Lijek se može kupiti bez recepta, a za deset vrećica treba izdvojiti sedam eura. Cijena je mladima prihvatljiva pa tako na TikToku oni preporučuju da popijete taj lijek nakon izlaska, a čak i pokazuju kako ga miješaju s vodom. Na Instagram profilu ovog lijeka, elotrans.de, koja ima i licencu da je službena stranica tog lijeka, još stoje razni memeovi iz 2021. godine u kojima se pokazuje da Elotrans treba uzimati kako bi se liječio proljev. No, zanimljivo je da su i oni sami ove godine počeli objavljivati kako prva stvar koju trebate napraviti u petak je kupiti Elotrans uz hashtag #weekendmode. Također postoji i meme kako vikend bez Elotransa ne može biti ‘sretan’ vikend. Elotrans je prije nekoliko tjedana, zbog nestašice u ljekarnama, najavio na Instagramu i veću proizvodnju lijeka.

Postavlja se pitanje hoće li taj lijek stići i u hrvatske ljekarne. Kada smo u hrvatsku bazu lijekova upisali Elotrans, dobili smo samo obavijest da taj lijek nije pronađen. Zabrinutosti da bi se lijek mogao proširiti u Hrvatskoj ne treba biti jer su nam iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode – HALMED rekli kako lijek Elotrans još nije odobren u Hrvatskoj. Da bi sam lijek mogao biti u prometu i počeo se primjenjivati za liječenje i zaštitu zdravlja pacijenata, lijek mora imati važeće odobrenje HALMED-a ili Europske komisije. Takvi lijekovi moraju biti učinkoviti, a sigurnost lijeka mora biti dokazana raznim ispitivanjima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elotrans (@elotrans.de)

– Prema informacijama koje imamo o Elotransu, riječ je o kombinaciji elektrolita i glukoze koja rehidrira organizam i nadoknađuje elektrolite. Izdaje se bez liječničkog recepta, a takvi proizvodi postoje u kategorijama dodatka prehrani i hrani za posebne medicinske namjene. Prije ulaska u ljekarne, lijekovi prolaze laboratorijska ispitivanja, kao i ona klinička i ne-klinička. Sve je potvrđeno putem opsežnog i strogog postupka davanja odobrenja u regulatornom tijelu za lijekove, kao i znanstvenom literaturom, rekli su za srednja.hr iz HALMED-a.

Svi lijekovi trebaju sadržavati i informacije o sigurnosnoj te pravilnoj primjeni lijeka, kao i mjere opreza te moguće nuspojave. HALMED je upozorio da lijekove treba koristiti u skladu s dobivenom uputom jer se tako omogućuje najbolje djelovanje lijeka uz maksimalno očuvanje kvalitete života korisnika. Sigurnost lijekova kontinuirano se prati već u ispitivanjima prije uporabe, ali i spontanim prijavljivanjem nuspojava nakon što se lijek nađe na tržištu.

Izdvojeni članak
društvene mreže

Rezultati istraživanja pokazali kako kratka pauza od društvenih mreža utječe na mentalno zdravlje

‘Popularne teorije se brzo šire’

– Također, prije primjene bilo kojeg lijeka potrebno je savjetovati se sa zdravstvenim radnikom koji temeljem uvida u zdravstveno stanje pacijenta može savjetovati o izboru najbolje odgovarajuće terapije. Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave iako se one neće dogoditi uvijek ni kod svakog korisnika. Međutim, lijekovi mogu biti odobreni i dostupni pacijentima samo ako su učinkoviti i sigurni. Korist mora premašivati eventualne rizike od nastanka nuspojava, istaknuli su iz HALMED-a.

Iz HALMED-a su nam objasnili kako na društvenim mrežama postoji velika količina netočnih, pogrešnih i nepotpunih informacija o lijekovima, kao i općenito o zdravstvenim temama. Stanovnici su, kazali su nam iz HALMED-a, izloženi velikom količinom informacija te se popularne teorije, među kojima je i ova o lijeku Elotransu i liječenju mamurluka, brzo šire, osobito na društvenim mrežama poput TikToka.

@diana.dorian Nur die wahren wissen Bescheid 🤧 #elotrans #nachdemfeiern #fürdichseiteシ #studentenleben #antikater #wochenendehumor ♬ Lady Gaga Paparazzivmaperformance – ladygaga

– Posebno se to događa jer je riječ o osjetljivom pitanju zaštite ljudskog zdravlja. Zato je važno da informacije o tome daju regulatorna tijela, zdravstveni radnici i akademska zajednica. Građani trebaju koristiti informacije o zdravlju iz relevantnih izvora, odnosno od svojih liječnika, znanstvenih i zdravstvenih institucija. Sve o lijekovima, njihovom sastavu, indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama možete pronaći i na našoj službenoj stranici gdje redovito nadopunjavamo informacije svim novim saznanjima. Tamo je na raspolaganju i baza lijekova, pojasnili su nam iz HALMED-a.

Također, iz HALMED-a su zaključili kako oni zaprimaju sve sumnje i prijave na lijekove. Lijekovi se ocjenjuju, prate i kontinuirano procjenjuju, a te prijave unose se u nacionalnu, europsku i svjetsku bazu nuspojava te tako čine dokumentaciju o sigurnosti primjene lijekova.