Pretraga

Obnovljena zgrada zagrebačkog učeničkog doma stara 140 godina: ‘Jeftinije je bilo napraviti novu’

A- A+

Šesta po redu obnovljena ili novoizgrađena odgojno-obrazovna ustanova koja je svečano otvorena od početka ove školske godine je Učenički dom Ante Brune Bušića u centru Zagreba. Zgrada je stara skoro 140 godina i obnova je koštala oko 26 milijuna kuna te bi, kako je na otvorenju rekao gradonačelnik Tomislav Tomašević, bilo jeftinije napraviti potpuno novu zgradu. Na otvorenju je bio i ministar graditeljstva Ivan Paladina koji se prisjetio svojih srednjoškolskih dana.

Foto: Grad Zagreb

Iako je Učenički dom Ante Brune Bušića u Gajevoj ulici već neko vrijeme otvoren, danas je bilo i svečano otvorenje uz gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ministra graditeljstva Ivana Paladine. Obnova doma počela je u proljeće prošle godine nakon što je zgrada, koja je stara skoro 140 godina, stradala u potresu.

– Meni je iznimno drago što su učenici, nakon što su dvije godine bili podstanari u Učeničkom domu u Novom Zagrebu. Zahvaljujem i učenicima tog doma koji su tako lijepo primili svoje kolege iz centra. Radi se o doista staroj zgradi, puno starijoj od samog Učeničkog doma kao ustanove. Tako da nije ni čudo što je bila oštećena u potresu, a s druge strane ovo je ustvari nova zgrada. Da smo radili potpuno novu zgradu, bilo bi jeftinije. Zgrada je konstrukcijski ojačana, potpuno energetski obnovljena, suvremeno opremljena i tako je doista riječ o novoj zgradi, objasnio je Tomašević.

Do kraja ove godine očekuje se kraj radova na još dvije škole

Dodao je i kako je obnova doma koštala oko 26 milijuna kuna što je ukupna vrijednost radova i opremanja i da se iz Fonda solidarnosti očekuje oko 60 posto tog iznosa, odnosno oko 15 i pol milijuna kuna. Ostatak iznosa Grad planira povući iz NPO-a, a za obnovu svih  obrazovnih ustanova iz Fonda se očekuje oko 600 milijuna kuna.

– Još je osam odgojno-obrazovnih ustanova u tijeku obnove, a za dvije se očekuje kraj radova do kraja ove godine. Riječ je o Osnovnoj školi Petra Zrinskog, Glazbenoj školi Blagoja Berse u Frankopanskoj ulici. Imamo još i dvije novoizgrađene koje ćemo do veljače iduće godine isto tako završiti. Tako da, dajemo sve od sebe da se zgrade što prije obnove i kako djeca više ne bi morala putovati s jednog kraja grada na drugi, rekao je gradonačelnik Zagreba.

Na svečanom otvorenju bio i ministar Paladina

Na svečanom otvorenju ministar Paladina prisjetio se svojih srednjoškolskih dana i istaknuo kako će učenici sada u obnovljenom domu imati kvalitetnije, ugodnije i bezbrižnije školovanje.

– I ja sam prije 20-ak godina prekrasne srednjoškolske dane proveo u jednom od učeničkih domova grada Zagreba. Taj srednjoškolski period je svakako za učenike jedan specifičan period, ali isto tako i jedan jako lijepi period života. Obično kad mi nešto stariji učenicima kažemo da su im ovi dani najljepši u životu onda nam baš i ne vjeruju, ali mislim da vrlo brzo većina njih se uvjeri da doista srednjoškolsko razdoblje je najljepši i ujedno posljednji period bezbrižnosti, poručio je Paladina.