Pretraga

Od jeseni u Zagrebu unajmite državni stan za 980 kuna

A- A+

Već smo zakoračili u osmi mjesec pa svi oni koji studiraju van svoga mjesta, a ostali su im ispiti na jesenskom roku, kao i oni tek upisani u prvu godinu fakulteta, počinju razmišljati o najmu stanova. Dodatnu će gužvu u dijelu potražnje ove godine unijeti studenti koji su dobili smještaj u domove Stjepan Radić i Cvjetno naselje, budući da se neće moći tamo useliti dok traje njihova obnova. Jedna od opcija koja je već dostupna u Osijeku, a od jeseni i u Zagrebu je najam POS-ovih, državnih stanova po vrlo povoljnim cijenama. Tako će se za 980 kuna moći iznajmiti stan od 45 kvadrata.

Lagano se bliže jesenski rokovi, kao i početak nove akademske godine na nekolicini zagrebačkih fakulteta pa oni koji dolaze iz na studij iz drugih gradova, počinju razmišljati o najmu stanova. Ove godine mogla bi biti osobita gužva, budući da će i oni koji su primljeni u domove na Savi i Cvjetnom, zbog obnove određeni period morati u privatni smještaj.

Izdvojeni članak

Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja stana

Stan od 45 kvadrata za 980 kuna mjesečno

Kao jedna od opcija za stanovanje, koju je najavila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš od jeseni će u Zagrebu biti i najam državnih stanova u sklopu POS projekta.

Ovaj oblik unajmljivanja već je zaživio u Osijeku, a namjerava se provesti i u Splitu.

– Cijena najma je povoljna, uvjeti su stabilni, a u ugovor s državom se sklapa na pet godina te ga je moguće u svakom trenutku raskinuti, kazala je Mrak-Taritaš, stoji u priopćenju HINA-e, koje prenosi net.hr. Primjerice, najam stana od 45 metara četvornih stoji 980 kuna mjesečno. Inače cijene se kreću od 19 do 21 kunu na mjesec.

Izdvojeni članak

Šokantno: Student Maro iz Dubrovnika morao iznajmiti stan na zagrebačkoj Pešćenici

Stanovi se mogu i otkupiti uz priznavanje uloženih stanarina

Kako je naglasila ministrica, unajmljeni stan je moguće i otkupiti, uz priznavanje najamnina kao predujma u stopostotnom iznosu kroz tri godine i 85-postotonom kroz tri do pet godina.

– Ono što moramo ponuditi našim građanima jest da nekome, tko želi danas raditi u Rijeci, a sutra u Splitu ili negdje drugdje, pitanje stanovanja ne smije biti prepreka, zaključila je Mrak-Taritaš.

Kako se obraćanje medijima odvijalo u Osijeku, gdje je projekt poticane stanogradnje zaživio još 2013. javnosti se obratio gradonačelnik Ivica Vrkić, naglasivši između ostaloga da ovakav najam stanova može pozitivno utjecati na zaustavljanje trenda odlaska mladih i obrazovanih ljudi kojima je neriješeno stambeno pitanje dosad bila velika prepreka ostanku u Osijeku.

Ako uz najam na kraju odlučite kupiti stan cijena četvornog metra je 1022 eura. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama je nedavno objavio javni poziv za davanje 330 stanova u najam u Osijeku, Zagrebu i Splitu. Dosad je primljeno 29 zahtjeva za najam stanova u Zagrebu i šest u Osijeku, dok u Splitu još nema zainteresiranih.