Pretraga

Održan veliki prosvjed odgojitelja, Ministarstvo poručilo: ‘Moraju imati plaće jednake kao zaposleni u osnovnim školama’

A- A+

Predškolski sindikati i udruge prosvjedovali su u Zagrebu zbog, kako navode, preopterećenosti i nedostatka odgojitelja, neprimjerenih prostora i neujednačenih plaća. Okupili su se na Trgu bana Jelačića u simboličnih 12.05 sati te pozvali Vladu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja da odrade svoj dio kako bi se osigurao kvalitetan rad u predškolskim ustanovama.

prosvjed odgojitelja 4

Foto: srednja.hr

Predškolski odgojitelji okupili su se u subotu, 22. listopada na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i prosvjedovali zbog loših radnih uvjeta, neujednačenih plaća i nekvalitetnih uvjeta za siguran rast i razvoj djece. Prosvjed pod nazivom ‘Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima. Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?!’ organizirali su udruga SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske te strukovna udruga odgajatelja ‘Krijesnice’ Čakovec i ‘Terina’ Vukovar, prenosi HRT.

Oko dvije tisuće prosvjednika

Okupljeni prosvjednici nosili su transparente na kojima je pisalo ‘Vrtići nisu čuvališta, vrtići su odgojno obrazovne ustanove’, ‘Dosta je!’ i ‘Kada će dobrobit djeteta postati prioritet?’ Prosvjednika se okupilo oko dvije tisuće, a osim članova sindikata i udruga, među okupljenima je bilo i stručnih suradnika, ravnatelja i roditelja. Zahtijevali su poštovanje Zakona o radu, Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te Državnog pedagoškog standarda.

– Ne preostaje nam drugo nego iskazati nezadovoljstvo na ovaj način. Do sada smo radili nekoliko spontanih aktivnosti, no zadovoljstvo radnika u vrtićima je toliko veliko da smo morali odgovoriti na njihove zahtjeve. Ja se nadam da će ovo shvatiti ozbiljno, rekla je Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge Sidro – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću za HRT.

Loši uvjeti i kršenje zakona

Da se navedeni zakoni i propisi redovito krše, odgojitelji su upozorili i u otvorenom pismu kojeg su uputili Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Naveli su kako broj upisane djece u odgojnu skupinu nije u skladu s propisima, kao ni prostorni i sigurnosni uvjeti te broj stručnog odgojiteljskog kadra, stručnih suradnika te tehničkog osoblja, osobito spremača.  Navode kako je jedan odgojitelj sam u smjeni nerijetko prisiljen ostaviti djecu bez nadzora kako bi pomogao drugom djetetu u kupaonici.

– Rad osoba zaposlenih na poslovima pomoćnika za njegu i skrb, kojima nije dopušteno samostalno provoditi odgojno-obrazovni rad u skupini, no odlukom poslodavca svakodnevno borave u samostalnom radu tijekom jutranjih i popodnevnih sati dežurstava, u periodu u kojem odgojitelji nisu prisutni, naveli su u otvorenom pismu.

Dotaknuli su se i nezakonitosti u organizaciji i provedbi rada, osobito zapošljavanja nestručnih kadrova.

– Obveza nam je upozoriti i na nevjerojatnu činjenicu da ste zakonom dopustili zapošljavabje nestručnih kadrova bez ikakvih uvjeta, ukoliko se na natječaj ne javi osoba s odgovarajućem obrazovanjem, upozorili su.

Oglasilo se Ministarstvo

Na otvoreno pismo reagiralo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je uputilo poziv osnivačima dječjih vrtića, posebno gradonačelnicima Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, od kojih traži da u što bržem roku provjeri navedena kršenja zakona i propisa te da ih ispravi.

– Budući da u skladu s odredbama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju imenujete minimalno polovicu članova upravnog vijeća vrtića te imenujete ravnatelje dječjih vrtića koji donose sve značajne odluke vezano uz rad u dječjem vrtiću, molimo vas da pdouzmete mjere iz svoje nadležnosti kako biste provjerili navode iz spomenutoga otvorenog pisma te ako utvrdite nepravilnosti, kako biste ih ispravili u najskorijem vremenu, poručilo je Ministarstvo.

Također, naveli su koje su propisane kazne za osnivače ako se utvrde nepravilnosti.

– Za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine koji imenuju ravnatelje i većinu članova Upravnih vijeća. Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi te nakon prijave (koja nakon izmjena Zakona ne može biti anonimna) provodi inspekcijski nadzor, te ukoliko utvrdi nepoštivanje pedagoškog standarda određuje propisane kazne u iznosima 15.000 kuna za vrtić, odnosno 8.000 za ravnatelja vrtića. Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine, poručilo je Ministarstvo.

‘Moraju imati plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama’

Naglasili su i kako zaposleni u vrtićima moraju imati plaće jednake plaćama nastavnika u osnovnim školama. Upozorili su na Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju koji propisuje da se na utvrđivanje i obračun plaća primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu.

– To konkretno znači da svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama. Dakle, ukoliko pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši propisanu odredbu Zakona, djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe, poručilo je Ministarstvo.