Pretraga

Oglasila se ministrica: Konačno poznato hoće li nastavnicima biti plaćen štrajk u listopadu

A- A+

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama traje već 17 radnih dana, a ovog ponedjeljka na rasporedu su škole Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije. Otkada je štrajk započeo, a bilo je to 10. listopada, danas su po prvi puta čelnici dvaju školskih sindikata sjeli za stol s troje ministara. Razgovarali su o ponudi Vlade prema kojoj će se zaposlenicima škola koeficijenti složenosti posla povećati za 2% do 30. lipnja, ako se do tog datuma ne redizajnira uredba o koeficijentima. Jedno od gorućih pitanja koje se nametnulo tijekom štrajka jest hoće li zaposlenicima dani u štrajku biti plaćeni, a odluka za listopad već je donesena.

Foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Nakon današnjeg sastanka sa sindikatima vidim dvije pozitivne stvari. Prva stvar je uspostavljanje zdravog dijaloga temeljem koalicijskog dogovora unutar Vlade, a druga pozitivna stvar je da će štrajk u listopadu biti plaćen iz državnog proračuna. Ministarstvu je takav razvoj situacije također bitan zbog uputa koje planiram u srijedu poslati ravnateljima vezano uz situaciju u školama i nadoknadu radnih dana, napisala je ministrica Blaženka Divjak na svom Facebooku nakon sastanka koji je s ministrima Aladrovićem i Marićem održala s čelnicima školskih sindikata.

Dodaje kako se u nastavku situacije u školama i dalje vidik kao medijator ‘jer s jedne strane se nalazi pravo učenika da imaju kvalitetno obrazovanje u skladu sa Zakonom, a s druge strane se nalazi pravo na štrajk kao legitimno sredstvo ostvarivanja određenih materijalnih prava.’

Novi sastanak sa sindikalistima najavila je za utorak u 14 sati.

Temu (ne)plaćanja dana provedenih u štrajku potegnuo je ministar rada, Josip Aladrović, koji je i jutros odgovarao na pitanja o potencijalnoj zabrani štrajka.

– Ja bih u ovom trenutku definitivno izbjegavao komunikaciju u vidu zabrane i represije. Mi smo pokazali želju za rješavanjem pitanja. I sa sindikalne strane postoji određena količina želje. Zabrana i sve represivne metode sada nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riješiti sve probleme, kazao je Aladrović za N1.

Podsjetimo, u tijeku je 17. dan štrajka zaposlenih u školama, koji se odvija u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji. Sutra, 5. listopada, na rasporedu su Primorsko-goranska i Zadarska županija, a u srijedu sve županije. Dodatno, u srijedu će se na Markovu trgu održati prosvjed.

Sindikati su danas najavili i u kojim se županijama štrajka u četvrtak i petak, što možete doznati na ovoj poveznici.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Sindikati otkrili gdje se štrajka u četvrtak i petak

U srijedu štrajka cijela Hrvatska! Sindikati objavili raspored i za ponedjeljak i utorak

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema