Pretraga

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

A- A+

U osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske danas je u tijeku štrajk nastavnika i drugog nenastavnog osoblja. Štrajk je rezultat neuspješnog mirenja Vlade i sindikata – sindikati su zahtijevali povećanje koeficijenata složenosti poslova, dok Vlada poručuje kako koeficijenti ne mogu biti predmet pregovora sa sindikatima i predlaže povećanje plaće kroz dodatke, dvokratno za ukupno 4% do lipnja. Predstavnici sindikata pozvali su roditelje da štrajk podrže tako da djecu ne šalju u škole, dok je ministarstvo znanosti obrazovanja obavezalo ravnatelje da za djecu koja ipak dođu organiziraju neki oblik odgojno-obrazovnog rada. I dok su svoj stav o štrajku javno izrazili gotovo svi njegovi akteri, od predstavnika sindikata, Vlade i samih nastavnika, mi smo odlučili ispitati što o štrajku misle sami učenici.

Foto: Max Nelson, Unsplash

Na portalu srednja.hr u tijeku je anketa u kojoj smo čitatelje pitali podržavaju li štrajk nastavnika za veće plaće. Do trenutka objave ovog teksta (10. listopada u 17:34) svoj glas dalo je 14.218 osoba, od koji većina, 90,03% podržava štrajk. Svega 6,71% izjasnilo se kako ne podržava štrajk, dok je njih 3,75% izrazilo nesigurnost oko svog stava o štrajku.

Većina naši sugovornika podržala je štrajk

Situacija u anketi preslik je i stavova samih učenika oko ovog štrajka. Komunicirali smo s njih nekoliko iz različitih škola, a zbog zaštite identiteta nećemo im otkrivati imena nego samo škole iz kojih dolaze.

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

– Podržavam štrajk jer koliko ja znam prosječna plaća učitelja i profesora iznosi oko pet tisuća kuna, a bez profesora ne bi bilo ni odvjetnika, ni doktora, ni psihologa, da sada ne nabrajam sve. Mislim da kako neki profesor radi da bi takva bi trebala biti i njegova plaća, jer oni ne rade samo u školi, nego dio posla obavljaju i od kuće, a onda u školi ono što su planirali ispune. Mislim da je i profesorima teško jer neki razredi imaju i jako zločestu djecu, pa oni trebaju biti i psiholozi i neki put ‘zamjenski roditelji. Tako da mislim da je pet tisuća kuna premalo za njihov rad. Uz to, glupo mi je da ideš na fakultete i polažeš ispite, radiš za pet tisuća kuna, a onda te djeca ne poštuju, jer je tako u mnogim školama, smatra učenik zagrebačke Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Da podržava štrajk kaže nam i učenik Prve ekonomske škole u istome gradu. Smatra da su njegovi nastavnici ekstremno potplaćeni za posao koji obavljaju, a prije svega su ‘ljudi koji imaju obitelji i kojima je kao i svima potreban novac’.

– Sramotno je to kako Vlada laže da novaca nema, sada kada ih najviše ima, kada su svi privatnici platili poreze, umjesto da potaknu profesore koji su se ionako našli u nezgodnoj situaciji zbog ove reforme. Ne, njima je teško povisiti plaću ljudima koji imaju najveći utjecaj na budućnost ove zemlje, ističe ovaj budući ekonomist.

‘Njihova funkcija je jedna od najjačih na svijetu, a svi su mizerno plaćeni’

Druga učenica V. gimnazije u Zagrebu otkrila nam je kako i ona, ali i čitav njen razred podržavaju ovaj štrajk, ali iznosi nezadovoljstvo činjenicom da se štrajku nisu pridružili svi djelatnici škola. U njenoj se školi, tvrdi, ne štrajka jer se sutra pute na dvodnevni izlet. Podsjetimo, i ranije su sindikati priopćili kako se štrajku pridružilo 85% zaposlenih u srednjim i 89% zaposlenih u osnovnim školama.

Izdvojeni članak

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

– Profesori zaslužuju i imaju pravo na veće plaće. Kako je to uvijek u Hrvatskoj, ništa se ne može napraviti kolektivno. Uvijek se nađu neke iznimke. Po mom mišljenju ako će biti štrajka, neka svi štrajkaju. Ovako je nastao kaos u kojem se u zadnji tren dogovaralo hoće li ili neće biti nastave u pojedinim školama, kaže zagrebačka gimnazijalka

Sljedećih će se dana štrajk odvijati cirkularno, dakle po županijama, a u petak su na rasporedu škole u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Danas se štrajk održava u svim dijelovima Hrvatske, tako i u Vinkovcima.

– Profesori u mojoj školi štrajkaju i podržavam ih 101% u tome. Da nema njih, ne bi bilo ni 1. razreda osnovne, 1. razreda srednje, ni maturanata koji su baš svoje znanje stekli njihovim podučavanjem. Njihova funkcija je jedna od najjačih funkcija na svijetu, a svi su mizerno plaćeni. Profesori drže ovaj svijet na dlanu, jer da nema njih, ne bismo imali niti obrazovane ljude, niti ljude koji sada vode našu politiku i zaboravljaju tko ih je učio na fakultetu, srednjoj školi i osnovnoj školi – da bi radili i bili obrazovani za ono što jesu danas, kaže nam učenica Srednje strukovne škole u Vinkovcima.

‘Štrajk je samo izgovor za nerad’

Ipak, njena sugrađanka iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića nešto je drugačijeg stava. Našla se u manjini, među onim učenicima koji aktualna događanja u školama ne podržavaju.

Izdvojeni članak

[Uživo štrajk u školama] Sindikati uspješni prvog dana štrajka, a možda im se priključe i profesori s faksa

– Žalosno je to što se još prije par dana među profesorima pričalo da ćemo morati doći jednu subotu odraditi izgubljene sate. Što mi učenici dobijemo od tog štrajka? Radnu subotu? Svi znamo da i s povećanjem njihovih plaća oni se sigurno neće bolje odnositi prema nama, neće manje živčaniti i derati se u sedam ujutro zašto netko kasni na nulti. U redu je boriti se za svoja prava i povećanje plaće, ali nije u redu učenicima štetiti zbog štrajka profesora. Neka pronađu način gdje mi nećemo biti zakinuti, veli nam vinkovačka gimnazijalka.

U svom stavu nije usamljena – od nekolicine učenika s kojima smo komunicirali još jedan srednjoškolac nije podržao štrajk svojih nastavnika.

– Štrajk je samo izgovor za nerad, a učitelji ni ne zaslužuju veću plaću s obzirom na satnicu, kratko je prokomentirao učenik XVI. gimnazije u Zagrebu.

 

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Uživo na srednja.hr: Počeo je štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Izvukli smo deset najvažnijih stvari o štrajku s današnje pressice nastavničkih sindikata

Pravobraniteljica za djecu upozorava: ‘Štrajk bi mogao stvoriti probleme učenicima’

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk