Pretraga

Opća pobuna zbog Anne Frank: Ona nam treba da žigosanje ustaškim U ne bi postalo normalno

A- A+

Vijest o uklanjanju ‘Dnevnika Anne Frank’ iz osnovnoškolske lektire po novom kurikulumu Hrvatskog jezika, kojeg je amenovala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, izazvao je cijeli niz reakcija, a ranije danas na internetu je pokrenuta i peticija za vraćanje ovoga djela u lektiru. Dosad ju je potpisao cijeli niz javnih osoba, političara, pisaca, novinara, a o uklanjanju ‘Dnevnika’ iz lektire danas se moglo čuti i u Hrvatskom saboru, o čemu je govorio nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

Naveliko se danas potpisuje peticija kojom se traži vraćanje ‘Dnevnika Anne Frank‘ lektiru. Podsjetimo još jednom, krajem siječnja ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je novi usvojeni kurikulum Hrvatskog jezika koji će od jeseni ući u sve osnovne škole i gimnazije u Hrvatskoj. S popisa lektire za osnovnoškolce u tom je kurikulumu nestala Anna Frank i njen dnevnik koji svjedoči o mračnoj epohi progona Židova tijekom 2. svjetskog rata.

Glavašević u Saboru: Zašto Vlada HDZ-a i HNS-a svojim djelima potiče zaborav?

Izdvojeni članak

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

Nakon što je o tome jučer u Jutarnjem listu pisao književnik Miljenko Jergović, jutros je o izbacivanju Anne Frank iz lektire u Hrvatskom saboru govorio nezavisni zastupnik Bojan Glavašević. Citirao je Elieja Wiesela i njegovu ‘zaboraviti Holokaust je ubiti dva puta’ i upozorio kako su slične riječi nedavno izgovarali vladajući hrvatski političari prilikom Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

– Te riječi vladajućih nisu bile uvjerljive ni tada, jer njihova djela govore glasno o nedostatku političke, pa i osobne volje da se suoče s revizionizmom u našem društvu. Ali su još manje uvjerljive u svjetlu vijesti da je ‘Dnevnik Anne Frank’ izbačen iz popisa lektire, kazao je Glavašević, a potom citirao i jučerašnji Jergovićev komentar iz Jutarnjeg lista. Na kraju je zapitao koalicijsku Vladu HDZ-a i HNS-a zašto svojim djelima potiče zaborav.

Peticiju za vraćanje ‘Dnevnika Anne Frank’ u lektiru potpisali brojni političari, pisci, znanstvenici, novinari

Osim Glavaševićeva istupa u Saboru, od jutros se na internetu potpisuje peticija za vraćanje ‘Dnevnika’ u lektiru. U ovim trenucima, peticija bilježi više od 1.700 potpisnika, a među njima su i brojne osobe iz javnog života; političari, pisci, znanstvnici, novinari.

Peticiju je tako potpisao saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak, kao i njegova saborska i koalicijska kolegica, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci i studenti, hoćete li se potpisati? Pokrenuta peticija za vraćanje Anne Frank u lektiru

– Da nam ne bi postalo normalno žigosanje djece ustaškim slovom U po školama, komentirala je Mrak-Taritaš uz potpis na peticiju.

Potpisao ju je i saborski zastupnik Mirando Mrsić, uz komentar kako želi ‘da moja djeca i moji unuci shvate svo zlo fašizma’. Podršku vraćanju ‘Dnevnika Anne Frank’ u školsku lektiru dala je i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

– Žalosno je uopće što smo došli u situaciju da ovo moramo potpisivati. Djeca trebaju naučiti što je dobro, a što zlo. Holokaust je zlo. Vodite društvo u potpuno krivom smjeru. Zato se svi trebamo angažirati, da zaokrenemo taj smjer, jer inače ovo neće na dobro, napisala je Puljak uz svoj potpis na peticiju, a popisu se pridružio i Zoran Bahtijarević, ugledni dječji kirurg i kandidat na listi Amsterdamske koalicije na predstojećim izborima za Europski parlament.

Među potpisnicima i pisci Ante Tomić, Renato Baretić, Zoran Žmirić

Peticiju su potpisali i pisci Ante TomićRenato Baretić i Zoran Žmirić, znanstvenici Gordana Kuterovac Jagodić, Marija Brajdić Vuković, Pavel Gregorić, Zrinjka Peruško, bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, potom predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, brojne novinarke i novinari, sociolog Bruno Šimleša, lovkinja HRT-ove ‘Potjere’ Morana Zibar, kazališni redatelj Mario Kovač i brojni drugi kulturni djelatnici.

Boris Jokić predložio ministrici i premijeru da povuku kurikulum Hrvatskog jezika

Za N1 televiziju o novom popisu lektire s kojeg je nestao ‘Dnevnik Anne Frank’, kao i suvremeni pisci i djela, oglasio se i Boris Jokić, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme. Oštro je ustvrdio da ‘izbacivanje suvremenih autora iz lektire ima tendenciju idiotizma’.

– Predlažem Blaženki Divjak, Radovanu Fuchsu i premijeru Plenkoviću, jer on na kraju donosi odluke, da povuku taj kurikulum, rekao je Jokić o kurikulumu Hrvatskog jezika koji je podigao popriličnu buru u široj javnosti.

Danas tijekom poslijepodneva, o izbacivanju ‘Dnevnika Anne Frank’  iz lektire oglasilo se Ministarstvo znanosti i obrazovanja i lošim spinom poručilo da je usvojeni kurikulum Hrvatskog jezika – u redu.

__________________________

Pročitajte više o ovoj temi:

Ministarstvo mulja o Anni Frank: Lošim spinom poručuju da je kurikulum iz Hrvatskog u redu

Srednjoškolci i studenti, hoćete li se potpisati? Pokrenuta peticija za vraćanje Anne Frank u lektiru

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire