Pretraga

Opet se dijele priče o seksualnom nasilju nad učenicama: ‘Ko zna kako te izazivala ku**ica mala’

A- A+

‘Ko zna kako te izazivala kurvica mala’. ‘Njemu sad lude i pucaju hormoni, pokušaj izbjeći, to je normalno’. ‘On je star’. To su samo neke od odgovora koje su učenice, danas žene, dobivale kada su školi prijavljivale profesore i vršnjake koji su ih seksualno uznemiravali. Ovih se dana ponovno aktualizirala ta priča, a stotine su žena podijelile svoja strašna iskustva iz školske dobi.

učionica

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli; Unsplash

Ova će godina, osim po pandemiji i nekim političkim zbivanjima, u našoj povijesti ostati prepoznatljiva po jednoj dosta važnoj stvari. Ove su godine žene i djevojke diljem regije progovorile o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju koje su doživjele kao učenice i studentice. Sve je krenulo u siječnju uz regionalnu #nisamtražila inicijativu, a ovih se dana priča aktualizirala kada je na Instagram profilu Seksizam naš svagdašnji krenuo novi val svjedočanstava iz školskih klupa.

Primao osnovnoškolke za stražnjicu

Posljednjih gotovo tjedan dana na spomenutom profilu stotine i stotine djevojaka i žena ispričale su svoje priče. Sve te priče nose isti nazivnik. Netko ih je uznemiravao ili zlostavljao, obično profesor, ali nekada i vršnjaci; u školi se to znalo; ali nitko ništa nije poduzimao. Danas, godinama nakon, neki od tih nastavnika još uvijek predaju, a neki su, uredno i dostojanstveno, otišli u penziju, naizgled bez ijedne mrlje u svojoj dugoj prosvjetnoj karijeri.

– Evo iskustvo mene i mojih prijateljica. Profesor iz vjeronauka u osnovnoj, svi znaju kako se odnosi prema djevojčicama i nitko ništa ne poduzima. Maturalac u sedmom razredu, vukao prijateljicu za tregere, bacao neprimjerene komentare kako jedna djevojčica ima razvijenu figuru. Kupanje na plaži namjerno potapao djevojke u svoju sobu jer je imao slatkiše. Sve u svemu, masu ovakvih situacija, a profesor još uvijek radi i predaje vjeronauk u osnovnoj školi, piše tako u svjedočanstvu jedne od žena.

Druge su podijelile svoje nevjerojatno slične priče s profesorima tjelesnog u školama. Pomaganje pri preskakanju kozlića, upadanje u svlačionice, vježbanje u iznimno uskoj odjeći, neprimjereni komentari i odmjeravanja.

– Profesor tjelesnog bi za vrijeme izvođenja vježbe razgibavanja koju je jedna osoba uvijek trebala voditi natjerao nas djevojke, onu koja je vodila vježbu taj dan, da prednju stranu tijela okrenemo razredu, a stražnju njemu pri čemu nam majice nisu smjele prekrivati stražnjicu već su izričito morale biti dignute iznad nje. Dečki iz razreda su prilikom izvođenja iste vježbe licem bili okrenuti profesoru. Navedeno smo rekle i ravnatelju škole no ništa se nije promijenilo, ispričala je druga.

Kada je još bila u osnovnoj, prisjeća se treća, profesor tjelesnog bi cure dizao na karike ili dvovisinske ruče isključivao primajući ih za stražnjicu. Sreća, kaže, što su u razredu bile dvije jake cure koje su to odrađivale umjesto njega. Osim toga, redovno je ulazio i u žensku svlačionicu.

‘Ko zna kako te izazivala ku**ica mala’

– U osnovnoj školi nastavnik tjelesnog, tad lik od 60-ak godina stalno nam je upadao u svlačionicu pod izlikom da kasnimo na sat iako tek dođemo, kad smo preskakale kozlić prilikom preskoka da nam ‘pomogne’ hvatao nas za zadnjicu. Neki su pričali da je neke cure nagovarao da mu sjede u krilu i da će im zauzvrat kupovati tenisice, davati novce itd. Svi su to znali i nitko ništa nije učinio povodom toga, stoji u jednom od svjedočanstava podijeljenih na Instagramu.

Uznemiravali djevojčice nisu samo profesori, već i njihovi muški vršnjaci. Dosta je žena istaknulo kako im je skoro ‘pod normalno’ bilo da ih u školi neki dječak šlata i dira bez dopuštenja. A kada bi to konačno prijavile nekome u školi, odgovori su uglavnom bili neka varijacija ‘boys will be boys’ stava. No, jedno od takvih svjedočanstava posebno se istaknulo zbog uloge majke dječaka kojega je branila napadajući djevojčicu.

– Jedan od njih me jednog dana uhvatio za zadnjicu i ja sam ga udarila po licu i slomila mu naočare. Sutra dan je došao sa majkom kojoj se požalio i doveo je da ga brani od mene, djevojčice koju je prvi dirao. Njegova mama je meni, tada djevojčici od 12-13 godina rekla KO ZNA KAKO TE IZAZIVALA KU**ICA MALA. Bila sam u šoku što mi je neko uputio te riječi sa tako malo godina. Požalila sam se svojoj mami, jedva izgovarajući tu riječ koja mi je upućena, ali mi je i ona rekla KO ZNA ŠTA SI RADILA PA TE JE TAKO DIRAO. Plače mi se dok ovo pišem, ovo mi jedna od trauma iz djetinjstva, napisala je.

Djevojčice iz ovih iskustava pričaju kako bi kada su se konačno pobunile, znale dobiti i ukor, dok bi dječaci prošli nekažnjeno. Nakon što su jednu od njih dječaci krenuli dirati bez njenog pristanka, otišla je s tatom na razgovor kod pedagogice.

– Ona je, naravno, krenula držati onaj klasični ‘boys will be boys’ govor i rekla da njemu trenutno ludo rade hormoni i da samo pokušavam izbjeć i da je to normalno. Ja sam joj mrtvo hladno odgovorila “sve u redu, samo čisto da znate ako ja njemu uzvratim šakom u glavu samo znajte da tako meni lude i pucaju hormoni”. Moj tata se na to nasmijao jer su nas u obitelji uvijek učili da uzvratimo ako se nešto dogodi i da NE ŠUTIMO. Ta žena je meni htjela zbog tog odgovora napisati opomenu na što se moj tata začudio i bunio. Od tada taj dečko nije prst na mene stavio do kraja osnovne.

‘Na praksi me pitao jel bi ga tužila policiji kad bi me silovao’

Strašne priče dolaze i s učeničke prakse. Jednu je djevojku tako dok je bila učenica stariji djelatnik na praksi pitao bi li ga “tužila policiji” kad bi ju silovao. Dosta žena iz današnje se pozicije osvrnulo i na često seksistički kodeks odijevanja u školama, gdje su djevojčice često znali poslati kući jer bi imale majice bez rukava ili tajice. Mnoge od njih su dojma da ih se seksualiziralo i gledalo kao seksualne objekte koji se moraju skrivati i pokrivati kako ih nastavnici i drugi učenici ne bi gledali i dirali, umjesto da se njih nauči da to nije prihvatljivo ponašanje.

– Nisam siguran je li to osnovna ili srednja škola, ali dobro se sjećam da je zabranjeno, čini mi se čak i po pravilniku, nositi ‘provokativnu’ odjeću što uključuje usko, prozirno i kratko. Naravno da ne mislim da treba ići na nastavu u kupaćem, ali je vrlo važno napomenuti da je sam proces seksualizacije djece ukorijenjen u sistem, osobito djevojčica koje moraju razmišljati je li primjereno nositi tajice ili ne. U hrvatskom obveznom školstvu je mnogo toga naopako, a ovo je jedna od tih stvari, istaknula je.

Ovo su samo neka u moru iskustava koja su se ovih dana dijelila na Instagramu. Anonimna iskustva koja su se dijelila na Seksizam naš svagdašnji, uz suglasnost administratorice tog profila, screenshotali smo i ostavljamo ih u galeriji ispod.


Ukoliko ste doživjeli seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, pozovite 116 006, Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja gdje 0-24 možete dobiti stručnu psihološku i pravnu pomoć, savjet te sve informacije koje vas zanimaju. Udruga Ženska soba također ima svoj Centar za žrtve seksualnog nasilja koji možete kontaktirati radnim danom 8-17 za pomoć, podršku ili savjet. Javiti se možete i putem maila [email protected]