Pretraga

Organizira se prosvjed radnika u vrtićima: Vlada potpuni kaos, odgojitelji moraju mijenjati kuhare i spremačice

A- A+

Nakon što se struka koja radi u vrtićima sa sindikatima, roditeljima i znanstvenicima pobunila protiv pojedinih promjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji je ipak donesen, uz uvažavanje samo malog broja traženih zahtjeva struke, Inicijativa strukovnih udruga i sindikata za bolji Rani i predškolski odgoj i obrazovanje organizira prosvjed. Dosta im je nepoštivanje niza zakona i Državnog pedagoškog standarda, a najvažnija im je sigurnost djece u vrtićima koja je trenutno narušena zbog manjka osoblja i prostora.

vrtić

Vrtić | foto: Unsplash, Gautam Arora

‘Svi zaposleni u dječjim vrtićima u Hrvatskoj, vjerujemo da vam je DOSTA rada u uvjetima koji su protivni zakonima. Za Rani i predškolski odgoj i obrazovanje već je odavno 12:05’. Tako započinje poziv na prosvjed za sigurnost, kvalitetu i jednakost u vrtićima koji će se održati u subotu, 22. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, simbolično, u 12 sati i pet minuta. U pozivu se ističe da zaposlenici ovog sektora više ne žele raditi u nezakonitim i nesigurnim uvjetima za djecu te da su za kvalitetan odgoj i obrazovanje potrebna kvalitetna radna mjesta te dostupni i priuštivi vrtići za svu djecu.

‘Vrtići nisu čuvališta, odgojitelji nisu tete čuvalice’

U otvorenom pismu ministru obrazovanja, Radovanu Fuchsu, naziva ‘Možete li bez odgojitelja?’, kao glavni problemi ističe se da broj upisane djece u odgojnim skupinama nije u skladu s propisima, da u vrtićima nije osigurano tri metra kvadratna za dijete vrtićke dobi i pet metra kvadratna za dijete jasličke dobi te da nema dovoljno stručnog odgojiteljskog kadra, kao i ostalog osoblja. Rad osoba zaposlenih na poslovima pomoćnika za njegu i skrb, koji samostalno ne smiju provoditi odgojno-obrazovni rad u skupini, a ipak to rade zbog nedostatka odgojitelja, još je jedan od problema, kao i zapošljavanje nestručnih kadrova na mjesto odgojitelja, primjerice učitelja razredne nastave, ako se na natječaj za posao ne javi osoba s odgovarajućim obrazovanjem. Da je interes za prosvjed velik potvrdila nam je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

– Vrtići nisu čuvališta, odgojitelji nisu tete čuvalice, već su prva i iznimno važna stepenica obrazovanja. Iznimno nam je važna budućnost naših najmlađih, stoga su za prosvjed interes pokazali odgojitelji, stručni suradnici, ravnatelji, roditelji, velik broj raznih organizacija, učitelji, drugi sindikati iz područja obrazovanja i brojne udruge. Pripremamo i prijevoz iz gradova gdje je interes velik, rekla je Turković Gulin za srednja.hr.

Ono što zahtijevaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja jednako je dostupan, siguran i kvalitetan vrtić za svako dijete, a to se može ostvariti potpunom provedbom Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, Državnog pedagoškog standarda, Zakona o radu, Ustava, Konvencije o pravima djeteta i Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Turković Gulin objasnila je da je za to potrebno promijeniti model financiranja vrtića, odnosno uključivanje države u financiranje predškolskih ustanova.

– Naime, sada je sav trošak i upravljanje vrtićima prepušten jedinicama lokalne samouprave. Njihove različite proračunske mogućnosti dovode do iznimno velikih razlika u dostupnosti vrtića, sigurnosti i kvaliteti, ali i do vrednovanja rada stručnih kadrova zaposlenih u vrtićima. Osnivači samostalno određuju koliko će ulagati u vrtiće, koja će biti cijena, koliko će od toga pasti na roditelje, koliko će odvojiti za plaće odgojitelja i koliko će djece i skupina upisati. Neki se trude, pokušavaju osigurati dodatne smještajne kapacitete, dok neki ni ne osnivaju vrtiće čime onemogućavaju roditeljima zapošljavanja te im nije problem reći ostanite kod kuće i odgajajte svoju djecu, poručila je Turković Gulin.

Izdvojeni članak
vrtić

Provjerili smo koliko roditelji moraju izdvojiti za plaćanje vrtića u najvećim hrvatskim gradovima

‘Sustav živi na entuzijazmu odgojitelja’

Dodala je da djeca koja su u vrtiću imaju značajno bolja postignuća u daljnjem obrazovanja u odnosu na one koji ne idu u vrtić. Zato je potrebna promjena politike obrazovanja, što uključuje veće upisne kvote, pravedno i jednako stjecanje znanje svima, promjenu politike zapošljavanja gdje će se zaustaviti zapošljavanje na određeno i do deset godina, zaustavljanje zapošljavanja na radno mjesto osoba bez ikakvog pedagoškog obrazovanja te promjena politike pripravništva – osiguravanje pripravničkog stažiranja odmah nakon završetka studija.

Sada pripravnici, istaknula je Turković Gulin, dvije do tri godine po raznim ustanovama prikupljaju dane staža na zamjenama za odsutnog odgojitelja ili godinama čekaju mjesto gdje bi odradili pripravništvo. Isto tako, potrebne su izmjene u samom načinu polaganja stručnog ispita i jednakost za sve koji se zapošljavaju na radno mjesto odgojitelja.

– Sustav je urušen, nema tko raditi, stanje je kaotično, a živimo na entuzijazmu odgojitelja. To tako dalje ne ide, stručni kadrovi svakodnevno daju otkaze jer pronalaze bolje uvjete rada, bolje uređene i plaćene poslove. Strašna je istina da nema tko raditi, da su nam djeca smještena u male i neprimjerene prostore, da s njima rade osobe bez pedagoškog znanja i da nedostaje pedagoga, logopeda, psihologa i edukacijskih rehabilitatora. Strašna je i činjenica da djecu s teškoćama isključujemo iz sustava jer nema uvjeta za njihovu inkluziju, ali država besramno ističe neke nepostojeće rezultate i hvali se njima, kazala je Turković Gulin.

Napomenula je da će se država morati uključiti intervencijama u financiranje sustava Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i u poticanje jednakosti djece i zaposlenih na svim razinama. U radne skupine i povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, objasnila je Turković Gulin, treba uključiti predstavnike inicijative, osobe s praktičnim iskustvom, a one se moraju formirati javno, transparentno i prema unaprijed jasnim kriterijima, a ne kao do sada, u tajnosti.

– Što Ministarstvo skriva, da bi se ovakve stvari radile u tajnosti? Mi znamo da postoje radne skupine i povjerenstva, znamo da se opet nastoji zadirati u Državni pedagoški standard, znamo da se ide u izmjene izvrsnog dokumenta, Nacionalnog kurikuluma za Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, ali znamo i da svi važni pravilnici stoje netaknuti od 1997. Stoga tražimo da Ministarstvo sistemski, planski, smisleno i stručno pristupi uređenju ove prve stepenice obrazovanja, bez odgode, ustvrdila je Turković Gulin.

U trenutni Zakon o predškolskom odgoju, koji je stupio na snagu u svibnju unatoč negodovanju struke, akademske zajednice i peticiji s 23.000 potpisa roditelja, o čemu smo ranije pisali, uvršten je novi članak koji govori da će država osigurati sredstva za fiskalnu održivost onih vrtića čiji osnivači jedinica lokalnih samouprava to ne mogu sami.

Izdvojeni članak

Izmjene zakona: U vrtićima bi mogli raditi i učitelji, a prije upisa moguć i razgovor s djetetom

Odgojitelji zamjenjuju kuhare i spremačice

– Time nismo zadovoljni jer je najavljeno kako će kriterij biti indeks razvijenosti, što predstavlja problem i za velike i za male gradove. Svaka sredina ima specifične probleme. Kriterij za uključivanje države morao bi biti dijete, a ne indeks razvijenosti. Ipak, vremena za čekanje uredbi, pravilnika i odluka mi nemamo, a temeljeno na dosadašnjem iskustvu i reakcijama ministra, nemamo ni vjere da će se postupiti ispravno. Redovito se hvali nekim slovima na papiru, ali vrijeme je da ta slova postanu stvarnost, rekla je Turković Gulin.

Na taj zakon oporbeni klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru uputili su više od 300 amandmana. Turković Gulin napomenula je da se u udrugu Sidro svakodnevno javljaju kolegice i kolege, potpisuju se obrasci odricanja od odgovornosti jer ljudi više ne žele raditi u uvjetima na koje ne mogu utjecati, a za koje mogu odgovarati. Najveći je problem, istaknula je, ugroza sigurnosti djece i nemogućnost da im se posveti onoliko koliko je potrebno i koliko su učeni raditi.

– U malim prostorima, često tavanskim ili podrumskim, bez promišljanja o potrebi evakuacije djece iz tih prostora, a vidjeli smo da se ta potreba itekako može pojaviti, bez dnevnog svjetla, bez dovoljno stolova i stolaca, mi improviziramo. Svakodnevno djecu ostavljamo bez nadzora odrasle osobe, kada pratimo dijete u kupaonicu ili ga presvlačimo u prostoru za prematanje izvan sobe dnevnog boravka djece. Nedostatak radnika osjeti se na svakom koraku, odgojitelji rade duple smjene, prekovremeni sati se ne plaćaju, čak ako se prikažu i računaju, nema ih se kada iskoristiti, poručila je Turković Gulin.

U takvim situacijama odgojitelji trebaju uskočiti na rad u kuhinji, zamijeniti spremačice, dok zdravstveni voditelji dolaze u odgojno skupine pri čemu, kako nam je rekla Turković Gulin, nastaje ‘potpuni kaos’. Odgojitelji su sami u smjeni, moraju vidjeti svako dijete, odgovoriti na svaku dječju potrebu i spriječiti svaku moguću nezgodu. To je nemoguće bez obzira na to koliko velik entuzijazam imali odgojitelji i svi zaposleni u vrtićima.

– No kako kaže ministar Fuchs, njegova je adresa kriva za nas iz sustava Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Obratili bismo se mi na adresu nekog drugog ministra, no upravo na adresi ministra Fuchsa, provjerili smo, stoji  da ‘upravlja resorom Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja’. Zbog toga je ovo dobra prilika da još jednom pozovemo sve one kojima je budućnost naših najmlađih važna da se priključe prosvjedu 22. listopada, zaključila je Turković Gulin.