Pretraga

Osamnaestogodišnjaku uplatila 3.800 kn za igraću konzolu, on je nikad nije dostavio: Čega ga kaznena prijava

A- A+

Osamnaestogodišnji mladić osumnjičen je da je prevario 45-godišnjakinju. Ona mu je uplatila 3.800 kuna za igraću konzolu, a on ju nikad nije dostavio, niti joj je vratio novce.

playstation igraća konzola

Ilustracija: Unsplash; JESHOOTS.COM

Zadarska policija zavlja da su dovršili kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom zbog sumnje da je u travnju ove godine počinio kazneno djelo prevare.

Uzeo novac, a naručeno nije dostavio

Tinejdžer je, naime, na internetskom oglasniku oglasio prodaju igraće konzole. Nakon što je s 45-godišnjakinjom dogovorio kupnju te mu je ona putem internet bankarstva uplatila 3.800 kuna, osumnjičeni mladić naručenu joj konzolu nije isporučio, niti joj je vratio novac.

Prijavila ga je policiji, a nakon provedene istrage, zadarska Prva policijska postaja nadležnom je državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv mladića zbog kaznenog djela prijevare. Tu su priliku policijski službenici iskoristili i kako bi upozorili građane da budu na oprezu kada sudjeluju u online kupovini. To se posebno donosi na brigu kome se obraćaju za kupnju vrijednih materijalnih stvari, s kime sklapaju ugovorne odnose virtualno i pod kojim uvjetima.

Policija upozorila građane

Tu napominju da pozornost treba usmjeriti i na cijenu. Ako je nešto na internetskom oglasniku puno jeftinije u odnosu na cijenu, recimo, u dućanu, odnosno ostatku tržišta, to bi kupcima trebalo biti upozorenje da se možda radi o prevari. Konkretno, policija upozorava kada je u pitanju online kupovina od online osobe da se izbjegne slanje novca unaprijed.

Osim toga, ako je moguće, preporučuju da se kupac dogovori s prodavačem na način da prvo dobije robu, a tek ju onda plati. Isto tako upozoravaju građane da ne šalju novac nikome koga ne poznaju. Ako im se netko obrati online i traži novac, građane upućuju da dobro razmisle bi li na isti način predali taj iznos novca nepoznatoj osobi koju su negdje sreli.