Pretraga

Jeste li dobili ovu poruku? Ne nasjedajte, policija upozorila da je riječ o prevari

A- A+

Mladić s područja Rovinja dobio je e poruku u kojoj je stajalo da je od države dobio novčanu pomoć za stanovanje. Slijedio je uputu iz maila pa mu je blokiran račun. Policija je upozorila da je više osoba dobilo sličnu poruku te da je riječ o prevari.

Osoba čita poruku

Poruka | ilustracija: Unsplash

Kako je priopćila PU istarska, rovinjska je policija zaprimila prijavu 23-godišnjaka koji je prevaren nakon što je primio lažnu e-poruku.

Mladić slijedio upute iz poruke i blokiran mu račun

– U tekstu poruke navodi se kako je Republika Hrvatska primatelju odredila financijsku pomoć za stanovanje u iznosu od 250,89€ i da se sustavu e-Građani zbog sigurnosti može pristupiti samo putem QR kôda i pristupne lozinke koja je važeća narednih 48 sati. Oštećeni je slijedeći upute iz poruke pristupio svojem bankovnom računu, nakon čega mu je račun blokiran, priopćeno je iz PU istarske.

Dodaju i da policija nastavlja poduzimati mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ove računalne prijevare. Mladić s područja Rovinja nije jedini koji je dobio ovu poruku.

Izdvojeni članak
kistovi slikarstvo

Pojavio se oglas za ‘posao’ sa satnicom od 1.500 kn, s faksa upozoravaju: To je prevara, prijavite policiji

Slična poruka stigla je većem broju građana

Iz PU istarske navode da je na veći broj e-mail adresa različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka naslova ‘Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju’, u potpisu koje se navodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

– U poruci se navodi odobrenje ‘zahtjeva za pomoć u stanovanju za 2023. godinu’. Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi stoga upozoravamo građane da se radi o prijevari. Upozoravamo sve primatelje navedenih poruka da se radi o lažnim porukama odnosno pokušaju prijevare te upozoravamo građane da ne otvaraju niti koriste poveznice unutar poruka. Savjetujemo da poruku obrišete i da na nju ne odgovarate, stoji u priopćenju PU istarske.

Policija je objavila nekoliko savjeta koji pridonose smanjenju online prijevara, kao i popis indikatora koji mogu upućivati da se radi o internetskim prijevarama:

• Nude vam novac

Ako ste zaprimili neočekivanu poruku u kojoj vam nude financijsku pomoć, budite na oprezu! Napadači koriste loše financijske situacije i želju za novcem kako bi prevarili građane.

• Koriste QR kod kao poveznicu

Ako vas u e-pošti navode da skenirate QR kod radi veće sigurnosti, nemojte to napraviti! Korištenjem QR koda napadači lakše skrivaju stvarnu adresu stranice na koju vas vode i navode vas na pristup stranici putem mobitela na kojem je teže prepoznati prijevaru zbog manjeg ekrana.

• Vode vas na lažnu stranicu na kojoj morate ostaviti svoje osobne podatke

Skeniranjem QR koda dolazite na lažnu stranicu koja oponaša izgled e-Građani sustava i pristupne forme u obliku prijave tokenom internetskog bankarstva. Provjerite URL stranice na kojoj se nalazite i usporedite ga sa službenom stranicom.

• Tjeraju vas na brzu reakciju i unos osobnih podataka

‘Lozinka za pristup vrijedi još 48 sati’. Stvaranjem osjećaja hitnosti napadači vas tjeraju na brzu reakciju i žele da djelujete nepromišljeno i bez kritičkog razmišljanja predate svoje osobne podatke!

Policija poziva građane da budu oprezni, a u slučaju da posumnjaju u prijevaru, prijave događaj policiji na broj 192.