Pretraga

Neki dečko drugom je lagao da je djevojka i od njega ‘izvukao’ 2.000 eura, policija izdala upozorenje

A- A+

Paška i zagrebačka policija dovršili su istraživanje nad 25-godišnjim hrvatskim državljaninom koji se sumnjiči za kaznena djela prijevare i iznude. Naime, drugom se mladiću (25) putem društvenih mreža predstavio kao ženska osoba i od njega iznudio oko 2.000 eura. Iz policije upozoravaju da je romantična prijevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara, a objašnjavaju i kako se zaštititi.

haker

Ilustracija: Unsplash

Policija Policijski službenici Policijske postaje Pag u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjim hrvatskim državljaninom za kojeg se sumnja da je na prevaru od drugog mladića izvukao oko 2.000 eura.

Mladić se predstavljao kao žena pa od drugog ‘izvukao’ 2.000 eura

Naime, 25-godišnjak se je tijekom travnja prošle godine putem jedne društvene mreže, na kojoj se predstavio pod lažnim ženskim imenom, uspostavio kontakt sa 23-godišnjakom. Cijelo je vrijeme mladića održavao u zabludi oko daljnjih kontakata i eventualnog druženja, tražeći zauzvrat da mu 23-godišnjak uplaćuje novac digitalnim putem. Ovaj je to i učinio, putem aplikacije mu je u više navrata uplatio oko 2.000 eura.

– Kada mu je oštećeni prekinuo slati uplate, počeo je istog iznuđivati novac prijeteći kako će mu nanijeti štetu tako što će objaviti kontakte i njegove fotografije te mu nanijeti sramotu, nakon čega je oštećeni događaj prijavio policiji. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv osumnjičenog 25-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava, navela je policija.

Izdvojeni članak
kreditna bankovna kartica

Kako prepoznati i izbjeći internetske prevare? Kad zvuči predobro da bi bilo istinito, najčešće i jest

Romantična prijevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara

Kako ističu iz PU zagrebačke, romantična prijevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu. Cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario imovinsku korist.

– Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac, upozoravaju iz policije.

One koji su posumnjaju da su prevareni ili su se susreli s drugim protupravnim ponašanjem pozivaju da događaj odmah prijave policiji na broj 192.