Pretraga

Htio kupiti konzolu pa ostao bez 7.000 eura: Policija poslala upozorenje građanima

A- A+

Splitska policija izvijestila je o novom slučaju računalne prijevare, ovoga puta putem internetskog oglasnika. Jedan je muškarac htio kupiti igraću konzolu, no prodavatelj mu je poslao lažnu poveznicu za uplatu novca. Ostao je bez 7.000 eura.

Foto: Unsplash

Splitska policija upozorila je na još jedan slučaj računalne prijevare, ovoga puta putem internetskog oglasnika. Naime, jedan muškarac pronašao je oglas za kupnju igraće konzole te je kontaktirao navodnog prodavatelja.

Nakon kratkog dopisivanja vezanog uz kupnju konzole, prodavatelj mu je poslao poveznicu u poruci za uplaćivanje novca. Oštećeni je muškarac slijedio upute i unio svoje osobne i bankovne podatke, da bi na kraju saznao da je netko pokušao podići brzi kredit na njegovo ime te da je s njegova računa skinuto više od 7.000 eura.

Izdvojeni članak

Mnogi su se opekli: Korisnici tvrde da je popularna aplikacija preuzeta 15 milijuna puta – čista prevara

Više detalja o ovakvoj vrsti prijevare, objavila je policija.

– Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. S žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa, objašnjavaju.

Konačni cilj prevaranata je prikupiti bankovne podatke žrtve potrebne za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Koristeći se neznanjem ili zbunjenosti žrtve, prevaranti prisvajaju novac žrtve putem kupnje kriptovaluta ili transfera na strane bankovne račune.

Imajući to na umu, policija upozorava na dvije stvari:

  • Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod( kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja)
  • Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.