Pretraga

Nakon Splita hripavac se pojavio i u zagrebačkoj osnovnoj školi: Cijeli razred je na terapiji antibioticima

A- A+

Nakon što se proširio u Splitu, hripavac se pojavio i u Zagrebu. Potvrđen je kod troje učenika jedne osnovne škole, a zaraženi su i neki njihovi kontakti. Cijeli razred je na terapiji antibioticima. Inače, u najvećoj opasnosti od hripavca je dojenčad koja nije cijepljenja ili dojenčad majki koje nisu cijepljene.

kašalj

Kašalj | foto: Pixabay

Kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole potvrđen je slučaj hripavca. Riječ je o vrlo zaraznoj bakterijskoj bolesti koja zahvaća pluća i dišne putove, a nedavno se proširio Splitom. Osim učenika zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata, prenosi Danas.hr. Cijeli razred sada se liječi antibioticima, a dječji infektolog Goran Tešović napomenuo je da ulaskom u kolektiv prijeti opasnost od ubrzanog širenja.

– To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na razini koju imaju ospice i neke varijante COVID-a 19. Nakon tjedan do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipičan suh u napadima i češći noću koji pacijenta guše, izazivaju osjećaj nedostatka zraka. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu, objasnio je Tešović za Danas.hr.

Izdvojeni članak
dečko smeđe kose koji drži ruku preko usta jer kašlje

Ugledni znanstvenici upozoravali su na ovo: Hripavac se širi Splitom, znate li kakva je to bolest?

U Splitu je trenutno više od 70 oboljelih od hripavca. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Branko Kolarić, za Danas.hr istaknuo je da procijepljenost nije dovoljna. U Splitu je ona ispod 86 posto, a Kolarić je napomenuo da bi ona trebala biti na 95 posto.

Podsjetimo, nedavno smo pisali o slučajevima hripavca u Splitu. Na početku simptomi hripavca su poput obične prehlade, no onda se kašalj pojačava nakon čega slijedi glasan piskav udisaj ili hrip. Da bi se hripavac kao zdravstvena katastrofa nekada mogao vratiti pisali smo još prošle godine. Znanstveni časopis Nature pisao je da su difterija, hripavac i polio bolesti koje se vraćaju i prijete zbog necijepljenja. Podaci WHO-a pokazuju da smo doživjeli najveći pad broja cijepljene djece u posljednjih 30 godina, a najveći pad dogodio se tijekom pandemije koronavirusa.