Pretraga

Otkrijte zašto prilikom sunčanja koža tamni

A- A+

Jadranska obala već je lagano popunjena stranim turistima, ali i Hrvatima iz unutrašnjeg dijela zemlje koji su godišnji odmor odlučili provesti na plaži uz more. I dok netko voli pržiti se na suncu te dane provoditi okrećući se čas na jednu, čas na drugu stranu ne bi li pocrnili, drugi se svim silama trude zaštititi od UV zračenja. Vjerojatno ste se susreli s opekotinama prouzrokovanim pretjeranom izlaganju sunca, no jeste li se ikada zapitali kako do njih dođe i zašto koža tamni?

Bliže se ljetne vrućine, a na pojedinim dijelovima zemlje već su i počele zbog čega sve veći broj građana bježi na more. Hrvatska obala već je popunjena strancima i pridošlicama iz unutarnjeg dijela države kojima je namjera uhvatiti koju zraku sunca, pocrniti i okupati se. Dok stručnjaci i liječnici upozoravaju da se sunce izbjegava, ipak se mnogi izležavaju u nadi da će im ten potamniti za koju nijansu.

Izdvojeni članak

Kako izgledati besprijekorno na plaži

Zašto koža tamni

Koža tamni prilikom izlaganja kožnih stanica melanocita sunčevim zrakama, jer se pod utjecajem ultraljubičastih zraka stvara melanin. Radi se o pigmentnoj bjelančevini koja štiti od lošeg utjecaja sunčevih zraka, s tim da pri tom kožne stanice poprimaju tamniju boju što je vidljivo tek nekoliko sati nakon sunčanja. Stvaranje istih tih melanocita koji su prirodna zaštita čovjekove kože, svakih 10 godina smanjuje se za 10 posto.

Izdvojeni članak

Temperature rastu, a djevojke već razmišljaju o novim kupaćim kostimima

Zbog čega dolazi do opeklina

Budući da je koža jedan od najvažnijih organa našeg tijela, morate ju posebno njegovati. Ujedno je i najveći ljudski organ, a teži između dva i četiri kilograma. Ima mogućnost regeneriranja, to jest svakih sedam do deset tjedana se obnavlja prilikom čega se svakodnevno ljušti oko pet milijuna mrtvih stanica kože.

Prilikom ozljeda zadobivenih vrućim predmetom, vatrom ili kipućom vodom, koristimo isti izraz kao i za opekotine dobivene pretjeranom izloženošću suncu bez zaštite. Međutim, kad kažemo da se ljudi ‘peku’ ili ‘prže’ ne znači da su opekotine nastale zbog pretjerane topline sunca, već zbog štetnog djelovanja ultraljubičastih B zraka koje oštećuju DNK. Potonje rezultira crvenilo, toplinom i bolovima, budući da su oštećene imunološke stanice i samo tkivo. Zbog već spomenute sposobnosti regeneriranja, nove stanice popravljaju štetu te se gornji sloj kože, to jest odumrle stanice ljušte pa šteta nije trajna.