Pretraga

Otkrivamo za koje je srednjoškolske programe ove godine vladao najveći interes osmaša

A- A+

Prema privremenim podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja, srednje škole u Hrvatskoj u ovoj školskoj godini pohađa 151.410 učenika. S obzirom da se u kontekstu ove teme gotovo nemoguće ne dotaknuti i crnih demografskih statistika, kroz dva podatka ćemo ih oslikati i mi. Prema podacima DZS-a, srednje škole u Hrvatskoj je 2008. pohađalo 181.878 đaka, odnosno čak 30-ak tisuća više nego danas. Znamo li da prema ovim privremenim podacima prve razrede srednjih škola Lijepe naše pohađa 39.277 učenika, ispada da su se u roku desetljeća izgubile više od tri četvrtine učenika, primjerice te generacije.

Srednja.hr

Od ukupnog broja upisanih prvašića, gotovo svaki treći (30.14%) upisao je gimnazijski program. Među gimnazijskim smjerovima najpopularniji je onaj opći, koji je odlučio pohađati 6.871 učenik, što je ujedno i najpopularniji srednjoškolski smjer uopće.

Među pet najpopularnijih programa, tri su gimnazijska

Izdvojeni članak

Provjerite koliko je bodova lani bilo potrebno za upis pojedine srednje škole

Nakon smjera opće gimnazije, najviše osmaša pokazalo je interes za strukovni srednjoškolski program ekonomist, odnosno njih 2.542.

Na trećem mjestu po popularnosti ponovno je jedan gimnazijski smjer, točnije prirodoslovno-matematički. Prve razrede na ovom smjeru će u 2017./2018. pohađati 1.796 učenika.

U top pet su još jezična gimnazija (1.608 prvašića) te hotelijersko-turistički tehničar (1.278 prvašića).

Da osmaši, zajedno sa svojim roditeljima, ipak osluškuju preporuke i kretanja na tržištu rada svjedoči i podatak da se za vrlo traženi kuharski obrt, odlučilo školovati 1.106 osmaša, a 947 za medicinsku sestru/tehničara opće njege.

Ljestvicu deset najpopularnijih smjerova zaključuju elektrotehničar (942), tehničar za računalstvo (835 prvašića), te komercijalist (816).

Konačni brojevi znat će se nakon 30. rujna

Premda su upisni rokovi završili, razlog zbog kojeg su podaci o broju učenika još uvijek privremeni je zakonska mogućnost, koja dozvoljava školskim ustanovama da u zajednički upisnik školskih ustanova u elektronskom obliku (e-Matica) podatke unesu najkasnije do 30. rujna tekuće školske godine.

Za pet programa zainteresiran svega jedan učenik

Već smo napomenuli, kako će prve razrede srednjih škola u Hrvatskoj, tijekom tekuće akademske godine pohađati barem 151.410 učenika te da je od tog broja 39.277 prvašića.

Izdvojeni članak

Masovno odbijanje zahtjeva za SOR deficitarnim strukama: Doznajte koja to zanimanja više ne mogu koristiti mjeru

Gotovo podjednak je broj drugašića (39.007), a za oko tisuću i pol više učenika je u trećem razredu srednjih škola u Hrvatskoj (40.566).

Za najveći broj srednjoškolaca posljednju, četvrtu godinu pohađa 31.437 učenika, dok ih je 1.119 dio pete godine.

Spomenuli smo najpopularnije smjerove među osmašima pa ćemo se dotaknuti i onih, za koje je vladao minimalan, praktički pojedinačan interes. Za pet srednjoškolskih programa interes za upis je izrazio svega jedan učenik i to za bravara, brodograditelja nemetalnog broda, parketara, obućara te program međunarodne gimnazije na engleskom jeziku.

Vodoinstalater, monter strojeva i konstrukcija, pomoćni voćar-vinogradar-vinar – TES (program za djecu s teškoćama u razvoju), fasader – JMO (jedinstven model obrazovanja), galanterist i staklar su programi za koje je prema privremenim podacima interes pokazalo po dvoje učenika.