Pretraga

Otvoreni podatkovni centri diljem Hrvatske: Nova e-infrastruktura koristit će znanosti i visokom obrazovanju

A- A+

Kako bi znanost i visoko obrazovanje mogli napredovati, ključno je provođenje istraživanja, uvođenje inovacija i modernizacija obrazovanja. Upravo to sada će biti lakše jer su u četiri hrvatska grada na pet lokacija otvoreni podatkovni centri u kojima će istraživači, nastavnici, studenti i drugi članovi akademskih i znanstvenih zajednica moći koristiti napredne resurse i alate.

podatkovni centar zagreb

Podatkovni centar HR-ZOO ZG2 | foto: Sveučilišni računski centar u Zagrebu

U Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj otvoreni su podatkovni centri Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO) koji će dugoročno osigurati odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa. Podatkovni centri nalaze se u četiri grada – Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu gdje su podatkovni centri smješteni na dvije lokacije.

Brzina od 100 Gbit/s

Svi oni čine mrežu koja je ključni element e-infrastrukture HR-ZOO-a koja je važna za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Hrvatske. Podatkovni centri sadrže kompleksne tehničke sustave koji osiguravaju čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku 24 sata dnevno, odnosno 365 dana u godini.

Tako je stalno omogućen pristup uslugama iz kataloga HR-ZOO-a i neprekinutost rada. Na to ne utječu ni vanjski faktori kao što su nestanak električne struje u širem području, potres ili kakva druga nepogoda. Centralni sustav za nadzor infrastrukture u realnom vremenu prati i temperaturu, vlagu te iskorištenost električne energije u podatkovnim centrima.

Radovima na centrima i mrežnoj povezanosti između centara kapacitetima od 100 Gbit/s omogućena je nacionalna e-infrastruktura u budućnosti. Ona će olakšati rad u znanosti i visokom obrazovanju jer omogućuje napredne računalne sustave, podatkovna spremišta i širokopojasnu komunikacijsku mrežu. Takva se nacionalna infrastruktura može povezati i s ostalima u Europi i svijetu, a sam je sustav brži i sigurniji.

karta centara

Karta podatkovnih centara | foto: Sveučilišni računski centar u Zagrebu

Važan projekt za e-Obrazovanje

U projekt HR-ZOO-a, koji se provodi u znanosti i visokom obrazovanju, osim Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu (Srce), sudjeluje i CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu. Na događaju predstavljanja centara bili su rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, ravnatelj Srca Ivan Marić i ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanost i obrazovanja Hrvoje Meštrić.

Kao što smo ranije pisali, ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj čija ukupna vrijednost iznosi 196,8 milijuna kuna. Projektom su uključene i aktivnosti uspostave napredne podrške korisnicima konceptom e-znanstvenika, pojedinaca koji će biti poveznica između znanstvene zajednice i naprednih IKT resursa, što će biti ključno za provedbu projekata e-Znanosti i e-Obrazovanja.