Pretraga

Ova će deficitarna zanimanja Zagreb stipendirati u 2024.: Učenicima 360, studentima 500 eura mjesečno

A- A+

Među pet vrsta stipendija koje dodjeljuje Grad Zagreb je i stipendija za deficitarna zanimanja, a mogu je dobiti i učenici i studenti. Ovih dana završena je i javna rasprava oko nacrta odluke koja propisuje pravila za dodjelu ove stipendije, a prema objavljenom izvješću, nije pristigao niti jedan komentar. Prema nacrtu odluke koji još mora usvojiti Gradska skupština, stipendija za učenike je 360 eura mjesečno, a za studente 500. Na listi deficitarnih zanimanja koja će se stipendirati u 2023./24. je 27 srednjoškolskih te 13 studijskih programa.

Foto: Unsplash

I u idućoj školskoj odnosno akademskoj godini Grad Zagreb učenicima i studentima dodjeljivat će stipendije, među ostalima, i za deficitarna zanimanja. Lista tih zanimanja određena je još u svibnju, a na popisu je 27 srednjoškolskih te 13 studijskih programa.

Koja su deficitarna zanimanja u Zagrebu za koja možete dobiti stipendiju?

Popis trogodišnjih srednjoškolskih programa nije se puno mijenjao u odnosu na prethodnih nekoliko godina. U ona čiji učenici mogu dobiti stipendiju Grada Zagreba ulaze: alatničar, armirač, autoelektričar, autolakirer, autolimar, bravar, cvjećar, dimnjačar, elektroničar-mehaničar, fasader, instalater kućnih instalacija, keramičar-oblagač, krojač, krovopokrivač i izolater, ličilac-soboslikar, mesar, monter suhe gradnje, pekar, plinoinstalater, podopolagač, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, staklar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Na popisu se nalazi i petogodišnji strukovni smjer za koji se dodjeljuje stipendija za deficitarna zanimanja, a do je medicinska sestra/tehničar opće njege.

Kada je riječ o deficitarnim studijskim programima za koje se dodjeljuje ova stipendija u 2023./2024., na popisu ih je 13. To su u većoj mjeri nastavnički smjerovi: matematika (smjer: nastavnički – preddiplomski i diplomski studij), matematika i informatika (smjer: nastavnički – diplomski studij), matematika i fizika (smjer: nastavnički – integrirani studij), fizika (smjer: nastavnički – integrirani studij), fizika i kemija (smjer: nastavnički – integrirani studij), fizika i informatika (smjer: nastavnički – integrirani studij), biologija i kemija (smjer: nastavnički – integrirani studij), rehabilitacija (preddiplomski studij), edukacijska rehabilitacija (diplomski studij), logopedija (preddiplomski i diplomski studij), rani i predškolski odgoj i obrazovanje (preddiplomski i diplomski studij), medicina, sestrinstvo (preddiplomski, sveučilišni i stručni studij).

Izdvojeni članak
novac_xica_stipendija

Mijenja se pravilnik o dodjeli državne stipendije: Ovo su situacije u kojima će se obustavljati isplata

Učenicima 360, studentima 500 eura mjesečno

Inače, nedavno su završena javna savjetovanja oko izmjena pravilnika za dodjelu stipendija Grada Zagreba. Na nacrt odluke koja sadržava pravila za dodjelu stipendije učenicima i studentima nije pristigao niti jedan komentar. Prema tom dokumentu, u idućoj iznosi 360 eura neto za učenike i 500 eura neto za studente. U obje kategorije propisan je minimalni uspjeh koji moraju zadovoljiti kako bi konkurirali za stipendiju te je obavezno da pohađaju školu ili studij u Zagrebu. Učenici mogu pohađati i školu u Zagrebačkoj županiji, ali onda moraju imati prebivalište u Zagrebu. Osim toga, srednjoškolci ne smiju biti ponavljači razreda. Studenti pak moraju zadovoljiti, uz prosjek ocjena, i propisani broj ECTS-a u prethodnoj godini. Također, ne smiju imati upisano mirovanje niti biti u radnom odnosu (preko ugovora o radu) ili imati samostalni obrt.

Osnovni kriteriji za utvrđivanje liste kandidata su uspjeh u školi, odnosno na studiju te izvannastavna i izvanškolska postignuća. Dodatni kriterij za utvrđivanje liste stipendista je socioekonomski status. Prema nacrtu odluke, gradonačelnik raspisuje i objavljuje natječaj svake godine najkasnije do kraja rujna za učenike i studente prve godine, a za studente ostalih godina do kraja listopada. Podsjetimo, u tijeku je i javno savjetovanje oko promjena pravilnika za dodjelu državnih socio-ekonomskih stipendija, o čemu više možete čitati ovdje.

Nacrt odluke za dodjelu stipendije za deficitarna zanimanja u Gradu Zagrebu, koji još treba usvojiti Gradska skupština, možete vidjeti u nastavku. Ispod se nalazi i odluka o deficitarnim zanimanjima koja se stipendiraju u 2023./2024. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab