Pretraga

Ove stvari se od danas mijenjaju u Hrvatskoj

A- A+

Hrvatska je otvorila novu stranicu u svojoj novijoj povijesti, pa se današnji dan naznačava kao drugi najvažniji datum, nakon uspostavljanja neovisnosti. Od danas odluke koje će se ticati Hrvatske, dijelom će se krojiti i u Brusselsu. No, osim pitanja visoke politike promijenit će se svakako i mnoge pojedinosti koje se tiču i običnih građana. Donosimo listu nekih stvari koje su od danas drugačije i koje bi trebalo imati na umu.

Hrvatska je od danas 28. članica Europske unije, odnosno saveza zemalja koji je bio jedan od strateških političkih ciljeva, svih vlada koje su vodile ovu zemlju od dobivanja neovisnosti. Tako je po analitičarima iz nekolicine područja vezanih za politiku i povijest, upravo 1.srpnja 2013., najvažniji datum u novijoj hrvatskoj povijesti, uz 8. listopada odnosno Dan neovisnosti. Što se promijenilo sinoć u ponoć, a što bi trebalo znati, piše večernji.hr.

Izdvojeni članak

Stranci neće konkurirati za studentske stipendije Zagrepčanima ni nakon ulaska u EU

  • Ukinute su sve carine na robu iz EU. Na granicama nema carinskih kontrola, pa se tako ne carine ni proizvodi naručeni internetom i dostavljeni poštom.

  • Hrvatski građani do ulaska u Schengen (odnosno u protokol koji će značiti da nećete morati pokazivati nikakve isprave prilikom kretanja unutar EU-a nap. a.) i dalje prolaze policijsku kontrolu na granicama sa susjedima iz EU. Za prijelaz granice dovoljna je osobna iskaznica

  • Nije potrebno mijenjati dokumente, ako ih svakako zbog isteka, promjene mjesta stanovanja, imena i sličnog, ne biste trebali svakako promijeniti. Dakle osobna, putovnica i vozačka dozvola, vrijede do naznačenog roka na samom dokumentu.

  • Područni uredi HZZO-a besplatno izdaju Europsku zdravstvenu iskaznicu. Vrijedi godinu dana i pokriva troškove liječenja kod iznenadnih bolesti ili ozljeda u članicama EU

  • Hrvatski studenti mogu studirati u bilo kojoj državi EU, pod istim uvjetima kao i građani te države. Ako oni ne plaćaju školarine, ne plaćaju ih ni hrvatski studenti.

  • Hrvatska ima na raspolaganju novac iz fondova EU. Informirajte se o natječajima. Niste li sigurni kako izraditi projekte koji su birokratski komplicirani, konzultirajte se sa stručnjacima

Izdvojeni članak

Ulaskom u EU jeftinija online kupnja, ali skuplje cigarete

  • Nisu sve države potpuno otvorile tržište rada za Hrvate, no morat će to napraviti za najviše sedam godina. Ograničenje su uvele Slovenija, Njemačka, Austrija, Nizozemska, Velika Britanija, Belgija, Španjolska i Luksemburg.

  • Djeca mlađa od 16 godina mogu izvaditi osobnu iskaznicu. Zahtjev podnose roditelji ili staratelji. Oni stariji od 12 godina moraju doći u MUP i dati otiske prstiju.